avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 235 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... infractiuni partea speciala
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

infractiuni partea speciala

Cand se patrunde intr o curte prin escaladarea gardului imprejmuitor cu intentia de a fura se savarsesc doua infractiuni (violare de domiciliu si furt calificat) sau doar o singura infracțiune ( furt calificat)?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Madalina Pascu , Avocat 22:20, 9 Mai 2013
Buna ziua,
Este vorba de furt calificat, art. 209 alin. 1 lit. i C.Pen.
av. Gabriel Klein Kiritescu
In opinia mea este vorba despre violare de domiciliu. In cazul in care s-au savarsit si acte de punere in executare a hotararii infractionale referitoare la sustragerea unor bunuri exista un concurs de infractiuni intre violare de domiciliu si furt calificat, aceasta din urma in forma tentativei sau a faptului consumat.

In acest sens, s-au pronuntat si instantele judecatoresti. Citez cu titlu exemplificativ, urmatorul extras dintr-o sentinta recenta a Judecatoriei Brasov:
" instanta va avea in vedere, pe de o parte, faptul ca nu se poate sustine ca furtul in forma prevazuta de 209 lit. i Cp presupune cu necesitate patrunderea intr-o locuinta, atata timp cat el se poate savarsi in alte imprejurari (ex.: din autoturisme, magazine etc.). In raport cu acestea, instanta constata ca nu orice infractiune de furt calificat in forma prev. de art. 209 lit. i Cp presupune o atingere adusa valorilor protejate de art. 192 al. 1 Cp. Valoarea sociala protejata de art. 208, 209 Cp – patrimoniul unei persoane este diferita de cea protejata prin incriminarea ca infractiune a violarii de domiciliu – inviolabilitatea domiciliului si libertatea oricarei persoane de a-si desfasura viata privata in locuinta sa, fara interventia altei persoane. Fata de acestea, instanta considera ca nu exista nici un motiv pentru a presupune ca vointa legiuitorului a fost de a inlatura raspunderea faptuitorului pentru patrunderea in locuinta unei alte persoane."
Ultima modificare: Joi, 9 Mai 2013
Madalina Pascu, Avocat
Va multumes frumos pentru ajutor!
O zi buna tuturor...
Concurs real intre infractiunea prevazuta de art.192 alin.1 si infractiunea prevazuta de art.209 alin.1 lit i c.p.


va multumesc, dl.patrascu raz...., pentru răspunsul dvs.dar eu tind sa cred ca este un concurs ideal eterogen si nu un concurs real. daca ma insel, va rog, sa mi explicati de ce credeti ca este adevarat ceea ce sustineti mai sus!
va multumesc frumos!

Alte discuții în legătură

Retragere plangere penala pneuros pneuros Am fost reclamat pentru amenintare cu pistolul unor individ care imi cosea iarba pe terenul meu proprietate personala , unul a depus plangere iar ceilalti ... (vezi toată discuția)
Furt calificat alina_vi alina_vi Pot considera ca este vorba de infractiunea de furt calificat prin efractie in situatia in care infractorul a spart plafonul locuintei pentru a ajunge la bunul ... (vezi toată discuția)
Incalcarea domeniului privat bloomkira bloomkira buna ziua! Locuiesc in casa mamei mele pt ca aceasta nu este in tara si acolo am si domiciliul,problema este ca in timp ce eu eram la un examen o persoana a ... (vezi toată discuția)