avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 231 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort si partaj - apartament proprietate a unuia ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort si partaj - apartament proprietate a unuia dintre soti

buna ziua am o intrebare,sunt casatorit din 2005,am un baietel de 7 ani,vreau sa divortez si as vreau sa stiu ce drepturi am avand in vedere ca sotia are casa cumparata doar de ea in 2002.eu am investit in casa(parchet,mobila,centrala,termopane,pod etc,si manopera mea fiind total in casa),in plus eu am lucrat in strainitate un an si sase luni din care toti bani i-am transferat in cont bancar.avem o rata la banca de care a pus ipoteca casa.ce drepturi as avea daca as putea sa recuperez ceva din casa,totusi nu as vrea sa raman pe strazi cu buzunarele goale.Daca ma puteti ajuta cu un sfat va multumesc di suflet.
Buna ziua,
La partaj aveti dreptul la jumatate din valoarea bunurilor realizate in perioada casatoriei.
In speta aveti dreptul la jumatate din valoarea imbunatatirilor si a ratelor platite. Valoarea acestora se poate dovedi printr-o expertiza.
In situatia in care considerati ca aveeti mai mare contributia de 1/2 va trebui sa o dovediti prin inscrisuri sau/si martori.
av. Gabriel Klein Kiritescu
buna ziua,si multumesc pentru raspuns,inca o intrebare cit am fost plecat in strainatate un an si sase luni am trimes in contul ei peste 3000e din aceasta suma cit pot sa imi recuperez inapoi.
Bunul dobandit de sotia dumneavoastra , inaintea incheierii casatoriei, este bun propriu al acesteia.

In ceea ce priveste actele de administrare si de conservare efectuate de dumneavoastra, care au condus la sporirea valorii de circulatie a bunului imobilul, precizez ca aveti un drept de creanta.

Dreptu de creanta al dumneavoastra poate fi constat de catre instanta de judecata, recuperand, astfel, sumele de bani investite la imbunatatirea bunului propriu al sotiei dumneavoastra.


Sumele de bani depuse in contul bancar, obtinute de dumneavoastra, prin prestarea activitati profesionale sunt supuse partajarii.

In masa partajabila pot fi cuprinse si datoriile dobandite de-a lungul mariajului(instanta de judecata poate proceda la imparteala obligatiilor comune, obisnuite , pentru sustinerea relatiei maritale, individualizand cota -parte si sumele de bani ce va vor fi restituite sau sumele de bani ce sunt datorate institutiei creditoare).


In probatiune vor fi administrate inscrisuri, interogatoriu , proba testimoniala cu doi martori si expertiza tehnica de specialitate.




Succes.

buna ziua spuneti-mi si mie va rog evacuarea cum se executa si in ce conditii?custodia copilului cum o pot obtine tinind cont ca actuala sotie are casa pe numele ei?
Divortul si cererile accesorii lui (numele sotiei, custodia minorului, locuinta acestuia, pensia de intretinere si programul de vizitare) se vor judeca si abia apoi partajul bunurilor comune.

Aveti dreptul sa stati in casa pana la ramanerea definitiva a sentintei in dosarul de partaj, ba chiar puteti invoca un drept de retentie (ramanand astfel in imobil) pana va recuperati sumele cheltuite, investite in acesta.

Alte discuții în legătură

Bună ziua!după 23 de ani de căsnicie vreau sa bag divort!locuiesc ... Lore44 Lore44 Bună ziua!După 23 de ani de căsnicie vreau sa bag divort!Locuiesc de 23 de ani aici ,locuinta fiind a socrilor ,socrii sunt decedati si dupa decesul soacrei ... (vezi toată discuția)
Neata, sunt in proces de divort cu sotia, ea sta in casa pe care ... alex201888 alex201888 Neata, sunt in proces de divort cu sotia, ea sta in casa pe care am achizitionat-o inainte de casatorie, prin credit PC, durata 25 ani, deci este bun propriu. ... (vezi toată discuția)
Se face partaj, în caz de divorț, dacă doar unul dintre soți este pe contractul casei? Și cum se procedează când au un copil? Cris-tinaaa Cris-tinaaa Buna seara! Va rog sa ma ajutati cu un sfat: in cazul unui divort, daca este trecut doar soțul pe contractul casei si data intocmirii contractului este ... (vezi toată discuția)