Legat de tratamentul fiscal al tichetelor cadou sunt mai multe opinii. O societate acorda tichete cadou, lunar, salariatilor sai. Acestea sunt cuprinse in baza de calcul a impozitului pe salarii. Potrivit legii 293/ 2006, conform art.12 alin.2 (norme metodologice), nu se calculeaza si nu se retin contributiile sociale.
Totusi, din diferitele discutii, mi s-a spus ca trebuie sa calculez si contributiile sociale.
Cum este corect sa tratez, d.p.d.v. fiscal, acordarea tichetelor cadou?
Tichetele cadou pot fi acordate salariatiilor unei societatii avand urmatoarele implicatii fiscale: Cheltuiala cu tichetele cadou acordate in conditiile unor campanii promotionale este deductibila fiscal in limita a 2% din fondul de salarii; tichetele cadou sunt impozabile cu cota de impozit pe venit de 16%; tichetele cadou nu intra in baza lunara a contributiilor sociale;
Societatea are urmatoarele obligatii: de a retine impozitul pe veniturile asimilate salariilor in cota de 16% aplicabila valorii tichetelor cadou acordate; de a declara impozitul retinut in declaratia declaratia 112 „Declaraţie privind obligatiile de plată a contributiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominala a persoanelor asigurate”; de a plati impozitul pe veniturile asimilate salariilor retinut de la persoanele fizice, pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care s-au acordat tichetele cadou; de a declara venitul obtinut de fiecare persoana fizica beneficiara a tichetelor cadou in declaratia 205 “Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa si castigurile/pierderile realizate, pe beneficiari de venit”, cu termen de depunere ultima zi a lunii februarie a anului urmator celui in care s-au acordat tichetele cadou.
Tichete cadou
tatiana1
Am acordat din fondul de protocol pe care nu l-am depasit tichete cadou unor clienti fideli.Am facut situatia analitica nume prenume CNP.In CF si in Normele de ... (vezi toată discuția)
Webinar: Fiscalitate și digitalizare în 2025. Ce știm și ce urmează?
ACCA, cea mai mare asociație internațională în domeniul financiar-contabil, vă invită să participați la un eveniment gratuit destinat profesioniștilor care doresc să afle cele mai recente noutăți legate de sistemul fiscal din România.
În cadrul webinarului, care va avea loc pe 26 februarie la ora 10:00, Delia Cataramă, Tax Partner Viboal FindEx, va aborda principalele modificări fiscale aplicabile în 2025 companiilor, cu focus pe impactul asupra profitabilității și cash-flow-ului acestora.