avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 645 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... plata ore suplimentare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

plata ore suplimentare

o persoana a castigat in instanta plata orelor suplimentare ptr 2011-2012,plata orelor de sambata si duminca,plata orelor de sarbatori legale
cf codului muncii acestea se calc altfel
-ptr orele suplimentare=sal de baza ptr orele suplimentare +spor de 75%(deci cu 175%
-ptr orele de sambata si duminica =spor de 150% ,sau 200%
ptr orele de sarb legale =spor de 100%
ESTE CORECT ASA?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:34, 25 Ianuarie 2013
costinel062000 a scris:

...
-ptr orele de sambata si duminica =spor de 150% ,sau 200%
..



Sporul pentru munca in zilele de repaus saptamanal trebuie sa fie cuprins in ccm , in cim sau in reg.intern ... de unde ati luat aceste sporuri?
Art. 137. - (1) Repausul saptamanal se acorda in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica.
(4) in situatii de exceptie zilele de repaus saptamanal sunt acordate cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de munca si cu acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor.
(5) Salariatii al caror repaus saptamanal se acorda in conditiile alin. (4) au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2).

Art. 138. - (1) in cazul unor lucrari urgente, a caror executare imediata este necesara pentru organizarea unor masuri de salvare a persoanelor sau bunurilor angajatorului, pentru evitarea unor accidente iminente sau pentru inlaturarea efectelor pe care aceste accidente le-au produs asupra materialelor, instalatiilor sau cladirilor unitatii, repausul saptamanal poate fi suspendat pentru personalul necesar in vederea executarii acestor lucrari.
(2) Salariatii al caror repaus saptamanal a fost suspendat in conditiile alin. (1) au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2).
Art. 123. - (1) in cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul prevazut de art. 122 alin. (1) in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia.
(2) Sporul pentru munca suplimentara, acordat in conditiile prevazute la alin. (1), se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.
Sporul respectiv se acorda in anumite conditii , si anume: zilele de repaus saptamanal se acorda cumulat dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice ...

Trebuia sa citati si alin.2 si 3 al art.137 C.mun..... acolo se observa mai bine acre este sporul:
.....
(2) In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
(3) In situatia prevazuta la alin. (2) salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
concret,o persoana a lucrat 188 ore din care 48 ore s-d(luna are 168 ore),in febr 224 ore lucrate din care 48 ore s-d (160ore are luna) si asa mai departe. acestea nu au fost nici acordate zile liber si nici plata lor.
in iulie 2012 persoana isi da demisia si cere plata acestor ore
mod de calcul
in ianuarie 20 ore suplimentare -pentru care se calc salariu de baza ptr acestea si un spor de minim 75%/,iar ptr orele de sambata si duminica un spor de 100%
este corect?
Exemplu de calcul
Un angajat cu o norma de 8 ore pe zi, 5 zile pe saptamana efectueaza intr-o luna 15 ore suplimentare.

Zile lucratoare in luna: 20
Ore lucrate: 20 zile x 8 ore/zi = 160 ore
Salariu tarifar: 2.938 lei
Salariu/ora: 2.938 : 160 ore = 18 lei/ora
Ore suplimentare lucrate: 15
15 ore x 18 lei/ora = 275 lei
Spor 75% ore suplimentare: 206 lei
Brut realizat: 2.938 + 275 + 206 = 3.419 lei

Se acorda sporul pentru munca in zilele de repaus saptamanal in conditiile stabilite prin contractul in care s-a prevazut acordarea lui (contract colectiv sau individual de munca), respectiv .... % la salariul de baza, si nu pentru numarul zilelor lucrate in zile de repaus saptamanal.

Alte discuții în legătură

Ore sambata si duminica Mainerici  Ctin Mainerici Ctin daca angajatorul stabileste prin reg de ordine interioara un spor de 2% din salariu ptr orele de sambata si duminica,dar nu modifica si contractul individual ... (vezi toată discuția)
Ore suplimentare negut_dorina negut_dorina As dori sa stiu cu cat se platesc orele suplimentare in zilele lucratoare in procent?dar orele lucrate sambata si duminica (vezi toată discuția)
Spor de sambata si duminica Mainerici  Ctin Mainerici Ctin un angajat a desfasurat program de paza 24 cu 48 ore,datorita planif lucra inclusiv si sambata si duminica.CF art 137 al 2 i s a aplicat un spor de 100%ptr ... (vezi toată discuția)