avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 566 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Scolarizare interna
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Scolarizare interna

Buna ziua,

Ma adresez azi cu o intrebare care imi pune ceva de probleme de natura juridica de cand am aflat.
Se presupune ca peste cateva luni sa merg la o scolarizare interna, la sediul firmei mama , aflat in Germania.
Pentru aceasta scolarizare interna pe care o voi avea cu unul din colegii de acelasi profil , al aceluiasi departament, voi fi "solicitata" sa semnez o hartie cu o anumita suma de bani (2500 euro) si cu obligatia ca nu parasesc firma pe o perioada de 2 ani de zile. Repet aceasta scolarizare este una interna(nu cu o firma specializata in a oferii cursuri de specializare profesionala de natura activitatii practicate); obiectul acestei scolarizari, presupune introducerea in continutul unor programe, cu care lucrez deja de un an de zile (plus o experienta anterioara de cativa ani buni), neexistand nici o noutate in aceasta pretinsa scolarizare. In plus, se doreste ca eu sa stiu ce anume sa-l intreb pe colegul meu, nu invers cum ar fi de dorit.
Dupa calculele facute (transport,diurna,cazare ) suma se ridica la aprox. 1250 euro, diferenta pana la suma integrala neefind justificata decat daca diferenta inseamna un mic acount la salariul colegului meu .
Intrebari : 1.Este legal acest act aditional ?
2.Isi poate el sustine temeinicia in fata legii?
3.Refuzul semnarii actului imi ingradeste drepturile ca si angajat in vreun fel ? (Mie personal mi se pare o ingradire a dreptului de a lua o decizie referitoare la schimbarea locului de munca la un moment dat si, totodata, la desfasurarea activitatii profesionale prin aceasta conditionare impusa)

Astept un feedback si va multumesc
Cel mai recent răspuns: Florin Cioca , Consilier juridic 11:36, 26 August 2013
Conf art 192 alin 1 CM formarea profesională a salariaţilor are următoarele obiective principale:
a) adaptarea salariatului la cerinţele postului sau ale locului de muncă;
b) obţinerea unei calificări profesionale;
c) actualizarea cunoştinţelor şi deprinderilor specifice postului şi locului de muncă şi perfecţionarea pregătirii profesionale pentru ocupaţia de bază;
d) reconversia profesională determinată de restructurări socioeconomice;
e) dobândirea unor cunoştinţe avansate, a unor metode şi procedee moderne, necesare pentru realizarea activităţilor profesionale;
f) prevenirea riscului şomajului;
g) promovarea în muncă şi dezvoltarea carierei profesionale.
Conf art 193 CM formarea profesională a salariaţilor se poate realiza prin următoarele forme:
a) participarea la cursuri organizate de către angajator sau de către furnizorii de servicii de formare profesională din ţară ori din străinătate;
b) stagii de adaptare profesională la cerinţele postului şi ale locului de muncă;
c) stagii de practică şi specializare în ţară şi în străinătate;
d) ucenicie organizată la locul de muncă;
e) formare individualizată;
f) alte forme de pregătire convenite între angajator şi salariat.
Conf art 197 alin 1 CM in cazul în care participarea la cursurile sau stagiile de formare profesională este iniţiată de angajator, toate cheltuielile ocazionate de această participare sunt suportate de către acesta.
Conf art 198 alin 1 CM salariaţii care au beneficiat de un curs sau un stagiu de formare profesională, în condiţiile art. 197 alin. (1), nu pot avea iniţiativa încetării contractului individual de muncă pentru o perioadă stabilită prin act adiţional.

In concluzie, formare profesionala se face si pentru adaptarea salariatului la cerintele postului sau pentru dobândirea unor cunoştinţe avansate necesare pentru realizarea activităţilor profesionale. Deci actiunea angajatorului este perfect legala si justificata.
In cazul in care refuzati semnarea actului aditional, nu veti mai beneficia de formare profesionala, si la un moment dat ar putea sa se puna in discutie daca corespundeti sau nu profesional postului pe care il ocupati (neavand instruirea necesara obtinuta prin cursul respectiv).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie in perioada de proba cu clauza formare profesionala Little_skip Little_skip Buna seara, As dori sa stiu daca in perioada de proba intra in vigoare clauza de formare profesionala. Mentionez ca nu am beneficiat pana in prezent de ... (vezi toată discuția)
Planul anual de formare profesionala marina06 marina06 exista obligatia angajatorului de a intocmi un plan anual de formare profesionala, dar daca angajatorul si nici salariatii nu au nici o nevoie in acest sens, ... (vezi toată discuția)
Act aditional de formare profesionala dijmarescu dijmarescu Buna ziua, Salariatii sunt trimisi la un stagiu de instruire (nu formare profesionala) organizat de o institutie de stat, in vederea obtinerii unui talon ... (vezi toată discuția)