avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 588 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Scoaterea minorilor din tara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Scoaterea minorilor din tara

As dori sa ma ajuti cu cateva raspunsuri la intrebarile pe care doresc sa vi le adresez. Locuiesc in Romania si sunt minora. As dori sa plec impreuna cu mama in Germania unde se afla tatal meu. Stiu ca mama nu are voie sa ma scoata din tara fara acordul tatei. Ce ar trebui sa fac, ce acte trebuie sa intocmeasca mama in Romania si tata in Germania? Am inteles ca este nevoie de o declaratie de la Consulatul Germaniei, este adevarat? Mentionez ca parintii mei nu sunt divortati. Orice raspuns mi-ar fi de ajutor. Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Andreea1995 , utilizator 20:40, 7 Mai 2013
Tatal dvs trebuie sa dea o declaratie acord prin care isi da consimtamantul sa calatoriti in Germania cu mama. Dvs. Trebuie sa aibe datele dvs din pasaport sau carte de identitate sa stie cu ce veti calatori pana in Germania , insotita de mama dvs sa stie datele dansei din pasaport sau carte de identitate, perioada in care veti calatori. Declaratia potae sa o dea la Consulat in romana sau la un notar in Germania, tradusa apostilata si legalizata in Romania. Daca nu calatoriti cu mama va da si mama aceeasi declaratie in Romania., specificand ambii parinti cu cine veti calatori, dare pasaport sau carte de identitate sau daca veti calatori neinsotita cu avionul, se va mentiona ca veti fi insotita de personalul navigant al companiei aeriene desemnat in acest sens la indeplinirea formalitatilor de chek in.
Art. 30. -Legea 248/2005
(1) Organele poliţiei de frontieră permit ieşirea din România a cetăţenilor români minori numai dacă sunt însoţiţi de o persoană fizică majoră, în următoarele cazuri:
.........................................
b) minorului care este titular al unui document de călătorie individual ori, după caz, al unei cărţi de identitate şi călătoreşte în străinătate împreună cu unul dintre părinţi i se permite ieşirea în aceleaşi condiţii şi împreună cu acesta numai dacă părintele însoţitor prezintă o declaraţie a celuilalt părinte din care să rezulte acordul acestuia cu privire la efectuarea călătoriei respective în statul sau în statele de destinaţie, precum şi cu privire la perioada acesteia sau, după caz, face dovada decesului celuilalt părinte;
................................
4) Pe lângă informaţiile prevăzute la alin. (1) lit. d), declaraţia părinţilor, a părintelui căruia minorul i-a fost încredinţat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă, a părintelui supravieţuitor sau a reprezentantului legal, după caz, trebuie să cuprindă şi următoarele menţiuni:
a) scopul deplasării;
b) ruta urmată până în statul de destinaţie;
c) indicarea faptului dacă minorul urmează să rămână în statul de destinaţie, caz în care trebuie menţionată persoana căreia urmează a-i fi încredinţat minorul, sau dacă urmează să se reîntoarcă împreună cu un însoţitor, ale cărui date de identitate trebuie indicate, în cazul în care acesta este o altă persoană decât cea cu care iese din România.



Ultima modificare: Joi, 2 Mai 2013
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
Va multumesc frumos. Voiam sa va mai intreb daca mama trebuie sa duca la un notar sau alt undeva declaratia pe care o va obtine tata de la consulat.
Nu, o va prezenta la vama cand iesiti impreuna din tara.
Multumesc frumos!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Minor care paraseste in vacanta tara Oana Gabriela Oana Gabriela As dori sa stiu daca un minor este incredintat mamei, poate parasi tara impreuna cu mama fara acordul notarial de la tata si baza legala. Multumesc. (vezi toată discuția)
Vacanta in afara tarii/divortata/de ce acte am nevoie sa scot copilul din tara Teodora77N Teodora77N Buna ziua Anul acesta vream sa plecam in vacanta in Bulgaria. Sunt divortata din 2007 iar copilul mi-a fost incredintat prin hotarare judecatoreasca def si ... (vezi toată discuția)
Ce acte am nevoie pentru a o scoate pe fiica mea din tara? mikysad mikysad buna seara, ma numesc mihaela, am 27 ani si o fetita de 4 anisori. sunt divortata de tatal fetitei de 2 ani si am custodie exclusiva prin hotarare definitiva ... (vezi toată discuția)