avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 401 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ore sambata si duminica
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ore sambata si duminica

daca angajatorul stabileste prin reg de ordine interioara un spor de 2% din salariu ptr orele de sambata si duminica,dar nu modifica si contractul individual de munca este legal sa se aplice 2%
in codul muncii la art137 aln 3 se specifica,, spor la salariu stabilit prin ccm cim
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:59, 16 Mai 2014
nu . contravine Codul muncii. sporul nu poate fi mai mic de 75% conform art. 123 alin 2 Codul Muncii
Ultima modificare: Vineri, 10 Mai 2013
Antoanela Geaman, Avocat
art 123 alin 2 se refera la spor pentru orele suplimentare
In cazul in care se lucreaza sambata/duminica, repausul saptamanal se acorda in cursul saptamanii urmatoare (alte doua zile libere din cursul saptamanii) si se acorda un spor stabilit in CCM sau CIM.


Codul muncii:

Repausul săptămânal
ART. 137
(1) Repausul săptămânal se acordă în două zile consecutive, de regulă sâmbăta şi duminica.
(2) În cazul în care repausul în zilele de sâmbătă şi duminică ar prejudicia interesul public sau desfăşurarea normală a activităţii, repausul săptămânal poate fi acordat şi în alte zile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.
(3) În situaţia prevăzută la alin. (2) salariaţii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de muncă sau, după caz, prin contractul individual de muncă.
(4) În situaţii de excepţie zilele de repaus săptămânal sunt acordate cumulat, după o perioadă de activitate continuă ce nu poate depăşi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de muncă şi cu acordul sindicatului sau, după caz, al reprezentanţilor salariaţilor.
(5) Salariaţii al căror repaus săptămânal se acordă în condiţiile alin. (4) au dreptul la dublul compensaţiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2).
ART. 138
(1) În cazul unor lucrări urgente, a căror executare imediată este necesară pentru organizarea unor măsuri de salvare a persoanelor sau bunurilor angajatorului, pentru evitarea unor accidente iminente sau pentru înlăturarea efectelor pe care aceste accidente le-au produs asupra materialelor, instalaţiilor sau clădirilor unităţii, repausul săptămânal poate fi suspendat pentru personalul necesar în vederea executării acestor lucrări.
(2) Salariaţii al căror repaus săptămânal a fost suspendat în condiţiile alin. (1) au dreptul la dublul compensaţiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2).
Da, este legal sa se aplice acel spor ... Codul Muncii nu stabileste niciun cuntum minim sau maxim cu privire la sporul pentru munca in zilele de repaus saptamanal.
Cu exceptia sporurilor al caror cuantum minim este prevazut expres in lege, toate celelalte sporuri se negociaza prin CIM sau CCM aplicabil. Bineinteles si in cazul celorlalte sporuri se pot negocia procente mai mare.
In cazul sporului de week-end acesta trebuie negociat prin CIM sau CCM, conf art 137 alin 3 CM.
@costinel
salariatul poate solicita negocierea sporului de week-end, refuzul poate fi considerat o incalcare a prev CM. ITM-ul poate sanctiona firma in aceasta situatie.
Ultima modificare: Vineri, 10 Mai 2013
Florin Cioca, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Plata ore suplimentare Mainerici  Ctin Mainerici Ctin o persoana a castigat in instanta plata orelor suplimentare ptr 2011-2012,plata orelor de sambata si duminca,plata orelor de sarbatori legale cf codului ... (vezi toată discuția)
Plata sarbatorilor legale ce pica simbata si duminica dijmarescu dijmarescu Buna, Este legal daca un angajator alege intre a plati angajatii care lucreaza intr-o zi de sarbatoare legala ce pica sambata sau duminica doar cu spor de ... (vezi toată discuția)
Ore sambete si duminici albert56 albert56 Buna Ziua!Am o intrebare pentru cine poate sa-mi de-a un raspuns competent!Lucrez la o firma foraj marin!sindicatul si semnat CCM cu patronatul in cARE SE ... (vezi toată discuția)