avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 431 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Donatie firma
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Donatie firma

Buna ziua,

Firma noastra se ocupa cu productia unui joc boardgame. Daca donam cateva jocuri pentru a se vinde in cadrul unui eveniment, iar banii vor fi folositi de o fundatie pentru a achizitiona carti pentru copii, cum trebuie sa procedam? Donam jocurile si sunt vandute de catre fundatie sau consideram ca au fost vandute de catre noi si donam banii obtinuti? Un model de contract de donatie adaptabil pentru aceasta situatie ar fi ideal.

Multumesc,
Nicu Naum
Un contract de donatie presupune respectarea formei autentice si perfectarea acestuia la notar.Totodata, persoanele juridice pot fi gratificate, insa conform principiului specialitatii capacitatii de folosinta a acesteia, actul de donatie trebuie sa fie realizat in consideratia obiectului de activitate al persoanei juridice cu scop nepatrimonial.
Ultima modificare: Joi, 10 Iunie 2010
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Nu puteti face donatie, societatilor comerciale le sunt interzise liberalitatile, in afara de sponsorizare si mecenat.
Inchieiati un contract de sponsorizare.
Multumesc.
Principiul specialitatii capacitatii de folosinta a persoanei juridice se defineste ca fiind regula de drept civil potrivit careia, persoana juridica nu poate dobandi, prin acte juridice, decat acele drepturi si obligatii care sunt in concordanta cu scopul ei. Aceasta regula este consacrata in art. 34 din Decretul 31/1954 unde se spune, la alineatul 1 ca “persoana juridica nu poate avea decat acele drepturi care corespund scopului ei, stabilit prin lege, actul de infintare sau statut”, iar in alineatul 2 ca “orice act juridic care nu este facut in vederea realizarii acestui scop este nul”.

Prin urmare principiul specializarii capacitatii de folosinta limiteaza aceasta capacitate, restrange continutul ei la concordanta dintre capacitatea persoanei juridice si scopul ei, depasirea acestei sfere fiind sanctionata cu nulitatea absoluta a actelor juridice incheiate.


OG 26/2000 permite perfectarea actelor cu titlu gratuit catre o asociatie/fundatie, cu precadere ca asemenea acte au caracter filantrop.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Donatia facuta de un srl monica borz monica borz Ma intereseaza daca o societate poate dona un anumit bun unei alte societati sau persoane fizice, exceptand partidele politice si ONG-urile. (vezi toată discuția)
Donatie catre persoana fizica mari.a mari.a Buna seara, Spuneti-mi va rog daca este ok ca firma sa doneze un autoturism unei persoane fizice. Firma este pe profit, cum ar trebui sa ... (vezi toată discuția)
Capacitatea de a incheia acte juridice Magna-Charta Magna-Charta Care este diferenta dintre incapacitatea de folosinta si incapacitatea de exercitiu? Un minor intre 14 si 18 ani are capacitate de exercitiu restransa,acesta ... (vezi toată discuția)