1. Ajutorul social este o prestatie de natura asistentiala care se acorda cetatenilor italieni precum si altor cetateni (intre care cei comunitari) care: au implinit 65 ani, sunt rezidenti in Italia si au un venit anual egal cu zero sau foarte mic. Veniturile trebuie sa fie mai mici decat limitele stabilite de catre lege pentru anul respectiv si care difera in functie de faptul ca cetateanul interesat este singur sau casatorit. Daca este casatorit, se tine cont si de venitul sotului/sotiei.
Cetatenii care au dreptul la ajutorul social trebuie sa aiba rezidenta efectiva in Italia pentru a putea beneficia de respectivul drept. Sunt prevazute cazuri exceptionale de boala foarte grava, care trebuie insa sa fie justificate si bine documentate de catre cei interesati.
2. Pentru obţinerea indemnizaţiei pentru şomaj este nevoie ca persoana respectivă să fie asigurată la INPS de cel puţin 2 ani şi să aibă cel puţin 52 de contribuţii săptămânale vărsate în ultimii 2 ani, înaintea întreruperii raportului de muncă.
Informaţii privind obţinerea indemnizaţiei de şomaj în Italia
[ link extern ]
3. Art. 19 din Legea nr.263/2010
(1) Constituie stagiu de cotizare perioadele de timp pentru care asiguratii datoreaza si/sau platesc contributii de asigurari sociale in sistemul public de pensii din Romania, precum si in alte tari, in conditiile stabilite prin acordurile sau conventiile internationale la care Romania este parte.
(2) La stabilirea drepturilor de asigurari sociale se iau in considerare stagiile de cotizare realizate in sistemul public de pensii din Romania, precum si perioadele de asigurare realizate sau recunoscute ca atare in alte tari, in conditiile reglementate prin instrumente juridice cu caracter international la care Romania este parte si/sau regulamente comunitare.
(3) In sistemul public de pensii, obligatiile si prestatiile de asigurari sociale se achita in moneda nationala.
(4) In cazul drepturilor salariale sau veniturilor asigurate, stabilite in moneda altor tari pe teritoriul Romaniei, contributiile se platesc in lei la cursul de schimb valutar comunicat de Banca Nationala a Romaniei din data stabilita pentru plata acestor drepturi.
4. In cazul în care dvs. ati lucrat atât pe teritoriul României cât si pe teritoriul Italiei si ati platiti si platiti contributii de asigurari sociale în sistemele de pensii ale acestor state, veti beneficia de drepturi de pensie în conformitate atât cu legislatia italiana, cât si cu cea româna, conform prevederilor Regulamentelor comunitare nr.1408/1971 si nr.574/1972.