avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 772 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drept de proprietate vs drept la imagine
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drept de proprietate vs drept la imagine

Buna seara

Ma confrunt cu o dilema pe care sper sa ma ajutati sa o rezolv.

Am trimis cateva fotografii in vederea alegerii si utilizarii uneia dintre ele, intr-un proiect. Mi s-a spus ca, de vreme ce eu sunt in poza, drepturile asupra acesteia nu imi apartin mie, ci fotografului care a facut-o, acestea fiind drepturi de autor. Totusi, din cate stiu exista si un "drept la imagine" in virtutea caruia persoana din fotografie are dreptul sa decida cum si unde se utilizeaza imaginea sa.

Imaginea a fost obtinuta intr-un context public (competitie sportiva) de catre angajatul unei firme care asigura fotografiile in cadrul evenimentului. Numele firmei insa nu este acceptat de managerul proiectului respectiv (desi el apare ca watermark in pozele publicate pe internet, ale firmei respective) iar eu nu am cum sa stiu cum il cheama pe fiecare fotograf, mai ales ca nu au fost mereu aceiasi iar pozele sunt si mai vechi, de acum 1-2 ani deci este foarte greu de reconstituit aceasta informatie. In plus, la vremea respectiva am cumparat pozele, deci osteneala omului si uzura aparatului au fost platite. Si totusi... poza nu e a mea (!?)

Dilema mea este deci: unde este granita dintre dreptul la proprietate si dreptul la imagine?

Afirmatia ca poza ar apartine 100% fotografului nu sta in picioare, dupa parerea mea. Daca poza apartine DOAR celui care apasa butonul, inseamna ca nici o poza a mea nu e a mea, fiindca nu am facut-o eu (?!).

E adevarat ca poza nu ar exista fara apasarea butonului, dar e la fel de adevarat ca nu ar exista nici fara mine in fata obiectivului. Deci drepturile trebuie sa se imparta cumva 50-50%, sau in alta proportie, dar cu siguranta nu pot fi exclusive.

(ca sa nu mai spunem ca, drepturi exclusive pentru fotograf ca autor ar putea insemna, intr-un caz extrem, ca acesta sa publice pozele pe un site... nepotrivit, sa spunem... iar persoana in cauza sa nu aiba nici un drept / nici o putere de a face ceva, intrucat poza nu ii apartine?)

As dori sa-mi indicati ceva articole de lege care se refera in primul rand la dreptul la imagine, la ce drepturi am eu asupra propriei mele imagini, in ce masura pot decide ce se face cu fotografia in care apar etc.

Ma intereseaza articolele de lege atat pentru ca vreau sa cunosc prevederile legale in astfel de situatii (cu care este foarte posibil sa ma confrunt si pe viitor, datorita naturii activitatii pe care o desfasor) cat si pentru a avea o baza de discutie cu managerul proiectului mentionat, in situatia de fata.

Multumesc.
Ultima modificare: Duminică, 28 Aprilie 2013
tanguera, utilizator
Cel mai recent răspuns: tanguera , utilizator 21:22, 28 Aprilie 2013
Din moment ce sunteti in poza dreptul la imagine va apartine dar depinde si ce contract aveti cu fotograful.
Multumesc pentru raspuns. Eu personal nu am nici un contract. Este vorba de o firma care asigura fotografiile la competitii (deci contractul este intre ei si organizatori). Se fotografiaza toti sportivii din concurs, care apoi cumpara pozele, daca doresc.

In plus, asa cum am explicat, pozele nici nu sunt facute de acelasi fotograf, intrucat acestia se schimba, nu sunt mereu aceiasi (se desfasoara simultan mai multe competitii in diverse orase din tara, iar firma isi imparte personalul in functie de cerinte si posibilitati) de aceea nici nu am cum sa stiu cine anume a facut pozele la fiecare concurs (si nici nu sunt sigura ca macar firma tine vreo evidenta in acest sens)

Totusi... in ce conditii / in ce limite pot dispune ce fac cu fotografia in care apar fara a incalca dreptul de autor al fotografului?
Ultima modificare: Duminică, 28 Aprilie 2013
tanguera, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Stati linistit, dumneavoastra puteti folosi fotografia, cu dumneavoastra, cum vreti si cand vreti. Fotograful este cel ce are nevoie de aprobarea dumneavoastra pentru a va folosi fotografia.
Multumesc pentru lamurire. Daca drepturile fotografului nu sunt mai mari ca ale mele, inteleg ca limitarile care mi se impun de catre managerul proiectului in care vreau sa inscriu fotografia sunt de fapt niste bariere false.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum putem folosi pe site-uri, bloguri sau forumuri imagini de pe internet, despre care nu stim daca sunt protejate de legea copyright-ului? lizsit lizsit Sunt administratorul unui site necomercial, in care am o zona de \"Stiati ca apa:..\" si in care, o data cu informatii generale despre apa, am postat si ... (vezi toată discuția)
Poza distribuita pe facebook bandi_tamas21 bandi_tamas21 Buna ziua. In data de 10.07.2014 am gasit o poza pe facebook in care apare o doamna pe jumatete dezbracata plimbanduse in mijlocul drumului,poza pe care am ... (vezi toată discuția)
Drept de autor - fotografie personala utilizata comercial black_00 black_00 Salut, Recent am descoperit ca imi este folosita imaginea pe o coperta de carte a unui autor american. Cartea se poate gasi pe amazon: ... (vezi toată discuția)