avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 639 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... CASS aferenta venitului din inchirierea unui imobil
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

CASS aferenta venitului din inchirierea unui imobil

Buna ziua,

Parintii mei, in calitate de proprietari ai unui imobil au incheiat un contract de inchiriere cu o firma pentru acel imobil.
Au inregistrat la ANAF contractul de inchiriere si au depus declaratia 220.

Intrebarea mea este daca ei mai trebuie sa declare contractul si la CASMB si daca trebuie sa plateasca contributia de sanatate pentru venitul din inchiriere?

Cei de la ANAF nu au stiut sa-mi raspunda la intrebare, pe Internet sau pe site-ul CASMB nu am gasit un raspuns clar la aceasta intrebare.

Mama este pensionara cu o pensie de 1057 lei, tata este salariat cu contract individual de munca.

Multumesc,
Cristian
Cel mai recent răspuns: cpatenta , utilizator 14:02, 8 Mai 2013
Art. 257 din legea 95:
(2) Contribuţia lunară a persoanei asigurate se stabileşte sub forma unei cote de 5,5%, care se aplică asupra:

a) veniturilor din salarii sau asimilate salariilor, precum şi orice alte venituri realizate din desfăşurarea unei activităţi dependente;

b) veniturilor impozabile realizate de persoane care desfăşoară activităţi independente care se supun impozitului pe venit; dacă acest venit este singurul asupra căruia se calculează contribuţia, aceasta nu poate fi mai mică decât cea calculată la un salariu de bază minim brut pe ţară, lunar;

c) veniturilor din agricultură supuse impozitului pe venit şi veniturilor din silvicultură, pentru persoanele fizice care nu au calitatea de angajator şi nu se încadrează la lit. b);

d) indemnizaţiilor de şomaj;

e) Abrogată;

f) veniturilor din cedarea folosinţei bunurilor, veniturilor din dividende şi dobânzi, veniturilor din drepturi de proprietate intelectuală realizate în mod individual şi/sau într-o formă de asociere şi altor venituri care se supun impozitului pe venit, numai în cazul în care nu realizează venituri de natura celor prevăzute la lit. a)-d), alin. (21) şi (22) şi art. 213 alin. (2) lit. h), dar nu mai puţin de un salariu de bază minim brut pe ţară, lunar.

2.2 Pensionarii ale căror venituri din pensii depăşesc 740 de lei datorează contribuţia lunară pentru asigurările sociale de sănătate calculată potrivit prevederilor art. 259 alin. (2).

art. 213 alin. (2) lit. h) pensionarii cu venituri din pensii mai mici de 740 lei;

In aceste conditii parintii dvs. nu trebuie sa plateasca contributia la sanatate.
M-am lamurit acum.

Multumesc pentru raspuns!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contributia de sanatate pentru contractul de colaborare sanda64 sanda64 sunt pensionar la termen, am si un C.I.M. de 8 ore (deci lucrez si se plateste contributia ) dar am si un contract de colaborare la o asoc. Stiu ca daca esti ... (vezi toată discuția)
Retinerea cass din pensie A183 A183 Buna ziua, Tatal me are 60 de ani este pensionar, dar lucreaza incontinuare la o societate privata. Este normal sa plateasca de 2 ori contributia catre ... (vezi toată discuția)
Sunt pensionar militar angajat, din veniturile realizate este obligatorie retinerea cass? arvat_t arvat_t Sunt pensionar militar,mi se retine cass prin cupon de pensie,in cazul in care sunt incadrat in munca ,angajatorul este obligat sa-mi achite cass ?Va multumesc. (vezi toată discuția)