1. Salariatul care a savarsit o abatere disciplinara, incalcand regulamentul intern, legea, contractul individual sau pe cel colectiv, poate primii o sanctiune disciplinara.
Sanctiunile pe care le stabileste Codul Muncii si care se pot aplica unui angajat sunt :
a) avertismentul scris;
b) retrogradarea din functie, cu acordarea salariului corespunzator functiei in care s-a dispus retrogradarea, pentru o durata ce nu poate depasi 60 de zile;
c) reducerea salariului de baza pe o durata de 1-3 luni cu 5-10%;
d) reducerea salariului de baza si/sau, dupa caz, si a indemnizatiei de conducere pe o perioada de 1-3 luni cu 5-10%;
e) desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.
In momentul in care se stablieste o sanctiune disciplinara trebuie sa se tina cont de : imprejurarile in care s-a savarsit fapta, consecintele, eventualele sanctiuni disciplinare suferite anterior. Codul Muncii mai dispune ca trebuie sa se tina seama si de gradul de vinovatie, un element greu de cuantificat, ca si de comportmentul in general al angajatului.
Amenzile disciplinare sunt interzise.
De asemenea, nicio sanctiune nu poate fi aplicata fara efectuarea, in prealabil, a unei cercetari disciplinare, cu exceptia avertismentului.
Sanctionarera poate fi dispusa fara o cercetare prealabila, in momentul in care angajatul nu se prezinta la convoarea stabilita si anuntata de angajator.
Decizia de sanctionare se comunica in cel mult 5 zile de la data emiterii si produce efectele de la data comunicarii. Decizia poate fi atacata in instanta, in termen de 30 de zile de la data comunicarii.
2. ITM-ul poate fi sesizat cu privire la incalcarea de catre angajator a actelor normative care privesc relatiile de munca, sanatatea si securitatea in munca ... ITM-ul nu are competenta in a stabili legalitatea sau nelegalitatea unei decizii a angajatorului ... acesta este un atribut exclusiv al instantei de judecata.