avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 716 soluții astăzi
Forum AvocatNet Italia Legislatia muncii si probleme ... Angajat cu contract in Italia - beneficiez de ajutor ...
Discuție deschisă în Legislatia muncii si probleme conexe

Angajat cu contract in Italia - beneficiez de ajutor social acolo sau trebuie sa platesc contributiile in tara?

Lucrez în Italia,sânt rezidentă si am un contract de munca pe perioadă nedeterminată de 25 de ore pe săptamână.Prima întrebare: după 7 luni de lucru am dreptul la ajutorul social ca și cetățenii italieni? A doua întrebare: cu acest tip de contract, anii lucrați sânt luați în calculul vechimii în muncă? Va mulțumesc,
Cel mai recent răspuns: jesyka , utilizator 17:21, 11 Mai 2013
Pentru ajutorul de somaj v-ati asigurat prin munca prestata si n-ar fi o problema sa-l primiti, daca indepliniti conditiile prevazute de legile italiene. Insa, ca regula generala, a primi ajutor social este motiv de expulzare pentru straini. Somajul si ajutorul social sunt doua chestii diferite.
1. Ajutorul social este o prestatie de natura asistentiala care se acorda cetatenilor italieni precum si altor cetateni (intre care cei comunitari) care: au implinit 65 ani, sunt rezidenti in Italia si au un venit anual egal cu zero sau foarte mic. Veniturile trebuie sa fie mai mici decat limitele stabilite de catre lege pentru anul respectiv si care difera in functie de faptul ca cetateanul interesat este singur sau casatorit. Daca este casatorit, se tine cont si de venitul sotului/sotiei.
Cetatenii care au dreptul la ajutorul social trebuie sa aiba rezidenta efectiva in Italia pentru a putea beneficia de respectivul drept. Sunt prevazute cazuri exceptionale de boala foarte grava, care trebuie insa sa fie justificate si bine documentate de catre cei interesati.

2. Pentru obţinerea indemnizaţiei pentru şomaj este nevoie ca persoana respectivă să fie asigurată la INPS de cel puţin 2 ani şi să aibă cel puţin 52 de contribuţii săptămânale vărsate în ultimii 2 ani, înaintea întreruperii raportului de muncă.
Informaţii privind obţinerea indemnizaţiei de şomaj în Italia
[ link extern ]

3. Art. 19 din Legea nr.263/2010
(1) Constituie stagiu de cotizare perioadele de timp pentru care asiguratii datoreaza si/sau platesc contributii de asigurari sociale in sistemul public de pensii din Romania, precum si in alte tari, in conditiile stabilite prin acordurile sau conventiile internationale la care Romania este parte.
(2) La stabilirea drepturilor de asigurari sociale se iau in considerare stagiile de cotizare realizate in sistemul public de pensii din Romania, precum si perioadele de asigurare realizate sau recunoscute ca atare in alte tari, in conditiile reglementate prin instrumente juridice cu caracter international la care Romania este parte si/sau regulamente comunitare.
(3) In sistemul public de pensii, obligatiile si prestatiile de asigurari sociale se achita in moneda nationala.
(4) In cazul drepturilor salariale sau veniturilor asigurate, stabilite in moneda altor tari pe teritoriul Romaniei, contributiile se platesc in lei la cursul de schimb valutar comunicat de Banca Nationala a Romaniei din data stabilita pentru plata acestor drepturi.

4. In cazul în care dvs. ati lucrat atât pe teritoriul României cât si pe teritoriul Italiei si ati platiti si platiti contributii de asigurari sociale în sistemele de pensii ale acestor state, veti beneficia de drepturi de pensie în conformitate atât cu legislatia italiana, cât si cu cea româna, conform prevederilor Regulamentelor comunitare nr.1408/1971 si nr.574/1972.
in primul rand daca dv sunteti licentiata per "giusta causa" adica daca lipsiti pe caz de boala mai mult de 6 luni calendaristice, iar dupa aceea aveti certificato de idoneità adica sunteti apta de munca nu veti primi ajutor de somaj. daca in schimb sunteti licenziata din motive independente de dv tip falimentul societatii sau o cauza injusta veti primi ajutor de somaj. atata timp cat sunteti rezidenta in Italia si aveti contract de munca pe timp indeterminat, adica nelimitat, societatea la care lucrati va plateste toate contributele. daca lucrati ca badanta atunci o parte o plateste angajatorul dv. iar o mica parte dv. aveti toate aceste plati trecute in "busta paga". ajutorul social este cu totul altceva si ar trebui sa indepliniti mult mai multe conditii. dupa 7 luni sa va ganditi deja la ajutorul social..din cate cred ca am inteles dv nu ati fost detasata in Italia (distacco) ca sa beneficiati de cele spuse de colegul de mai sus.. v-ati angajat direct deci aveti de platit destule contributii pana la pensii ( nu ati mentionat varsta dv si daca avati ani de munca si in Romania pentru un eventual cumul la pensie).altceva, daca lucrati ca colf sau badanta, stiti ca puteti fi licenziata fara discutii cu preaviz de 15 zile, si daca contributele sunt platite veti beneficia de somaj (disoccupazione)..in rest, incercati sa depasiti cele 7 luni de munca...
din cate inteleg dumneavoastra santeti rezidenta in italia,inteleg ca inca aveti un contract de munca viabil fie el cum o fi ,dar ce nu inteleg este ca dumneavoastra vreti sa cereti ajutor social cui? sai indemnizatie de somaj ,ca sant doua lucruri diferite .Aajutorul social este o indemnizatie pt care trebuie sa te adresezi comunei de rezidenta din italia pe raza unde locuiti,,consta intr-o situatie mai precara de viata si trebuie sa indepliniti ceva criterii nu se da cu una cu doua se face o ancheta sociala sa vada cum traiti unde si ce venit aveti,indemnizatia de somaj vine de la INPS,pt a beneficia de somaj trebuie sa fi lucrat 9 luni fara intrerupere ssa fi avut platite toate cheltuielile catre stat si daca dv renuntati de buna voie la serviciu nu aveti dreptul sa primiti nimic,doar daca firma isi inchide sau restrange activitatea atunci primiti o hartie cu care trebuie sa va adresati INMS in termen de 30 de zile daca nu va conformati pierdeti dreptul,asa stau lucrurile in italia ,sper ca v-am fost de ajutor cu raspunsul ,numai bine

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie italia - conditii, vechime, varsta silviamarin silviamarin Am o vechime de 23 de ani de munca in Romania si de 7ani lucrati in ITALIA . Care este modalitatea de a incasa un cumul la anii de vechime pentru a intra in ... (vezi toată discuția)
Pensia in romania Bursulica Bursulica Am lucrat part time in Italia 17ani si am platit contributele la INPS As dori sa stiu daca la calculul vechimii in campul muncii , se adauga si acesti ani Va ... (vezi toată discuția)
Contract de munca in italia ducubc ducubc buna ziua, va rog frumos sa-mi spuneti cum este considerata in romania daca lucrezi 12 luni cu contract de munca cu 40 ore pe saptamana in italia . se pune in ... (vezi toată discuția)