avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 890 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Bunul propriu al defunctului,ramane sotului ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Bunul propriu al defunctului,ramane sotului supravietuitor?

In cazul in care sotii nu au copii impreuna,ci doar din relatii separate,iar cel care detine un bun propriu,mostenit,decedeaza,cui revine bunul sau?Sotului supravietuitor,sau copilului sau provenit dintr-o relatie anterioara?
Cel mai recent răspuns: ContSters250994 , utilizator 16:28, 3 Mai 2013
Mostenitorii sunt sotul supravietuitor (in cota de 1/4) si copilul defunctului (in cota de 3/4).
Ambilor. Copii din casatorie sau din afara casatoriei au acelasi drepturi. In plus bunul fiind propriu al defunctului intra in intregime in masa succesorala, Sotia supavietuitoare sau Sotul supravietuitor avand 1/4 iar copilul 3/4. Altfel se pune problema daca bunul era comun, adica achizitionat in timpul casatoriei, atunci in masa succesorala intra doar cota de 1/2 din bun, restul cotei de 1/2 apartinand sotiei supravietuitoare.
Va multumesc pentru radpunsuri!Am totusi,o mica nelamurire.Fiul(dintr-o alta relatie)al sotului supravietuitor,are drept la cota parte din proprietatea sotului mamei lui(in acest caz)?Sau doar sotia supravietuitoare si fiul celui defunct impart proprietatea?
Daca fiul sotiei supravietuitoare nu a fost adoptat de cel decedat nu are vocatie la mostenire.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum se imparte mostenirea intre sotia 2 si copil? ContSters267473 ContSters267473 Ordinea cronologica: Din prima casatorie exista un copil. 1. Sotul a divortat de prima sotie cu care are un copil major. 2. Sotul a cumparat un imobil. 3. ... (vezi toată discuția)
Succesiune bunuri proprii si bunuri comune Radu Aura Radu Aura Va rog sa ma ajutati cu un raspuns pentru urmatoarea situatie:masa succesorala este formata din doua case. Una, bun comun cu sotia, iar cealalta bun propriu al ... (vezi toată discuția)
Succesiune;pensie alimentara ContSters7705 ContSters7705 -Care sunt drepturile succesorale ale copiilor (in cazul unui imobil) in situatia in care parintele natural a decedat ? Sotul ramas in viata, a avut un mariaj ... (vezi toată discuția)