In cazul un mijloc fix (schela metalica) cu valoarea de inventar de 90000 lei, valoare amortizata in suma 45000 lei, la care s-a constatat un grad avansat de uzura, respectiv s-a hotarat casarea acestuia, diferenta ramasa neamortizata de 45.000 lei devine cheltuiala nedeductibila?
In aplicarea prevederilor art. 24 alin (15) din Legea 571/2003,cheltuielile inregistrate ca urmare a casarii sau cedarii unui mijloc fix amortizabil,calculate ca diferenta intre valoarea fiscala de intrare a acestora si amortizarea fiscala, dupa caz,sunt cheltuieli efectuate in scopuril realizarii de venituri impozabile.
Extras din Normele de aplicare a Codului Fiscal:
"71^6. În aplicarea prevederilor art. 24 alin. (15) din Codul fiscal, cheltuielile înregistrate ca urmare a casării unui mijloc fix cu valoarea fiscală incomplet amortizată sunt cheltuieli efectuate în scopul realizării de venituri impozabile.
Prin casarea unui mijloc fix se înţelege operaţia de scoatere din funcţiune a activului respectiv, urmată de dezmembrarea acestuia şi valorificarea părţilor componente rezultate, prin vânzare sau prin folosirea în activitatea curentă a contribuabilului."
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Casare mijloace fixe
ela30
Buna ziua,
Doresc sa casez niste utilaje vechi(peste 15 ani). Amortizarea nu a fost calculata integral desi din punct fiscal trebuiau amortizate in 8 ... (vezi toată discuția)
Webinar: Fiscalitate și digitalizare în 2025. Ce știm și ce urmează?
ACCA, cea mai mare asociație internațională în domeniul financiar-contabil, vă invită să participați la un eveniment gratuit destinat profesioniștilor care doresc să afle cele mai recente noutăți legate de sistemul fiscal din România.
În cadrul webinarului, care va avea loc pe 26 februarie la ora 10:00, Delia Cataramă, Tax Partner Viboal FindEx, va aborda principalele modificări fiscale aplicabile în 2025 companiilor, cu focus pe impactul asupra profitabilității și cash-flow-ului acestora.