avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 549 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... cui revine amenda pt RCA/ITP expirat - soferului sau ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

cui revine amenda pt RCA/ITP expirat - soferului sau companiei?

Buna ziua,

Sunt soferul unui autoturism apartinand companiei la care lucrez si as dori sa stiu daca este obligatia mea de a sti cand expira ITP si RCA sau daca este doar obligatia companiei. Va rog sa imi specificati legea in care se mentioneaza aceasta obligatie.
Mentionez ca in urma cu 1 saptamana am fost anuntata de catre reprezentantii companiei ca este si obligatia soferului de a sti si de a anunta compania despre necesitatea reinnoirii ITP si RCA, chiar daca in cadrul companiei exista o persoana care se ocupa de reinnoirea asigurarilor/ITP.

De asemenea, as dori sa stiu, daca circul cu ITP sau RCA expirat, cui revine amenda? Societatii detinatoare a autoturismului sau soferului?

Va multumesc.

Cel mai recent răspuns: vyvya , utilizator 10:18, 13 Mai 2013
Buna ziua,
Pentru RCA si ITP, raspunde proprietarul autovehiculului si nu altcineva, ei fiind obligati sa le suporte. Temei legal gasiti in cele doua legi unde se specifica clar ca "proprietarul se va ingriji sa ..."
Daca in fisa postului dumneavoastra era si obligatia de a urmari momentul expirarii celor doua, atunci platiti dumneavoastra.
Daca in fisa postului nu exista aceasta specificatie raspunde firma propritara exclusiv.
Atentie ce se spune si in regulamentul de ordine interioara referitor la acest aspect (cine are obligatia de a urmari momentul expirarii termenelor de la ITP si RCA)
av. Gabriel Klein Kiritescu
Ultima modificare: Vineri, 10 Mai 2013
Gabriel Klein Kiritescu, utilizator
ATENTIE:
Daca obligatia asiugurarii revine proprietarului sau utilizatorului (leasing), amenda pentru ITP revine conducatorului, conform Cod Rutier:
Art.102. - (1) Constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda prevazuta în clasa a IV-a de sanctiuni urmatoarele fapte savârsite de persoane fizice:
1. conducerea pe drumurile publice a unui vehicul care nu corespunde din punct de vedere tehnic sau al carui termen de valabilitate a inspectiei tehnice periodice a expirat;

Mai exista si o obligatie a conducatorului auto, care nu poate conduce in trafic un autovehicul fara documente valabile, cerute de lege, conform:

Art.35. - (2) Participantii la trafic sunt obligati ca, la cererea politistului rutier, sa înmâneze acestuia documentul de identitate sau, dupa caz, permisul de conducere, documentul de înmatriculare sau de înregistrare a vehiculului condus, documentele referitoare la bunurile transportate, precum si alte documente prevazute de lege.

Refuzul prezentarii acestor documente se pedepseste cu amenda, 2-puncte(tot conducatorul auto) X-(
Ultima modificare: Vineri, 10 Mai 2013
nucu$, utilizator
Va multumesc pentru raspunsuri.

Vroiam sa clarific si faptul ca autoturismul in folosesc si in interes personal, nu doar in interes de serviciu si as fi vrut sa stiu care sunt responsabilitatile mele cu privire la asigurare si itp. Atunci cand mi s-a predat autoturismul nu au fost specificatii la faptul ca ar trebui sa urmaresc perioada de valabilitate a documentelor (recent mi s-a cerut doar sa anunt in timp util expirarea asigurarii si itp, nu sa si inchei asigurarea sau sa merg la revizie - de acestea se ocupa o persoana desemnata). Problema este ca am fost instiintata ca daca documentele nu vor fi reinnoite la timp datorita unor omisiuni involuntare (ale persoanei desemnate sa se ocupe de aceste detalii) si datorita neanuntarii mele, amenda va fi suportata de catre sofer, nu de catre firma si doream sa stiu cat de legal este aceasta.

Multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Itp expirat anouke anouke Buna ziua. In urma separarii de sotul meu, acesta din urma cand aplecat de acasa a luat si masina , care este pe numele meu. Problema este ca el circula cu ea ... (vezi toată discuția)
Accident din vina altuia cu vatamare corporala, pagubitul avand rca expirat dani.gujan dani.gujan Buna, va rog sa ne ajutati sa luam o decizie in urmatoarea problema. In urma cu o saptamana baiatul meu a fost implicat intr-un accident rutier, s-a desprins ... (vezi toată discuția)
Circulatie fara rca platit andreiionel andreiionel Sunt in divort cu sotia mea iar masina este la ea. In aprilie expira polita RCA iar masina este pe numele meu. Cine plateste amenda daca va ... (vezi toată discuția)