avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 607 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Donatie intre persoane juridice
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Donatie intre persoane juridice

buna ziua.
conform NCC o persoana juridica poate primi liberalitati . ( art. 208).
anterior NCC era interzisa donatia intre doua persoane juridice. acum este permis acest lucru sau cf. art. mai sus-mentioant o persoana juridica poate doar sa primeasca liberalitati insa nu sa si faca astfel de acte?

multumesc anticipat .
Cel mai recent răspuns: edina , utilizator 18:40, 6 Ianuarie 2012
poate doar primi liberalitati. cf legii fiscale ea poate face doar sponsorizare sau mecenat care sunt tot o forma de donatie insa reglementata de lg 32/1994.
Ultima modificare: Marți, 29 Noiembrie 2011
Mihai Costache, Avocat
legea 85/2005 Art. 80
(1) Administratorul judiciar sau, dupa caz, lichidatorul poate introduce la judecatorul-sindic actiuni pentru anularea constituirilor sau a transferurilor de drepturi patrimoniale catre terti si pentru restituirea de catre acestia a bunurilor transmise si a valorii altor prestatii executate, realizate de debitor prin urmatoarele acte:
a) acte de transfer cu titlu gratuit, efectuate in cei 3 ani anteriori deschiderii procedurii; sunt exceptate sponsorizarile in scop umanitar;
...legea nu exclude de plano incheierea unor astfel de acte...insa dpdv fiscal donatiile nu sunt deductibile...
Decretul 31/54 stabilea ca:

ART. 34
Persoana juridica nu poate avea decit acele drepturi care corespund sco-
pului ei, stabilit prin lege, actul de infiintare sau statut.
Orice act juridic care nu este facut in vederea realizarii acestui scop
este nul.


Prin urmare, era aplicabil principiul specialitatii capacitatii de folosinta, potrivit caruia, teoretic, persoana juridica nu putea face liberalitati (donatii) decat daca erau facute in realizarea scopului ei legal/statutar. Asa fiind, o societate comerciala nu putea face donatii, scopul ei fiind acela de a face profit.

Asa cum vad eu lucrurile, noul cod civil statueaza asupra specialitatii capacitatii de folosinta doar in privinta persoanelor juridice fara scop lucrativ - art.206(2) - in timp ce, in art.206(1), care reglementeaza cadrul general, aceasta specialitate a capacitatii de folosinta este reglementata doar cu privire la acele drepturi si obligatii care nu pot apartine decat persoanei fizice:

Art. 206. -
(1) Persoana juridică poate avea orice drepturi și obligații civile, afară de acelea care, prin natura lor sau potrivit legii, nu pot aparține decât persoanei fizice
(2) Persoanele juridice fără scop lucrativ pot avea doar acele drepturi și obligații civile care sunt necesare pentru realizarea scopului stabilit prin lege, actul de constituire sau statut
(3) Actul juridic încheiat cu încălcarea dispozițiilor alin. (1) și (2) este lovit de nulitate absolută.


Interpretand continutul normei din NCC, as spune ca persoanele juridice pot avea orice drepturi si obligatii (mai putin cele care nu pot apartine decat persoanei fizice), cu exceptia persoanelor juridice fara scop lucrativ, ale caror drepturi si obligatii sunt restranse la cele necesare pentru realizarea scopului lor.

Prin urmare, o persoana juridica (alta decat cea cu scop nelucrativ) poate face donatii (in conditiile stabilite de legislatia fiscala sau alte legi speciale), in timp ce persoana juridica fara scop lucrativ poate face donatii doar daca sunt necesare realizarii scopului stabilit prin lege, actul de constituire sau statut. S-ar parea ca situatia s-a inversat putin, o societate comerciala putand face donatii, in timp ce o asociatie/fundatie ar putea face astfel de acte doar daca servesc scopului ei legal/statutar.


Mai este o posibilitate: aceea ca eu sa ma insel. :dance3:





conform 985 NCC "Donaţia este contractul prin care, cu intenţia de a gratifica, o parte, numită donator, dispune în mod irevocabil de un bun în favoarea celeilalte părţi, numită donatar."

Fara "intentaia de a gratifica", contractul de donatie nu are cauza. Intre doua SC e greu de stabilit o astfel de intentie.

Daca imi este permis sa intervin: art.206 NCC spune ca persoana juridica poate avea orice drepturi si obligatii civile, afara de acelea care, prin natura lor sau potrivit legii, nu pot apartine decat persoanei fizice. Art. 987 NCC spune ca orice persoana (nefacandu-se distinctie intre pers.juridice si fizice) poate face si primi liberalitati (fara a se mentiona cui pot fi facute aceste liberalitati) cu respectarea regulilor privind capacitatea.
Art 12 din NCC prevede ca oricine poate dispune de bunurile sale, daca legea nu prevede in mod expres altfel. Nimeni nu poate dispune cu titlu gratuit daca este insolvabil.
Deci, dupa parerea mea, in lumina NCC, un SRL poate face o donatie unui alt SRL, cu conditia sa nu fie insolvabil, hotararea sa fie luata de asociati si cu respectarea, bineinteles, a legilor fiscale.
Si, mi-am mai amintit o conditie: Legea 334/2006 care prevede ca se interzice pers.jr. care, la data efectuarii donatiei, au datorii exigibile mai vechi de 60 de zile la bugetul de stat, sa faca donatii.
Ultima modificare: Vineri, 6 Ianuarie 2012
edina, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Folosinta gratuita a fondului de comert BiancaTudose BiancaTudose Buna ziua! Imi poate spune cineva daca un fond de comert ( site+ clienti) poate fi dat in folosinta gratuita sau oneroasa unei alte societati? Si daca da, ... (vezi toată discuția)
Donatie intre persoane juridice maxine maxine Speta, Suntem un S.A. cu capital majoritar de stat si in baza unui contract de concesiune avem si administrarea domeniului public. Intrebarea noastra ... (vezi toată discuția)
Mai dãinuie principiul specialitãþii capacitãþii de folosinþã a persoanei juridice? themis themis Nu ştiu dacă şi în ce măsură chestiunea a mai fost dezbătută pe forum. Sincer să fiu, nu am avut răbdarea să caut în toate paginile acestei ... (vezi toată discuția)