avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 483 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Mai dãinuie principiul specialitãþii capacitãþii ...
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Mai dãinuie principiul specialitãþii capacitãþii de folosinþã a persoanei juridice?

Nu ştiu dacă şi în ce măsură chestiunea a mai fost dezbătută pe forum. Sincer să fiu, nu am avut răbdarea să caut în toate paginile acestei secţiuni. După cum nu ştiu dacă şi în ce măsură chestiunea interesează pa cineva.

Vechea reglementare a persoanei juridice a condus la enunţarea şi aplicarea largă a principiului specialităţii capacităţii de folosinţă a persoanei juridice, principiu în virtutea căruia persoana juridică putea avea doar acele drepturi şi obligaţii care erau în legătură cu scopul său.

S-a conchis, de exemplu, că o societate comercială (al cărei scop e acela de a face profit) nu poate încheia acte de donaţie privind bunurile din patrimoniul său.

Noul cod civil s-a îndepărtat, în mod oarecum explicit, de acest principiu. Astfel, art.206 dispune:

Conținutul capacității de folosință

Art. 206. -
(1) Persoana juridică poate avea orice drepturi și obligații civile, afară de acelea care, prin natura lor sau potrivit legii, nu pot aparține decât persoanei fizice
(2) Persoanele juridice fără scop lucrativ pot avea doar acele drepturi și obligații civile care sunt necesare pentru realizarea scopului stabilit prin lege, actul de constituire sau statut


Din textul citat se poate trage concluzia că principiul mai sus enunţat îşi mai găseşte aplicarea doar în cazul persoanelor juridice fără scop lucrativ.

În aceste condiţii, o societate comercială poate dona un imobil aflat în patrimoniul său?

Donaţia nefiind, nici prin natura sa, nici prin prevederea legii, rezervată doar persoanei fizice, s-ar părea că da.

O fi existînd jurisprudenţă în această materie?
Cel mai recent răspuns: klewos , utilizator 20:04, 19 Martie 2013
Consider ca un comerciant nu poate face acte dezinteresate, scopul principal al acestuia fiind profitul. Nu as putea sa argumentez acest lucru cu vreun articol, insa stiu ca asta este unul din principiile dupa care ar trebui sa functioneze un comerciant.
[ link extern ]

[ link extern ]

da, este raspunsul meu
pt ca marirea sau micsorarea valorii de circulatie a partilor sociale/actiuni este la latitudinea actionarilor/asociatilor pe de o parte, iar pe de alta sunt 'sanctionate' activitatile care conduc la o stare de insolventa
in plus efectuarea de operatiuni ce exced capacitatii de folosinta vizeaza doar opozabilitatea acestor activitati, nu si valabilitatea unor astfel de operatiuni
Ultima modificare: Vineri, 15 Martie 2013
ContSters267790, utilizator
În vechea legislaţie principiul respectiv era reglementat de:
Decretul nr. 31/1954 privitor la persoanele fizice si persoanele juridice
Articolul 34
Persoana juridica nu poate avea decit acele drepturi care corespund scopului ei, stabilit prin lege, actul de infiintare sau statut.
Orice act juridic care nu este facut in vederea realizarii acestui scop este nul.


Aşa cum arăta themis, o formulare similară există azi numai în privinţa persoanelor juridice fără scop lucrativ (articolul 206:2). Am găsit un singur pasaj care ar putea corespunde (vag) principiului specialităţii:
Codul civil
Articolul 187
Orice persoană juridică trebuie să aibă o organizare de sine stătătoare şi un patrimoniu propriu, afectat realizării unui anumit scop licit şi moral, în acord cu interesul general.


Dacă patrimoniul propriu este afectat realizării unui anumit scop, iar acel scop este cel prevăzut, după caz, în actul constitutiv, statut ori contractul de societate, societăţile comerciale (cele care se numeau aşa înainte ca Legea nr. 31/1990 să devină legea societăţilor) nu ar putea efectua donaţii.

Totuşi, chiar şi înainte de intrarea în vigoare a noului Cod civil exista cel puţin un caz particular în care societăţile comerciale puteau face donaţii sub un anume plafon valoric - v. Legea nr. 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale. Interdicţiile privind finanţarea partidelor din partea societăţilor comerciale cu capital majoritar de stat conduc a contrario la concluzia că în cazul celorlalte societăţi comerciale sunt admise donaţiile (către partide).
Un model de contract, probabil utilizat, e disponibil chiar pe saitul unui partid important: [ link extern ]
Ultima modificare: Marți, 19 Martie 2013
klewos, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Donatie intre persoane juridice Roxana alina  Stancu  Roxana alina Stancu buna ziua. conform NCC o persoana juridica [b]poate primi [/b]liberalitati . ( art. 208). anterior NCC era interzisa donatia intre doua persoane juridice. ... (vezi toată discuția)
Donatie teren sabrinaz sabrinaz Se poate dona un teren de catre o firma catre o persoana fizica? (vezi toată discuția)
Donatie intre persoane juridice maxine maxine Speta, Suntem un S.A. cu capital majoritar de stat si in baza unui contract de concesiune avem si administrarea domeniului public. Intrebarea noastra ... (vezi toată discuția)