Eu si sotia am divortat la notar . In acte nu s-a stabilit nici o suma de bani ca pensie alimentara pentru fiul nostru , doar ca avem custodie comuna si la intretinerea lui trebuie sa participam amandoi parinti . Avand o casa inchiriata , sotia refuza sa imi dea partea mea din chirie , iar eu nu ii dau nici un ban pentru fiul nostru .Mentionez ca valoarea chiriei pe care ar trebui sa o primesc este de aproximativ 3 ori pensia alimentara pe care ar trebui sa o platesc pentru fiul meu . Auzind ca doresc sa intentez actiune pentru partaj , fosta sotie ma ameninta ca ma da in judecata la penal pentru ca nu ii dau fiului meu pensie alimentara . Poate face acest lucru ? Daca nu este stabilita nici o suma cum poate sa faca acest lucru ? Poate cere pensie alimentara din urma ?
Daca ar fi existat o suma stabilita prin acord, mama ar fi putut sa se adreseze unui executor.
Chiar daca pensia nu a fost stabilita pe cale judecatoreasca , obligatia de intretinere exista si nerespectarea ei, e infractiune.
Art. 305
Abandonul de familie
Săvârşirea de către persoana care are obligaţia legală de întreţinere, faţă de cel îndreptăţit la întreţinere, a uneia dintre următoarele fapte:
b) neîndeplinirea cu rea-credinţă a obligaţiei de întreţinere prevăzute de lege;
Dansul participa indirect la intretinere prin neridicarea chiriei.
"Săvârşirea de către persoana care are obligaţia legală de întreţinere, faţă de cel îndreptăţit la întreţinere, a uneia dintre următoarele fapte
a) părăsirea, alungarea sau lăsarea fără ajutor, expunându-l la suferinţe fizice sau morale;
b) neîndeplinirea cu rea-credinţă a obligaţiei de întreţinere prevăzute de lege;
c) neplata cu rea-credinţă, timp de două luni, a pensiei de întreţinere stabilite pe cale judecătorească,"
Dacă se invocă modalitatea infracțiunii de la lit. b), nu este îndeplinită condiția relei-credințe, deoarece persoana obligată la întreținere avea intenția de a-și îndeplini obligația prin neridicarea chiriei ce i se cuvenea (care oricum depășea cuantumul întreținerii), iar dacă se invocă modalitatea de la lit. c) e obligatoriu ca pensia să fie stabilită pe cale judecătorească.
După părerea mea o plângere penală s-ar soluționa cu NUP în aceste condiții.
Într-un eventual proces civil s-ar putea opune compensația creanțelor, iar reclamanta ar avea de pierdut deoarece creanța pârâtului este mai mare decât cea a reclamantului în acest caz.
Bineinteles ca in aceste conditii s-ar solutiona cu NUP, am zis si ca dansul contribuie la intretinere indirect, neridicand chiria si nici n-am invocat modalitatea de la c).
Am comentat doar afirmatia asta : "Dacă pensia nu e stabilită prin hotărâre judecătorească, neplata nu constituie infracțiune " din care ar rezulta ca daca nu s-a stabilit pensie pe cale judecatoreasca poate pleca in lume sa nu isi intretina copilul ca nu e infractiune.
La noi, intr-adevar nici stabilita pe cale judecatoreasca nu e infractiune sau e... pe hartie.
Pensie alimentara
ada2015
fostul sot nu a platit niciodata pensie alimentara, suntem divortati de trei ani, politia nu ma poate ajuta deoarece el e plecat din tara. ce pot sa fac? (vezi toată discuția)