Buna seara si Hristos a Inviat, e vorba de sotul meu, si avem cateva intrebari la care am aprecia raspunsurile dvs.
Gen: M
Data nasterii: 06.12.1952
Stagiul de cotizare:34 ani si 2 luni
1. Beneficiaza de pensie anticipata partiala si de la ce data poate beneficia si daca se diminueaza si care este procentul de diminuare?
2. Daca ar mai plati 10 luni pana la stagiu cotizare 35 ani s-ar mai diminua pensia cu acelasi procent sau nu?
3. Procentul de diminuare al pensiei anticipate partiale ramane acelasi pana la implinirea varstei de pensionare sau se recalculeaza anual, lunar,....
4. Daca o perioada de 10 ani a lucrat la 2 firme, una cu carte de munca si alta cu contract de colaborare sau management dar ambele firme au facut plati lunare catre sistemul de pensie cu contributiile aferente, se cumuleaza numar de ani lucrat in paralel sau doar creste valoarea punctajului din lunile respective?
5. Pentru ani lucrati in strainantate, dar cu cartea de munca in Romania, practic detasat de firma la dosar mai trebuie si alte documente in afara de cele standard?
Va multumesc cu deosebit respect
Oana Geanta
Barbatii nascuti in 1952 ies la pensie de limita de varsta la 65 ani ( stagiu complet 35 ani, stagiul minim 15 ani). Pt a iesi la pensie anticipata partiala - cu 5 ani mai devreme- adica la 60 ani trebuie sa aibe stagiul complet de cotizare( adica 35 ani) sau sa il depaseasca cu pana la 8 ani ( art. 65 din Lg 263/2010); penalizarea este de 0,75 inmultit cu nr. lunilor de anticipare.
Penalizarea ramane aceeasi pana la implinirea varstei standard de pensionare.
Perioada in care a lucrat in 2 parti nu se ia ca vechime dubla, doar contributia este mai mare.
Pt perioada lucrata in strainatate, daca figureaza in baza de date - la stagii de cotizare cu salar de la firma care l-a detasat nu mai trebuie alte documente. Pt. o informare corespunzatoare - mergeti la casa de pensii la compartimentul Pensii Internationale -, dar daca vechimea e trecuta in carnetul de munca pe firma din Romania nu vor fi necesare alte documente.
Buna ziua.As avea si eu o intrebare, in legatura cu pensia anticipata.Sunt barbat nascut la 26 februarie 1955 cu o vechime in munca aproximativ 33, ani .As dori sa stiu daca pot iesi lin pensie anticipata la 58 ani ,si daca se considera la vechime si cat am fost in armata.
Varsta 60 de ani.
Stagiu de 43 de ani,fara stagiul asimilat.
Legea 263/2010
ART.62
3) La stabilirea stagiului de cotizare necesar acordarii pensiei anticipate nu se iau in considerare perioadele asimilate prevazute la art. 49 alin. (1) lit. a)-c) si g).
ART. 49
(1) In sistemul public de pensii se asimileaza stagiului de cotizare si perioadele necontributive, denumite in continuare perioade asimilate, in care asiguratul:
a) a beneficiat de pensie de invaliditate;
b) a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora cu diploma;
c) a satisfacut serviciul militar ca militar in termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilita, a fost concentrat, mobilizat sau in prizonierat;
g) a fost elev al unei scoli militare/scoli de agenti de politie sau student al unei institutii de invatamant din sistemul de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala pentru formarea cadrelor militare, politistilor si functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, cu exceptia liceului militar.
1. Pentru un barbat nascut in februarie 1955 varsta standard de oensionare este de 65 de ani, stagiul complet de cotizare este de 35 de ani iar stagiul minim de cotizare este de 15 ani.
2. Puteti solicita pensie pentru limita de varsta, la 65 de ani, daca aveti un stagiu de cotizare de 15 ani (dvs. aveti 33 de ani).
3. Puteti solicita pensie anticipata(fara diminuare), la 60 de ani, daca aveti un stagiu d cotizare de 43 de ani (dvs. aveti 33 de ani).
4. Puteti solicita pensie anticipata partiala, la 60 de ani, daca aveti un stagiu de cotizare de 35 de ani (dvs. aveti 33 de ani).
5. Perioadele in care ati satisfacut stagiul militar obligatoriu si ati urmat cursurile de zi ale facultatii sunt perioade asimilate stagiului de cotizare la pensie si se valorifica doar in cazul pensiei pentru limita de varsta.