avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 478 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Daca fac partaj , sunt amenintat cu actiune penala
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Daca fac partaj , sunt amenintat cu actiune penala

Eu si sotia am divortat la notar . In acte nu s-a stabilit nici o suma de bani ca pensie alimentara pentru fiul nostru , doar ca avem custodie comuna si la intretinerea lui trebuie sa participam amandoi parinti . Avand o casa inchiriata , sotia refuza sa imi dea partea mea din chirie , iar eu nu ii dau nici un ban pentru fiul nostru .Mentionez ca valoarea chiriei pe care ar trebui sa o primesc este de aproximativ 3 ori pensia alimentara pe care ar trebui sa o platesc pentru fiul meu . Auzind ca doresc sa intentez actiune pentru partaj , fosta sotie ma ameninta ca ma da in judecata la penal pentru ca nu ii dau fiului meu pensie alimentara . Poate face acest lucru ? Daca nu este stabilita nici o suma cum poate sa faca acest lucru ? Poate cere pensie alimentara din urma ?

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 09:26, 1 Mai 2013
Daca ar fi existat o suma stabilita prin acord, mama ar fi putut sa se adreseze unui executor.
Chiar daca pensia nu a fost stabilita pe cale judecatoreasca , obligatia de intretinere exista si nerespectarea ei, e infractiune.

Art. 305
Abandonul de familie
Săvârşirea de către persoana care are obligaţia legală de întreţinere, faţă de cel îndreptăţit la întreţinere, a uneia dintre următoarele fapte:

b) neîndeplinirea cu rea-credinţă a obligaţiei de întreţinere prevăzute de lege;

Dansul participa indirect la intretinere prin neridicarea chiriei.
"Săvârşirea de către persoana care are obligaţia legală de întreţinere, faţă de cel îndreptăţit la întreţinere, a uneia dintre următoarele fapte
a) părăsirea, alungarea sau lăsarea fără ajutor, expunându-l la suferinţe fizice sau morale;
b) neîndeplinirea cu rea-credinţă a obligaţiei de întreţinere prevăzute de lege;
c) neplata cu rea-credinţă, timp de două luni, a pensiei de întreţinere stabilite pe cale judecătorească,"

Dacă se invocă modalitatea infracțiunii de la lit. b), nu este îndeplinită condiția relei-credințe, deoarece persoana obligată la întreținere avea intenția de a-și îndeplini obligația prin neridicarea chiriei ce i se cuvenea (care oricum depășea cuantumul întreținerii), iar dacă se invocă modalitatea de la lit. c) e obligatoriu ca pensia să fie stabilită pe cale judecătorească.

După părerea mea o plângere penală s-ar soluționa cu NUP în aceste condiții.

Într-un eventual proces civil s-ar putea opune compensația creanțelor, iar reclamanta ar avea de pierdut deoarece creanța pârâtului este mai mare decât cea a reclamantului în acest caz.
Bineinteles ca in aceste conditii s-ar solutiona cu NUP, am zis si ca dansul contribuie la intretinere indirect, neridicand chiria si nici n-am invocat modalitatea de la c).
Am comentat doar afirmatia asta : "Dacă pensia nu e stabilită prin hotărâre judecătorească, neplata nu constituie infracțiune " din care ar rezulta ca daca nu s-a stabilit pensie pe cale judecatoreasca poate pleca in lume sa nu isi intretina copilul ca nu e infractiune.
La noi, intr-adevar nici stabilita pe cale judecatoreasca nu e infractiune sau e... pe hartie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara ada2015 ada2015 fostul sot nu a platit niciodata pensie alimentara, suntem divortati de trei ani, politia nu ma poate ajuta deoarece el e plecat din tara. ce pot sa fac? (vezi toată discuția)
Proces pensie alimentara mihaliscenco mihaliscenco Buna! Am o nelamurire, daca nu stiu suma care reprezinta pensia alimentara neplatita pot deschide proces impotriva fostului sot? Multumesc! (vezi toată discuția)
Pensie alimentara neplatita!!! cosminache123 cosminache123 Buna seara, Care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmez pt a recupera pensia alimentara a copilului, care nu a fost platita de 1 an si 9 luni. Astept ... (vezi toată discuția)