avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 835 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Daca fac partaj , sunt amenintat cu actiune penala
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Daca fac partaj , sunt amenintat cu actiune penala

Eu si sotia am divortat la notar . In acte nu s-a stabilit nici o suma de bani ca pensie alimentara pentru fiul nostru , doar ca avem custodie comuna si la intretinerea lui trebuie sa participam amandoi parinti . Avand o casa inchiriata , sotia refuza sa imi dea partea mea din chirie , iar eu nu ii dau nici un ban pentru fiul nostru .Mentionez ca valoarea chiriei pe care ar trebui sa o primesc este de aproximativ 3 ori pensia alimentara pe care ar trebui sa o platesc pentru fiul meu . Auzind ca doresc sa intentez actiune pentru partaj , fosta sotie ma ameninta ca ma da in judecata la penal pentru ca nu ii dau fiului meu pensie alimentara . Poate face acest lucru ? Daca nu este stabilita nici o suma cum poate sa faca acest lucru ? Poate cere pensie alimentara din urma ?

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 09:26, 1 Mai 2013
Ar trebui sa mergeti la un avocat pentru a se analiza inscrisul cu divortul.

Din ce ziceti mie nu imi pare sa poata face ceva dar de aceea va spuneam ca trebuie vazute actele.
Ambii parinti au obligatia de a contribui la cresterea si educarea minorului. Contribuiti si in alt mod la cresterea minorului sau sunt doar banii de chirie? Care a fost modalitatea prin care ati contribuit pana acum?

Partajul il puteti cere oricand, dvs sau sotia.

Chiar daca va face plangere, nu va avea sorti de izbanda, dvs realizandu-va obligatia prin renuntarea (chiar daca fortata) la chirie. Daca va primiti partea din chirie, eu cred ca va veti plati contributia la educarea minorului, in caz contrar sotia putand face plangere pt abandon de familie.
Daca datoreaza pensie de intretinere si nu o achita fapta constituie infractiune chiar daca ar avea de luat bani de la mama minorului.

Adica este oricum obligat sa plateasca pensia de intretinere.
Poate incerca o aparare atenuanta invocand refuzul platii a mamei minorului, dar dupa parerea mea organul de ancheta penala va respinge o astfel de aparare deoarece este irelevanta.
N-are cum sa va dea in judecata in penal, dar se poate adresa instantei cu cerere pt a se stabili sa platiti o pensie pt ca dvs nu intelegeti sa contribuiti la intretinerea minorului.
Dvs va puteti adresa instantei cu o actiune in pretentii, sa va plateasca jumatate din chiria incasata. Puteti face partajul imobilului mai tarziu.
Ati inchiriat cu acte, aveti o dovada a cat incaseaza sotia cu titlu de chirie ?
nsm a scris:

fosta sotie ma ameninta ca ma da in judecata la penal pentru ca nu ii dau fiului meu pensie alimentara .

Dacă pensia nu e stabilită prin hotărâre judecătorească, neplata nu constituie infracțiune, chiar dacă în actul notarial e trecută vreo sumă pe care ați convenit să o plătiți.
Deci în cazul D-voastră nu poate fi vorba de penal.

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara ada2015 ada2015 fostul sot nu a platit niciodata pensie alimentara, suntem divortati de trei ani, politia nu ma poate ajuta deoarece el e plecat din tara. ce pot sa fac? (vezi toată discuția)
Proces pensie alimentara mihaliscenco mihaliscenco Buna! Am o nelamurire, daca nu stiu suma care reprezinta pensia alimentara neplatita pot deschide proces impotriva fostului sot? Multumesc! (vezi toată discuția)
Pensie alimentara neplatita!!! cosminache123 cosminache123 Buna seara, Care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmez pt a recupera pensia alimentara a copilului, care nu a fost platita de 1 an si 9 luni. Astept ... (vezi toată discuția)