La politia vi sa spus clar ce acte trebuie sa prezentati pentru radiere. Daca firma catre care ati vindut masina nu va emis acele acte,dvs. nu va ramine decit sa le solicitati. In rest celelante aspecte privind plata de taxe, impozite ,etc. se vor lamuri de la sin dupa perfectarea vinzari. Documentativa inainte de a face o tranzactie si astfel veti evita problemele.In cazul dvs. cred ca problema este la firma unde ati dat masina.
Trebuie sa mergeti la firma cumparatoare a masinii dv. si sa le solicitati actele de care aveti nevoie la politie pentru a lua in evidenta cu radierea autoturismului dv., ca apoi cu acesta sa mergeti la finante pentru radierea din evidentele lor.
Cumparatorul nu se grabeste sa-si inmatriculeze masina deoarece aceasta este inmatriculata pe numele dv. si poate circula cu aceasta, fara a o inmatricula pe numele societatii cumparatoare.
Dv. trebuie sa deouneti diligente in obtinerea inscrisurilor necesare pentru radierea ei din evidentele politiei si ale fiscului pentru ca numai de la data radierii masinii de pe numele dv., veti fi scutit de impozitul auto.
Dupa ce o veti radia, este problema cumparatorului daca si-o inmatriculeaza pentru a circula cu masina sau nu, caz in care va trebui sa o tina in garaj sau sa o dezmembreze...
Trecerea timpului insa va este defavorabila...astfel incat, actionati! ;)
Multumesc celor care au avut amabilitatea sa-mi raspunda cu sfaturi la aspectul pe care l-am pus in discutie. Din pacate nu ma ajuta prea mult nici unul dintre raspunsuri, atat timp cat am impresia ca nu am fost bine inteles, in ciuda descrierii detaliate/defectuase/lacunare a situatiei in care ma aflu.
Intre timp, dupa o multime de telefoane pe la diferite prefecturi, politii, servicii de radiere de prin Suceava, Bucuresti, Buzau, Timisoara, Cluj, Sibiu etc., in functie de ce am mai gasit si pe net, am mai dat de o urma: mi s-a spus ca problemele mele, legate de impozitul pe un autovehicul care nu imi mai apartine, precum si cea legata de radierea de la politie este reglementata/ar putea fi rezolvata prin intermediul Ordinului 1501 din 13 noiembrie 2006 al Administratiei Financiare (???cred ca asa se numeste institutia) si publicat in Monitorul Oficial nr. 94 din 21 noiembrie 2006.
Il are cineva in format electronic, sau il pot gasi pe undeva, stie cineva continutul acestuia, ce prevede si daca ma ajuta in rezolvarea problemelor mentionate mai sus?
Multumesc anticipat tuturor.
Ordinul nr. 1501 din 13/11/2006 (publicat în Monitorul Oficial nr. 941 din 21/11/2006) privind procedura înmatriculării, înregistrării, radierii şi eliberarea autorizaţiei de circulaţie provizorie sau pentru probe a vehiculelor, prevede :
CAPITOLUL VI
Radierea din circulaţie a vehiculelor
Art. 24. - (1) Proprietarii de vehicule înmatriculate sau înregistrate pot solicita radierea din circulaţie, dacă fac dovada depozitării acestora într-un spaţiu adecvat, deţinut în condiţiile legii.
(2) Proprietarii de vehicule înmatriculate sau înregistrate sunt obligaţi să solicite radierea din circulaţie în termen de 30 de zile de la data:
a) când vehiculul a fost dezmembrat, casat sau predat unei unităţi specializate, în vederea dezmembrării;
b) scoaterii definitive din România a vehiculului;
c) declarării furtului vehiculului;
d) trecerii vehiculului înregistrat în proprietatea altei persoane.
(3) Vehiculul declarat, prin dispoziţie a autorităţii administraţiei publice locale, fără stăpân ori abandonat se radiază din oficiu în termen de 30 de zile de la primirea dispoziţiei respective.
(4) Vehiculul pentru care poliţia rutieră a dispus radierea din circulaţie, potrivit legii, se radiază de la data comunicării măsurii.
(5) Radierea se comunică în termen de 30 de zile, de către autoritatea care a efectuat-o, organului fiscal competent al autorităţii administraţiei publice locale.
Art. 25. - (1) Radierea se face pe baza depunerii certificatului de înmatriculare sau de înregistrare şi a plăcuţelor cu număr de înmatriculare ori de înregistrare, după caz, a cărţii de identitate a vehiculului (doar pentru vehiculele înmatriculate după 1 iulie 1993), a fişei de înmatriculare cu viza organului fiscal competent al autorităţii administraţiei publice locale, stabilită potrivit legii, ori a certificatului de atestare fiscală, precum şi a documentelor care atestă faptul că a intervenit una dintre situaţiile prevăzute la art. 24 alin. (1)-(4).
(2) În cazul vehiculelor înmatriculate anterior datei de 1 iulie 1993, care deţin certificate de înmatriculare şi numere de înmatriculare modele vechi sau care au o vechime de fabricaţie mai mare de 30 de ani, radierea se poate efectua în baza unei declaraţii pe propria răspundere a titularului înmatriculării ori a moştenitorilor legali ai acestuia, care să ateste că vehiculul a fost dezmembrat sau retras definitiv din circulaţie şi nu mai circulă pe drumurile publice.
Pe cale de consecinta, daca prezentati actele prevazute la art. 25 din Ordin, veti putea face radierea cu un contract de vanzare-cumparare, dar in speta dv. ati predat autoturismul cu placutele de inmatriculare, cu cheile, precum si cu toate actele masinii cumparator, astfel ca fie veti proceda asa cum am aratat mai sus, pe cale amiabila, fie il veti da in judecata pe noul cumparator, printr-o procedura contencioasa, pentru ca nu v-a dat actele necesare radierii din circulatie a autoturismului cumparat de la dv. si ca refuza sa vi le dea pentru efectuarea radierii autoturismului. ;)
Multumesc inca o data pentru amabilitatea de care dati dovada in a-mi raspunde cat mai clar si obiectiv cu putinta.
Dupa interminabile discutii telefonice, cu justificari de orice natura, numai legale nu (cel mult semi-legale), am obtinut promisiunea de la directorul de achizitii al reprezentantei Dacia care mi-a cumparat Loganul, ca voi fi sunat in cursul zilei de astazi, pentru a incerca o clarificare a situatiei, dificile si in acelasi timp ridicole, in care am fost pus.
In afara de "calea amiabila" (in care, ca sa fiu sincer, nu-mi pun prea multe sperante), dar pana la a se ajunge la "darea in judecata", nu mai exista chiar nici o solutie?
Poate sa intocmesc o Plangere la Protectia Consumatorului, la politie, ceva care sa-i determine pe cei de la firma cumparatoare sa inmatriculeze masina pe ei (provizoriu, definitiv, chiar nu ma intereseaza), numai sa pot sa ma scot cu ea de la impozit si de la politie. E incredibil #-o: ei sustin sus si tare ca termenul de radiere nu mai exista in legislatia romana si ca prin contractul de vanzare-cumparare pe care l-am facut cu ei imi pot rezolva scoaterea de la impozit :stunned:. Pai eu am fost acolo si mi s-a spus ca nu are rost sa mai vin fara Certificatul de radiere, stampilat si inregistrat de politie.
Ca o ultima solutie; pana la "darea in judecata", as incerca sa-mi recuperez masina. Le dau banii inapoi, imi iau masina si "la revedere". Acum ei spun ca "masina s-a dat acum o ora". Fantastic!!! Sa-mi dea numele cumparatorului, numarul acestuia de telefon si numarul facturii prin care s-a achitat fostul meu Logan. In felul acesta, il sun pe noul proprietar si eventual ii pun in vedere ca daca nu o inmatriculeaza pe numele lui ... nici nu stiu ce sa-i spun, ca doar el poate sa circule pana la adanci batraneti cu numerele de SV, iar eu la fel, sa platesc impozitul si sa trag ponoasele. Mi-au spus ca ei nu au dreptul sa-mi dea nici un fel de date despre cumparatorul masinii :(.
E o situatie mai mult decat imposibila. Aveti vreo idee/sfat pentru rezolvarea ei?
Cu multumiri anticipate!