avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1359 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu maternitate
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu maternitate

Buna ziua, am citit Art.2,7,23,24,25 din OUG 158/2005 postat de dumneavoastra la alte subiecte asemanatoare. V-am mai scris cu privire la indemnizatia de crestere a copilului si va multumesc pt raspunsuri.
In data de 7 Mai nu voi mai lucra ca ingrijitoare dar voi ramane angajata la firma pana in data de 2 octombrie pana se termina contractul temporar de munca. Data nasterii, ca sa primesc CCC este pe 2 septembrie. Cum trebuie sa procedez? Firma nu stiu ce va face mai departe,ce statut voi avea...deoarece medicul meu ginecolog poate sa imi dea concediu de sarcina pe perioada de 84 de zile in asa fel incat sa am cele 42 de zile obligatorii pt lauzie. Dar eu din data in care nu mai lucrez am mai mult de 84 de zile.
Ce se intampla cu perioada lipsa?Firma la care lucrez este o firma care plaseaza personal in strainatate, daca ai de lucru lucrezi daca nu te pune in concediu fara plata, insa eu am adus la cunostinta in scris ca sunt insarcinata acum o luna.
Spuneti-mi va rog cum sa procedez...ce acte, cum, de unde si la cine trebuie sa aduc?
Ce stiti de formularul E 112?....pot sa il accesez...daca ultima perioada de sarcina ma va gasi in Germania si va fii cam greu sa calatoresc inapoi in tara.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: SarahLeah , utilizator 11:28, 30 Aprilie 2013
1. Daca veti naste in septembrie cele 12 luni eligibile pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC sunt octombrie 2012 - septembrie 2013.

2. Daca va inceteaza contractul individual de munca (CIM) in 2 octombrie nu e nici o problema, veti beneficia si de concediu de maternitate si de CCC.

3. Pentru concediul de maternitate prezentati angajatorului certificatul medical eliberat de medicul de familie (sau medicul curant ginecolog).

4. - Pentru indemnizatia pentru CCC depuneti actele la Primarie.
- Tot de la Primarie luati lista cu actele necesare.

5. Tineti cont si de prevederile OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...

Art. 4
(1) In calculul celor 12 luni prevazute la art. 2 alin. (1) se includ si fractiunile de luna in care s-au realizat venituri supuse impozitului, precum si cele in care solicitantii s-au aflat in situatiile prevazute la art. 2 alin.(5) si (6), considerate luna intreaga.

(2) Prin fractiune de luna se intelege efectuarea a cel putin jumatate din zilele lucratoare din acea luna in care persoana indreptatita a realizat venituri supuse impozitului ori s-a aflat in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 2 alin. (5) si (6).

(3) Prin exceptie, se accepta ca de cel mult 3 ori fractiunea de luna sa fie constituita dintr-un numar mai mic de zile lucratoare decat cel prevazut la alin. (2).

(4) In situatia in care nasterea copilului se produce inainte de termen, perioada prevazuta la art. 2 alin. (1) se diminueaza cu perioada cuprinsa intre data nasterii copilului si data prezumata a nasterii, certificata de medicul de specialitate.

Art. 12
(1) Dreptu
rile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta se acorda in situatia in care solicitantul indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:

a) este cetatean roman, cetatean strain sau apatrid;

b) are, conform legii, domiciliul sau resedinta pe teritoriul Romaniei;

c) locuieste in Romania impreuna cu copilul/copiii pentru care solicita drepturile si se ocupa de cresterea si ingrijirea acestuia/acestora.
Ultima modificare: Duminică, 28 Aprilie 2013
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
La calcularea zilelor de concediu de maternitate, se iau in calcul doar zilele lucratoare sau si cele nelucratoare.Eu vreau sa iau cu 84 de zile prenatalul doar ca doctorul meu este strain si nu cunoaste legislatia din Romania, de aceea va intreb pe dumneavoastra. Calculez 84 de zile cu weekend-uri si zile libere legal sau fara?....inainte de data de 2 septembrie (data estimata de nastere).Multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prenatal laura2014 laura2014 buna seara!am si eu intrebare:sunt insarcinata in 7luni pe data de 12septembrie2013 ar trebui sa nasc,Pe cartea de munca am intrerupere o luna de la ... (vezi toată discuția)
Pot beneficia de ccc? AndreeaIonela AndreeaIonela Sunt angajata din data de 3.11.2013 si sunt insarcinata iar DPN este 11 septembrie 2014. Daca din nefericire copilul se va naste mai repede de luna septembrie, ... (vezi toată discuția)
Indemnizatia de crestere a copilului mihaelalluta mihaelalluta buna,eu sunt insarcinata in 7 luni si sunt angajata de la data de 16 octombrie 2014 si ar trebui sa nasc pe 30 septembrie 2015.deci ladata nasterii nu as avea ... (vezi toată discuția)