Doar Codul Muncii si Lega dialogului social se refera la contractul colectiv de munca.
Trebuie respectat art.132 de mai jos.
Codul muncii: TITLUL VIII
Contractele colective de muncă
ART. 229
(1) Contractul colectiv de muncă este convenţia încheiată în formă scrisă între angajator sau organizaţia patronală, de o parte, şi salariaţi, reprezentaţi prin sindicate ori în alt mod prevăzut de lege, de cealaltă parte, prin care se stabilesc clauze privind condiţiile de muncă, salarizarea, precum şi alte drepturi şi obligaţii ce decurg din raporturile de muncă.
(2) Negocierea colectivă la nivel de unitate este obligatorie, cu excepţia cazului în care angajatorul are încadraţi mai puţin de 21 de salariaţi.
(3) La negocierea clauzelor şi la încheierea contractelor colective de muncă părţile sunt egale şi libere.
(4) Contractele colective de muncă, încheiate cu respectarea dispoziţiilor legale, constituie legea părţilor.
ART. 230
Părţile, reprezentarea acestora, precum şi procedura de negociere şi de încheiere a contractelor colective de muncă sunt stabilite potrivit legii.
Legea nr. 62/2011 - Legea dialogului social: ART. 132
(1) Clauzele contractelor colective de muncã pot stabili drepturi şi obligaţii numai în limitele şi în condiţiile prevãzute de lege.
(2) La încheierea contractelor colective de muncã, prevederile legale referitoare la drepturile angajaţilor au un caracter minimal.
(3) Contractele colective de muncã nu pot conţine clauze care sã stabileascã drepturi la un nivel inferior celor stabilite prin contractul colectiv de muncã aplicabil încheiat la nivel superior.
(4) Contractele individuale de muncã nu pot conţine clauze care sã stabileascã drepturi la niveluri inferioare celor stabilite prin contractele colective de muncã aplicabile.
ART. 142
(1) Clauzele cuprinse în contractele colective de muncã care sunt negociate cu încãlcarea prevederilor art. 132 sunt lovite de nulitate.
(2) Nulitatea clauzelor contractuale se constatã de cãtre instanţele judecãtoreşti competente, la cererea pãrţii interesate, fie pe cale de acţiune, fie pe cale de excepţie.
(3) În cazul constatãrii nulitãţii unor clauze de cãtre instanţa judecãtoreascã, pãrţile pot conveni renegocierea acestora.
(4) Pânã la renegocierea clauzelor a cãror nulitate a fost constatatã, acestea sunt înlocuite cu prevederile mai favorabile angajaţilor, cuprinse în lege sau în contractul colectiv de muncã aplicabil încheiat la nivelul superior, dupã caz.
Contractul colectiv de munca este conventia incheiata in forma scrisa intre angajator sau organizatia patronala, de o parte, si salariati, reprezentati prin sindicate ori in alt mod prevazut de lege, de cealalta parte, prin care se stabilesc clauze privind conditiile de munca, salarizarea, precum si alte drepturi si obligatii ce decurg din raporturile de munca.
Intreb pt ca astazi a trecut un domn de la Inspectia Muncii pe la noi si mi-a cerut printre altele sa ma prezint maine cu CCMUN, subliniind ca-l intereseaza in mod special articulul sau paragraful in care se vorbeste despre persoanele cu handicap cf art. 78 Lg448/2006
Art.78 din Legea nr.448/2006 se refera la obligatiile angajatorilor ... prin urmare, aceste obligatii decurg din lege si nu necesita sa fie inserate in cuprinsul ccm -ului sau in cuprinsul reg.intern.
Inspecţia Muncii monitorizeaza şi controleaza respectarea acestor obligatii .Angajatorul trebuie sa dovedeasca ca a indeplinit acele obligatii prevazute la art.78 din actul normativ mai sus citat.
Ccm constructii
GeorgeG
Buna ziua!
Pentru o societate privata cu activitate in contsructii care vrea sa redacteze un CCM, este obligatoriu, in conditiile actuale, sa tina cont de CCM ... (vezi toată discuția)