Suntem un S.A. cu capital majoritar de stat si in baza unui contract de concesiune avem si administrarea domeniului public.
Intrebarea noastra este urmatoarea: In ce conditii putem primi o donatie de la un S.R.L., respectiv un imobil proprietate privata, contruit pe domeniul public administrat de S.A.-ul nostru.
Pînă la intrarea în vigoare a NCC, capacitatea persoanei juridice era reglementată de Decretul 31/54, respectiv de principiul specialităţii capacităţii de folosinţă:
ART. 34 Persoana juridica nu poate avea decit acele drepturi care corespund sco-
pului ei, stabilit prin lege, actul de infiintare sau statut.
Orice act juridic care nu este facut in vederea realizarii acestui scop
este nul.
Noul cod se pare că a lăsat pe dinafară acest principiu, singurele acte juridice pe care persoana juridică nu le poate încheia fiind cele care "prin natura lor sau potrivit legii, nu pot aparține decât persoanei fizice":
Art. 206. -
(1) Persoana juridică poate avea orice drepturi și obligații civile, afară de acelea care, prin natura lor sau potrivit legii, nu pot aparține decât persoanei fizice
(2) Persoanele juridice fără scop lucrativ pot avea doar acele drepturi și obligații civile care sunt necesare pentru realizarea scopului stabilit prin lege, actul de constituire sau statut
(3) Actul juridic încheiat cu încălcarea dispozițiilor alin. (1) și (2) este lovit de nulitate absolută.
Cu alte cuvinte, nimic nu ar împidica o persoană juridică să doneze un bun din patzrimoniu. După cum nimic nu ar putea s-o împiedice să primească donaţii.