avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 345 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Excludere asociat
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Excludere asociat

Sunt asociat 50% cu inca o persoana 50% ea fiind si administrator. Sediul social prin contract de comodat la mama asociatei mele acasa unde asociata isi avea si domiciliul. Mama avand domiciliu in Arad. In iulie 2007 ma duc la sediu si totul inchis. Asociata de negasit. La o luna ma convoaca la AGA la un cab. de av. unde ma prezint si ma informeaza, fara alte lamuriri sau inscrisuri ca "sediul a fost instrainat", doreste sa cesioneze partile sociale, si renunta la calitatea de administrator. Imi declar si eu intentia de a-mi cesiona partile sociale si nu se hotareste nimic in ce priveste o nuoa locatie de sediu sau numirea unui nou administrator.
De atunci nu a mai fost de gasit, acte si patrimoniu, aparatura scule, materiale (ob.activitate- instalatii sanitare) erau la sediu. Vecinii si administratorul blocului mi-au spus doar ca persoanele care locuiau acolo s-au mutat urgent, intr-o noapte.
Acum m-am trezit cu citatie parata in proces de excludere a mea ca asociat, pe motive ca : nu m-am mai prezentat la AGA, am condus societatea de una singura si exclusiv, grave neintelegeri intre asociati, detin documentele societatii.

De fapt eu nu am avut niciodata semnatura in banca, nu am mai avut acces si nu am mai semnat sau facut vreun demers (nici nu aveam cum - ea a anuntat toti colaboratorii sa nu mai discute cu mine pentru ca nu mai sunt in firma) inca din iulie 2007.
M-am interesat la administratia financiara si se pare ca a depus declaratiile si bilanturile si ele dovedesc ca firma a avut activitate. Au fost intocmite si semnate de ea. Eu nu am avut nici stampila.
In 2008 prin decizii consecutive a restructurat activitatea si dat afara toti angajatii.
Nu stiu daca a si angajat altii.
Stiu ca in drept sunt pasibila de raspundere proportional cu partile sociale detinute in cazul excluderii. Asta este temerea mea nestiind ce exact a facut in societate.
In citatie nu-si da nici acum domiciliu decat adresa de corespondenta limitativ pt. citatii instanta in cauza procesului in cauza la cab. av. care o reprezinta.
Am depus o intampinare, am termen pe 6.03.
Nu prea stiu ce si cum sa fac in continuare la termen. Cer inscrisuri doveditoare, solicit interogatoriu reclamantei...
...astept sfaturi si idei de la oricine este dispus sa mi le dea.
multam frumos!

Cel mai recent răspuns: Carmen Stoean , Consilier juridic 12:39, 2 Aprilie 2009
Nu ati precizat care este intentia dvs., doriti sa ramaneti incontinuare asociat sau sunteti de acord cu excluiderea din societate.
Doresc sa raman asociat. Prin excluderea mea in situatia actuala risc sa platesc ce n-am facut fara a vea vreun drept sau mijloc de aparare. Nu stiu ce s-a intamplat in ultimul an si jumatatate.
In nici un caz nu te va putea exclude din societate.
Daca nu esti administrator, nu ai nici o obligatie legala sa te prezinti la vreo adunare generala, indiferent de obiectul hotaririlor de pe ordinea de zi.
In ce priveste responsabilitatea, te anunt ca societatile comerciale cu raspundere limitata confera protectie asociatilor.
Prin urmare, nu vei pierde/raspunde pentru datoriile firmei indiferent de cuantumul acestora.

Dar, daca judecatorul constata ca sunt neintelegeri grave intre asociati ... va pronunta dizolvarea societatii.
Societatea va intra in lichidare, iar lichidatorul va vinde toate bunurile, isi va pastra 8%, va plati 16% impozit pe lichidare (mai putin capitalul social), iar din venituri ramase va distribui beneficiile 50% - 50%.

Nici o sansa sa pronunte excluderea.

Alberto Kurtyan
Multumesc, am alt termen la proces saptamana viitoare (interogatoriu si pentru mine si al reclamantei) si vreau sa ma pregatesc cu intrebarile. Stiu ca este o arta la care n-am stat prea bine in facultate (am terminat, dar nu am profesat si nu am de gand sa profesez) asa ca intreb:
1.administratorul, respectiv reclamanta a intocmit bilanturi si predat la administratia financiara pe anii 2006 si 2007 dar nu le-a depus la reg. com., am vreo vina?
2.acum am aflat prin actele depuse de ea la dosarul in cauza, culmea depuse de ea, ca, contractul decomodat pentru sediu a fost semnat doar de unul dintre proprietari, sotul nestiind si nefiind de acord, a vandut apartamentul, nu s-a facut nici o modificare la reg.com. cum ca adresa unde functioneaza soc. este alta, d-zeu stie unde!
3.au fost AG recunoscute si de ea si depuse la dosaul in cauza, pe care ea nu le-a depus la reg.com.
Intrebarea mea este: in conditiile in care instanta constata prin cele prezentate mai sus ca defapt sunt indeplinite cu prisosinta conditiile in care sa dispuna dizolvarea societatii din oficiu, se va mai pronunta si pe cererea ei de excludere?
Dreptul l-am facut sa stiu si eu sa nu fiu prostita ...cum de altfel n-am scapat, dar practica de sala mai putina am.
Asa ca multumesc anticipat si accept orice idee pentru setul meu de intrebari interogatoriu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asociere srl cu probleme catasol catasol Buna seara, - SRL - 2 Asociati - parti sociale egale 50% - 50% - 1 Asociat este administrator - Creditori - cei doi asociati - Firma a intra pe ... (vezi toată discuția)
Excludere asociat rezulta in pierderi pentru ceilalti asociati? Practic Practic Buna ziua, sunt administratorul si unul dintre cei doi asociati (cu 50%) ai unui SRL. As dori sa incep procesul de excludere a asociatului cu motivul ca ... (vezi toată discuția)
Lichidare, insolventa....cesiune parti sociale Duddi Duddi Buna ziua In anul 2005 am infiintat o societate comerciala, SRL din care fac parte 2 asociati, ambii administratori. Eu m\'am restrat din societate pentru ca ... (vezi toată discuția)