Valoarea de inventar e foarte mica, sub 10.000 de euro cred, terenul e cumparat acum foarte multi ani. Daca il vindem acum trebuie sa platim tva, impozit pe profit etc. la cateva zeci de mii de euro.
Noul Cod Civil aduce o schimbare de viziune este ceea ce in literatura juridica se numeste "principiul specialitatii capacitatii de folosinta al persoanei juridice".
Pe scurt, potrivit reglementarilor anterioare, o persoana juridica (inclusiv o societate comerciala), putea avea numai acele drepturi si obligatii care se aflau in legatura cu scopul sau.
Aceasta cerinta a ridicat intotdeauna probleme in materia societatilor comerciale si, desi in ultima vreme tendinta era de relaxare a abordarii, niciodata abordarile rigide nu puteau fi ignorate. In acest context, abordare rigida insemna ca, daca o operatiune, chiar ocazionala, a unei societati comerciale depasea obiectul sau de activitate, atunci operatiunea respectiva era considerata nula.
Noul Cod Civil inlatura principiul enuntat mai sus, aratand ca persoanele juridice pot avea orice drepturi si obligatii, mai putin cele aferente strict persoanelor fizice.
Prin urmare, operatiunile unei societati comerciale, chiar si ocazionale, va trebui sa fie in continuare subsumate nevoii ca ele sa fie in interesul acesteia.
Asadar, o societate comerciala poate dobandi dreptul de proprietate prin perfectarea unui contract de donatie.
Stoica Ioana a scris:
Asadar, o societate comerciala poate dobandi dreptul de proprietate prin perfectarea unui contract de donatie.
Succes.
Multumesc mult pentru raspuns. Dar societatea poate instraina dreptul de proprietate catre o persoana fizica(ideal unul dintre asociati- eu sau sotul)? Nu donam noi catre firma , noi vrem sa primim terenul ca donatie.
Donatie firma
user29
Buna ziua,
Firma noastra se ocupa cu productia unui joc boardgame. Daca donam cateva jocuri pentru a se vinde in cadrul unui eveniment, iar banii vor fi ... (vezi toată discuția)