avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 494 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Contract intretinere vs contract V-Z - ambele cu ...
Discuție deschisă în Executare silită

Contract intretinere vs contract V-Z - ambele cu clauza de uzufruct viager

Buna ziua,

Sunt in impas, va rog o parere avizata.
Sunt plecat din tara datorita faptului ca nu mai primeam salariu in conditiile in care aveam rate la banca. Am luat un credit pt un apartament eu ca titular iar sora si tatal meu ca si coplatitori.
Am plecat, nu am mai platit ratele, sora nu mai primea salariu de luni, eu nu mai primisem salariu 2 luni consecutiv, credit ipotecat cu apartamentul cumparat.
l-am rugat pe fratele meu sa faca un contract de Vanzare-Cumparare cu parintii cu clauza de uzufruct viager si de intretinere a lor (a parintilor) pentru a pune "la adapost" apartamentul parintilor de furia bancii dar odata ajuns la notariat ei au incheiat un contract de intretinere.
Poate fii acesta atacat de catre banca pentru indestularea ei pana la cota creditului initial? Ce tip de contract si cu cine ar trebui incheiat in asa fel incat sa nu poate fii atacat de banca sau sa fie atacat fara succes pentru a putea proteja apartamentul parintilor?
Mentionez ca s-a primit somatia de plata de la executor judecatoresc, cu poprire pe contul de pensie al tatalui meu. Nu trebuia mai intai sa scoata la licitatie apartamentul ipotecat si apoi sa se treaca la popriri?
Va rog respectuos o recomandare in acest caz. Este bun contractul de intretinere in acest caz? Sau trebuie incheiat un contract de V-C cu dovada platii pretului pentru a se dovedi buna credinta a cumparatorului? Si acest contract poate fi facut cu fratele mau sau trebuie un personaj strain de cauza?

Multumesc anticipat si gasesc site-ul dvs unul foarte benefic pentru intelegerea si detalierea unor situatii particulare.

Cu respect,
Moonspell
Ultima modificare: Marți, 30 Aprilie 2013
Moonspell, utilizator
Buna ziua !
Dupa parerea mea contractul de intretinere incheiat in forma autentica este perfect valabil si protejeaza locuinta parintilor de un eventual sechestru al banci.Daca s-ar fi incheiat un contract de vanzare cumparare se presupune ca parintii ar fi incasat o anumita suma de bani asupra careia banca si-ar fi putut indrepta atentia.In ceea ce priveste poprirea pe contul de pensie , este indreptatit executorul sa faca acest lucru , insa tatal dumneavoastra trebuie sa se adreseze justitie deoarece poprirea nu poate fi mai mare de o treime din suma pe care o primeste drept pensie.Banca incearca prin orice metoda sa recupereze banii , cu toate dobanzile si cheltuielile de administrare, apartamentul ipotecat sunt sigur ca nu acopera toate costurile creditului de aceea pe langa vanzarea acestuia la licitatie banca face tot posibilul sa recupereze anumite sume de bani.
Multumesc,

Imi cer scuze ca nu am mai intrat de cand am postat.

Dar daca faceam contractul de vanzare-cumparare cu plata cash, adica fara nici o alta tranzactie bancara sau evitam orice depunere de bani intr-un cont bancar?

Ce putea face banca in acest caz?

Si mai apoi - si poate nu este locul aici - daca eu as fi platit in continuare creditul fara intrerupere as fi platit la suma imobilului din momentul cumpararii acestuia.

Acum, in momentul in care nu mai pot plati creditul, in momentul in care banca va vinde apartamentul la licitatie si bineinteles ca boom-ul din 2008 nu a fost "produsul" meu - si in masura in care banca si-a asigurat creditul - in sensul in care in urma evaluarii "independente" (dar in subteran mai stim si noi) valoarea apartamentului acoperea 100% creditul - eu ce vina am ca apartamentul nu mai valoreaza cat valora la momentul evaluarii lui?

Pentru ca mie, asa cum ziceam mai sus, nu imi facea nimeni re-evaluare anuala sau la o anumita perioada pentru ca modifica acest contract de imprumut bancar conform realitatilor de pe piata!

Multumesc inca o data si astapt raspunsurile dvs.

Cu consideratie,

Moonspell
Banca nu v-a dat o casa pe care s-o platiti in rate asa ca nu conteaza cat valoreaza, banca v-a dat bani sa va cumparati o casa, dvs acea suma plus dobanda o datorati.
Daca va dadea bani pt o afacere si nu reuseati in ea, credeti ca nu ati mai fi datorat bani bancii ? Ba da pentru ca nu sunteti parteneri de afaceri, banca nu a riscat alaturi de dvs.
Incercati sa platiti acest credit si sa nu ajungeti la executare. E adevarat ca o sa platiti mult mai mult decat valoreaza casa.
Nu aveti de ce incheia un alt act, orice act poate fi atacat de banca, ramane de vazut daca o va face si daca va castiga.
Dupa vanzarea la licitatie a ap ipotecat, puteti semna un aranjament de plata pentru diferenta pt a nu se mai ajunge la alte actiuni .
Puteti incerca si dvs sa gasiti un cumparator pentru casa, pt a nu se ajunge la vanzarea prin licitatie.
Casa parinteasca deci va ramane a fratelui...
Pai daca fratele a facut doar un contract de intretinere, cum sa-i ramana casa parintilor ?
Userul nu a specificat daca intre frate si parinti s-a facut vanzare-cumparare cu clauza de intretinere, ci a spus doar ca exista un contract de intretinere, care nu este acelasi lucru cu ce am scris eu. ("dar odata ajuns la notariat ei au incheiat un contract de intretinere").
Daca apartamentul acopera 100% din imprumutul bancii (lucrul asta sa fie specificat in creditul de imprumut) , atunci banca, nu mai are drept legal de a avea alte pretentii, dupa vanzarea acelui imobil.
Poprirea pe pensie se pune neconditionat si doar in limita prevazuta de lege, deci, tatal dvs. va suporta aceasta poprire, pana la stingerea debitului catre banca.
O are deja, in schimbul intretinerii. Daca fratele va respecta obligatia de intretinere, va ramane cu casa. Asta daca nu va reusi banca sa revoce actul.
Apartamentul nu mai valoreaza cat sa acopere imprumutul ramas de plata, daca ar acoperi, executarea silita ar inceta.

Alte discuții în legătură

Poprire salariu sau vanzare imobil - rata prima casa Dorin_V Dorin_V Buna ziua, Am un credit prima casa unde eu sunt titularul creditului iar sotia este coplatitor. Suntem separati (inca nu suntem divortati), sotia locuieste ... (vezi toată discuția)
Evaluare incorecta in procesul de executare silita imobiliara znicolae9 znicolae9 Apartamentul meu a fost scos la licitatie ptr un credit de nevoi personale neachitat,in valoare de circa 5000 euro.[b]Precizez ca banca care m-a executat silit ... (vezi toată discuția)
Scoatere imobil de sub ipoteca jacqueline_k jacqueline_k Buna ziua! Spuneti-mi, va rog, in cazul unui contract de credit garantat printr-o ipoteca, se pot scoate de sub ipoteca unul sau mai multe imobile cu care s-a ... (vezi toată discuția)