avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1156 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... penalizari salariale fara acte
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

penalizari salariale fara acte

Buna ziua,

Sunt angajata de 2 ani in cadrul unei firme SRL ce este o franciza pt o soc de telecom franceza din tara.As dori cateva sfaturi cat mai concrete si concludente deoarece lucrurile de cand m-am angajat pana acum au luat o intorsatura destul de mare si vreau sa stiu ce am de facut de acum inainte: asadar la 01.06.2011 ma angajam in cadrul firmei cu CIM pe perioada nedeterm, (nu am semnat si fisa postului), eram 4 fete in magazin in procesul de vanzare etc....aveam adminsitratorului SRL ce se ocupa de tot!In iunie 2012 este promovata una din colege (store coord) si incep penalizarile salariale pornind din initiativa acesteia pe diverse teme ca nu s-a facut nu stiu ce in procesul de vanzare etc....(nu sunt invidioasa!departe de mine gandul acesta!) dar as vrea sa stiu daca pt aceste penalizari nu se face un proces verbal si mai ales nu se smeneaza statul de plata lunar pt asta?
O alta neregula ar fi...CIM este semnat pe un salariu de 800 ron,....iar in mana luam mai mult!
-Lucrez 15 zile-16 zile/luna cate 13-14 ore...asa sunt turele (asta inseamna undeva la 195 ore, este normal asa ceva?
-Aceste penalizari sunt date intr-adevar cu acordul administratorului dar care nu face nimic sa se apere in acest sens....ii cer de 3 luni incoace un feedback personal si imi spune ca nu are timp.Mie mi se pare ca de fapt evita discutia!
-As vrea sa mentionez ca in 12 luni de cand au intervenit aceste schimbari in firma am platit aprox 10-12 penalizari de sume gen 30-50 lei fiecare angajata, sau doar cei care am gresit si nu am semnat niciodata in firma un stat de plata, un act aditional pt CIM sau vreun proces verbal de retinere salariala, ori fisa postului, ce normal stiu ca ti se da impreuna cu un exemplar din CIM.
-Daca as face plangere la ITM credeti ca m-ar ajuta in vreun fel? Mentionez ca dovezile pe care le am sunt doar mailurile primite de store coord; mailurile trimise zilnic cu rapoarte de vanzari de pe userul meu la orele 22-23.00- in conditiile in care se deschide mag la 9 a.m; si mai este si raport zilnic de evidenta al banilor pe care il semnam la venire si plecare fiecare angajata!
Nu-mi doresc sa plec din aceasta firma dar nici nu mai pot admite sa mi se dea mail ca nu am respectat nu stiu ce lucru...si pt asta sunt penalizata! Imi doresc sa fie legal totul.
Am mai fost angajata in alte firme mult mai mari dar nu am trecut niciodata prin asa ceva!
Salariile ne sunt platite in ziua de 1 si 15 ale lunii din casa (ne luam noi banii care stim ca ii avem de luat).
In speranta ca nu v-am plictisit sper sa primesc raspunsuri cat mai concrete si sfaturi pentru a iesi din aceasta situatia cat mai castigata deoarece consider ca imi sunt incalcate niste drepturi!
Cu stima,
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:51, 2 Mai 2013
1. Salariatul care a savarsit o abatere disciplinara, incalcand regulamentul intern, legea, contractul individual sau pe cel colectiv, poate primii o sanctiune disciplinara.

Sanctiunile pe care le stabileste Codul Muncii si care se pot aplica unui angajat sunt :
a) avertismentul scris;
b) retrogradarea din functie, cu acordarea salariului corespunzator functiei in care s-a dispus retrogradarea, pentru o durata ce nu poate depasi 60 de zile;
c) reducerea salariului de baza pe o durata de 1-3 luni cu 5-10%;
d) reducerea salariului de baza si/sau, dupa caz, si a indemnizatiei de conducere pe o perioada de 1-3 luni cu 5-10%;
e) desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.

In momentul in care se stablieste o sanctiune disciplinara trebuie sa se tina cont de : imprejurarile in care s-a savarsit fapta, consecintele, eventualele sanctiuni disciplinare suferite anterior. Codul Muncii mai dispune ca trebuie sa se tina seama si de gradul de vinovatie, un element greu de cuantificat, ca si de comportmentul in general al angajatului.

Amenzile disciplinare sunt interzise.

De asemenea, nicio sanctiune nu poate fi aplicata fara efectuarea, in prealabil, a unei cercetari disciplinare, cu exceptia avertismentului.
Sanctionarera poate fi dispusa fara o cercetare prealabila, in momentul in care angajatul nu se prezinta la convoarea stabilita si anuntata de angajator.

Decizia de sanctionare se comunica in cel mult 5 zile de la data emiterii si produce efectele de la data comunicarii. Decizia poate fi atacata in instanta, in termen de 30 de zile de la data comunicarii.


2. ITM-ul poate fi sesizat cu privire la incalcarea de catre angajator a actelor normative care privesc relatiile de munca, sanatatea si securitatea in munca ... ITM-ul nu are competenta in a stabili legalitatea sau nelegalitatea unei decizii a angajatorului ... acesta este un atribut exclusiv al instantei de judecata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Avertismente / sanctiuni acordate angajatilor DanutCaragata DanutCaragata Buna ziua, In conditiile in care un angajat are un comportament inadecvat la locul de munca, el trebuie avertizat / penalizat. Care sunt avertismentele / ... (vezi toată discuția)
Retineri salariale elenaelli elenaelli buna ziua !am si eu niste nelamuriri ,mi se retin 10% din salr pentru neralizarea unor tinte .vreau sa stiu daca aceste retineri sunt legale .va multumesc. (vezi toată discuția)
Concediu medical + absente nemotivate adriancozma25 adriancozma25 Daca unei angajate i s-a terminat concediul medical, si a avut 3 absente nemotivate la locul de munca, dar angajata este insarcinata, se va inceta CIM, sau cum ... (vezi toată discuția)