Buna ziua,
1. In privinta divortului inteleg ca sunteti deacord.
2. Conform noului cod civil, art. 397, exercitarea autoritatii parintesti se exercita de ambii parinti. Este foarte greu de decazut unul din ei din acest drept.
3. In privinta stabilirii domiciliului minorului la unul dintre ei, instantele din Romania tind sa o faca la mama.Sunt destul de rare situatiile cand domiciliul minorului este stabilit la tata.
Consultati un avocat care sa va reprezinte in instanta pentru acest lucru.
av. Gabriel Klein Kiritescu
Stai linistita. Ai venituri, din cate inteleg, poti merge si cu martori care sa iti sustina afirmatiile de mai sus si nu cred ca instanta va decide sa stea copilul la tata. Tatal insa, are drept de vizita si de decizie asupra copilului dar este si obligat sa plateasca o pensie de intretinere.
Va recomand calduros sa va gasiti un avocat cu care sa lucrati bine, in care sa aveti incredere pentru demersurile juridice care vor urma.
Sunt multe de spus despre cele doua / trei mari demersuri juridice cu care urmeaza sa va confruntati, si anume:
1. divortul (se poate desface casatoria si amiabil, la notar / daca nu va intelegeti, problema se va transa in instanta)
2. eventual partaj (lafel, instanta sau notar, daca aveti bunuri importante dobandite impreuna)
3. incredintarea minorului (la fel, instanta sau notar). Aici se vor ridica probleme ca: unde va locui copilul, program de vizitare, pensie alimentara, acordul pentru parasirea tarii etc.
Primele 2 chestii se vor rezolva cat de cat repede, insa chestiunile aferente incredintarii copilului pot dura toata copilaria minorului, daca tatal este insistent.
Toate sansele sunt in favoarea dvs.: varsta foarte mica a copilului, faptul ca il ingrijiti acum, ca aveti sprijinul familiei dvs., locuinta stabila, loc de munca.
In 9 ani de profesie juridica, nu am auzit de minor pana in 5 ani care sa fie incredintat tatalui in defavoarea mamei.
Eu am auzit, am facut, depinde de fiecare situatie in parte.
Oricum, in cazul de fata aveti sanse foarte mari. Si o sa primiti pentru minor o pensie de la tata, pensie pe care o puteti cere sub forma unei sume globale pentru urmatoarea perioada. Pentru ca nu va achita in prezent vreo suma, puteti face o ordonanta presedintiala pentru pensie de pe acum.
Intai insa incercati sa cantariti bine decizia de a divorta; daca e definitiva, daca ati incercat deja consiliere sau alte variante, atunci puteti pleca la drumul divortului. Verificati-va insa decizia la rece, fara influiente.
Inainte de 1.08 puteti purcede la drum fara mediere, desi o recomand cu caldura sa fie incercata si inainte, poate totusi ajungeti la o intelegere.
Daca domnul nu a introdus divortul, nici dv., sa stiti ca pensia de intretinere pentru copil o puteti solicita cel mai devreme de la data introducerii unei actiuni in acest sens. In rest, nu prea avem jurisprudenta si e greu de definit daca puteti recupera din urma.