avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 535 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Ce subventii si facilitatati are angajatorul si ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Ce subventii si facilitatati are angajatorul si angajatul?

Daca angajarea a avut loc la 15.03.2012 ,iar angajatul era somer in plata ,avea studii superioare si era persoana cu handicap accentuat.
Va rog sa ma ajutati fiinca am discutii cu angajatorul mi se pare ca nu este sincer.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:23, 29 Aprilie 2013
1. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 84.3.
(1) Angajatorii care creeazã noi locuri de muncã şi care încadreazã în muncã, pe locurile de muncã nou - create, şomeri aflaţi în evidenţa agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncã pentru o perioadã de cel puţin 3 luni consecutive de la data înregistrãrii în evidenţa acestor agenţii beneficiazã, din bugetul asigurãrilor pentru şomaj, de o sumã egalã cu de 8 ori valoarea indicatorului social de referinţã în vigoare la data încadrãrii în muncã, cu obligaţia menţinerii raporturilor de muncã sau de serviciu cel puţin 3 ani.

(2) Angajatorii care înceteazã raporturile de muncã sau de serviciu ale persoanelor prevãzute la alin. (1) anterior termenului de 3 ani sunt obligaţi sã restituie în totalitate agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncã sumele încasate pentru fiecare persoanã încadratã în condiţiile alin. (1), plus dobânda de referinţã a Bãncii Naţionale a României în vigoare la data încetãrii raporturilor de muncã sau de serviciu, dacã încetarea acestora a avut loc din motivele prevãzute la art. 83 alin. (2).

(3) Nu beneficiazã de mãsura de stimulare prevãzutã la alin. (1) angajatorii care într-o perioadã de un an anterioarã datei încadrãrii în muncã în condiţiile alin. (1) au fost în raporturi de muncã sau de serviciu cu persoanele angajate din categoria prevãzutã la respectivul alineat.


Art. 85.
(1) Angajatorii care încadreazã în muncã pe perioadã nedeterminatã şomeri în vârstã de peste 45 de ani sau şomeri care sunt pãrinţi unici susţinãtori ai familiilor monoparentale sunt scutiţi, pe o perioadã de 12 luni, de plata contribuţiei datorate la bugetul asigurãrilor pentru şomaj, aferentã persoanelor încadrate din aceste categorii, şi primesc lunar, pe aceastã perioadã, pentru fiecare persoanã angajatã din aceste categorii, o sumã egalã cu valoarea indicatorului social de referinţã în vigoare, cu obligaţia menţinerii raporturilor de muncã sau de serviciu cel puţin 2 ani.

(2) De facilitãţile prevãzute la alin. (1), cu excepţia scutirii de la plata contribuţiei la bugetul asigurãrilor pentru şomaj, datoratã de angajator pentru persoanele respective, beneficiazã şi angajatorii care, în raport cu numãrul de angajaţi, şi-au îndeplinit obligaţia, potrivit legii, de a încadra în muncã persoane cu handicap, precum şi angajatorii care nu au aceastã obligaţie legalã, dacã încadreazã în muncã pe duratã nedeterminatã persoane cu handicap şi le menţin raporturile de muncã sau de serviciu cel puţin 2 ani.

(3) Subvenţionarea locurilor de muncã vacante pentru încadrarea în muncã, în condiţiile alin.(2), a persoanelor cu handicap nu poate depãşi 60% din costurile salariale ale angajatorului, pe o perioadã de un an de la angajare, aferente persoanelor cu handicap încadrate în muncã.
...

2. Ar mai fi si alte facilitati daca somerul este absolvent din 2012 si nu a avut alt loc de munca pana acum, tot in Legea 76/2002:

Art. 80.
(1) Angajatorii care încadreazã în muncã pe duratã nedeterminatã absolvenţi ai unor instituţii de învãţãmânt sunt scutiţi, pe o perioadã de 12 luni, de plata contribuţiei datorate la bugetul asigurãrilor pentru şomaj, aferentã absolvenţilor încadraţi, şi primesc lunar, pe aceastã perioadã, pentru fiecare absolvent:
a) o sumã egalã cu valoarea indicatorului social de referinţã în vigoare la data încadrãrii în muncã, pentru absolvenţii ciclului inferior al liceului sau ai şcolilor de arte şi meserii;
b) o sumã egalã cu de 1,2 ori valoarea indicatorului social de referinţã în vigoare la data încadrãrii în muncã, pentru absolvenţii de învãţãmânt secundar superior sau învãţãmânt postliceal;
c) o sumã egalã cu de 1,5 ori valoarea indicatorului social de referinţã în vigoare la data încadrãrii în muncã, pentru absolvenţii de învãţãmânt superior.

(2) Angajatorii care încadreazã în muncã pe duratã nedeterminatã absolvenţi din rândul persoanelor cu handicap primesc lunar, pentru fiecare absolvent, sumele prevãzute la alin.(1) pe o perioadã de 18 luni.

(3) Nu beneficiazã de prevederile alin. (1) şi (2) angajatorii care au obligaţia, potrivit legii, de a încadra în muncã absolvenţi ai instituţiilor de învãţãmânt, pentru absolvenţii din aceastã categorie.

3. Cititi Legea 76/2002 si s-ar putea sa mai gasiti acolo si alte facilitati care vi se potrivesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lege ajutor lilicrin lilicrin exista vre-o lege ce ajuta o firma daca angajeaza proaspat absolventi de facultate si persoane peste 45 de ani? Daca da care? (vezi toată discuția)
Avantaje angajare persoana handicap grad 2 (accentuat ) alina_25 alina_25 Care sunt avantajele de angajare persoana cu handicap de catre o firma ma refer in afara de acea obligatie legala ca peste un nr. anume salariati 30% sa ... (vezi toată discuția)
Cum pot obtine ajutor de la stat in cazul in care angajez someri sau absolventi? ncris78 ncris78 Detin o societate comerciala si sunt pe punctul de a angaja o persoana care momentan beneficiaza de indemnizatia de somaj. Care este procedura ce trebuie ... (vezi toată discuția)