avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 116 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Codul de Procedurã Penalã
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Codul de Procedurã Penalã

Bună ziua

Dacă interpretez corect legea penală, în acest moment este în vigoare Codul de Procedură Penală din 1968, cu modificările și actualizările ulterioare.
Codul de Procedură Penală adoptat prin Legea 135/2010 urmează să intre în aplicare după ce Parlamentul aprobă Legea de punere în aplicare (am înțeles că cel mai devreme în Iulie 2013).
Este această interpretare corectă? Sau are deja aplicabilitate noul CPP (cel adoptat prin L.135/2010)?
Cel mai recent răspuns: gicu13 , utilizator 18:40, 21 Iulie 2013
Buna ziua,
In acest moment sunt in vigoare vechile coduri penal si de procedura penala.
av. Gabriel Klein Kiritescu
Vă mulțumesc pentru răspunsul prompt. Puteți să îmi confirmați textul unor articole din Cod? Nu am acces la o versiune oficială, tipărită a acestui cod, ci doar la unele electronice, extrase de pe diferite siteuri.
In prezent se aplica Codul Penal si Codul de Procedura Penala intrate in vigoare in 1968,
actualizate.
Noile coduri nu au intrat in vigoare
Acestea sunt articolele în cauză:

Art. 175
Modul de citare

Chemarea unei persoane în faţa organului de urmărire penală sau a instanţei de judecată se face prin citaţie scrisă. Citarea se poate face şi prin notă telefonică sau telegrafică.
Citaţiile se înmânează de agenţi anume însărcinaţi cu îndeplinirea acestei atribuţii sau prin mijlocirea serviciului poştal.

Art. 177[
Locul de citare

...
Dacă învinuitul sau inculpatul locuieşte în străinătate, citarea se face potrivit normelor de drept internaţional penal aplicabile în relaţia cu statul solicitat, în condiţiile legii. În absenţa unei asemenea norme sau în cazul în care instrumentul juridic internaţional aplicabil o permite, citarea se face prin scrisoare recomandată. În acest caz, avizul de primire a scrisorii recomandate, semnat de destinatar, sau refuzul de primire a acesteia ţine loc de dovadă a îndeplinirii procedurii de citare.

Art. 182
Comunicarea altor acte procedurale

Comunicarea celorlalte acte de procedură se face potrivit dispoziţiilor prevăzute în prezentul capitol.
Sfatul meu este sa va cumparati un cod de la tribunal.
Mergeti acolo si rugati un avocat sa va spuna care cod este in vigoare.

Cat priveste intrebarea dvs. acestea sunt textele din codul actual in vigoare.

Alte discuții în legătură

Art 278 al3c.p.p. liviuu liviuu Ma puteti ajuta ca nu am gasit pe net acest articol. La ce se refera? (vezi toată discuția)
Plangere împotriva ordonanței de renunțare la urmărirea penală Laelia Laelia Am formulat o plângere împotriva Ordonanței de renunțare la urmărea penală în temeiul art 339 (4) Cpp. iar soluția prim-procurorului a fost de ... (vezi toată discuția)
Plingere contra rezolutiei procuror naida gabriel naida gabriel am primit la data de 24.09.2009 de la parchetul de pe linga jud.radauti o ordonanta de scoatere de sub urmarire penala si aplicarea unei sanctiuni cu caracter ... (vezi toată discuția)