avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 940 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... CASS pentru activitati independente desfasurate in ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

CASS pentru activitati independente desfasurate in paralel cu activitatea de salariat

Buna ziua,

Am primit de la CASS o "Decizie de impunere din oficiu pentru venituri realizate din activitati independente" pe care le-am desfasurat in perioada 2008-2009, cu mentiunea ca, din anul 2000 pina in prezent, activez ca salariat in cadrul unei societati comerciale, care isi plateste la zi toate datoriile catre stat. In plus, pachetul salarial al firmei la care sint angajat imi ofera si asigurare privata de sanatate pentru mine si pentru sotie + fiica. Toate serviciile medicale la care am apelat din anul 2000 pina in prezent s-au desfasurat exclusiv prin intermediul sistemului privat de sanatate, fara sa fi apelat macar o data la sistemul public (nu vreau sa sune pretentios, dar asta e realitatea).
In acceptia mea, suma virata din salariul meu catre CASS este o contributie pentru dobindirea calitatii de asigurat al sistemului public de sanatate. Pina aici e ok. Dar daca o platesc dintr-o sursa, de ce mai este nevoie sa o platesc si dintr-o a doua sursa de venit ? Asta ar insemna ca, de fapt, nu mai este o contributie, ci este un impozit suplimentar pe venit, pentru ca aceasta a doua contributie nu imi imbunatateste cu nimic calitatea de asigurat al CASS, mai ales ca intre mine si CASS nu exista nici un fel de contract, conventie sau alt tip de intelegere care sa ma oblige la plata vreunei sume catre ei (asta din perspectiva Legii 95 din 14 aprilie 2006, art. 217 si art 219, paragraf "g"))
Concret, intrebarea mea este: dat fiind faptul ca, prin natura serviciului pemanent, figurez ca asigurat la CASS, aceasta decizie de impunere la care fac referire are un temei legal si, prin urmare, trebuie pur si simplu platita, sau o pot contesta ? Nu este vorba de o suma mare, ci e doar o chestie de principiu.

Multumesc pentru ajutor,
N. Kesler
Ultima modificare: Marți, 7 Mai 2013
carmen01011958, moderator
Cel mai recent răspuns: ContSters285233 , utilizator 12:19, 7 Mai 2013
Trebuie sa achitati la CASS 5,5% din venitul net declarat in declaratia 200 aferenta veniturilor din activitati independente, chiar daca sunteti salariat si societatea va achita la zi toate obligatiile. Din pacate asta zice legea...#-o

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pfa - contributii obligatorii atepelus atepelus Ce contributii sunt obligatorii?-sanatate/somaj/pensie/etc Multumesc! (vezi toată discuția)
Plata cass la ii cristiclaudiu cristiclaudiu Buna ziua. Pana in luna ianuarie 2013, am avut deschisa o intreprindere individuala. In afara de aceasta am mai desfasurat activitatea de agent de asigurari, ... (vezi toată discuția)
Contributie sanatate platita ptr.activitate independenta vlad.aurelia vlad.aurelia Am si eu o nelamurire.In anul 2008 ,pe linga contractul de munca pe care-l aveam m-am ocupat si cu asigurari, fiind broker la o firma.Normal, m-am inregistrat ... (vezi toată discuția)