avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1742 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Revocare donatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Revocare donatie

Daca am primit prin donatie un apartament,imi spune si mie cineva daca ac. donatie se poate ataca de catre donator,donatie a fost facuta de catre parinte,fiului.?
Cel mai recent răspuns: elissar , utilizator 10:35, 12 Mai 2013
In principiu, in cazul dvs. expus mai sus, donatia este irevocabila. Donatorul o poate revoca, adica poate cere bunul donat inapoi pentru cazuri de ingratitudine (de exemplu: ati atentat la viata donatorului, l-ati lovit, l-ati injurat etc.)
Ca regula, donatia este irevocabila.Prin exceptie potrivit art. 1020 din Noul Cod civil: "donatia poate fi revocata pentru ingratitudine si pentru neexecutarea fara justificare a sarcinilor la care s-a obligat donatarul."

Dreptul la actiunea prin care se solicita revocarea pentru ingratitudine se prescrie in termen de 1 an din ziua in care donatorul a stiut ca donatarul a savarsit fapta de ingratitudine.

Cererea de revocare nu poate fi introdusa de mostenitorii donatorului, cu exceptia cazului in care donatorul a decedat in termenul mai sus mentionat fara sa-l fi iertat pe donatar. Mostenitorii pot introduce actiunea in revocare in termen de 1 an de la data mortii donatorului, daca acesta a decedat fara sa fi cunoscut cauza de revocare.

Actiunea pornita de donator poate fi continuata de mostenitorii acestuia.
Donatorul poate revoca donatia, doar in cazurile prezentate de colegii consultanti.
Dar, atentie, daca apartamentul este unicul bun al tatalui, iar dumneavoastra nu sunteti unicul fiu, in caz de deces al tatalui, ceilalti mostenitori pot contesta donatia si sa o supuna reductiunii, pentru a-si putea lua si ei partea lor de mostenire.
Va multumesc pt informatii,apartamentul este donat in 2005,este o donatie fara sarcini,iar donatarul este singurul mostenitor.As vrea sa stiu daca e posibil ca acest apartament sa fie donat copilului in varsta de 3 ani?
Poate fi donat prin curator . De ce doriti sa l donati copilului?! Aveti probleme cu creditorii?

Alte discuții în legătură

Donatia poate fi revocata? prettywomen prettywomen Imi poate spune cineva daca o donatie se poate revoca? ? Multumesc! (vezi toată discuția)
Cum se poate ataca o donatie in instanta, de catre donator? Cri198 Cri198 Buna ziua. Am si eu cateva intrebari va rog daca ma puteti ajuta. Nasa mea, are doi copii, iar apartamentul l-a donat unuia dintre ei, acesta din urma ... (vezi toată discuția)
Contestare donatie Daniel1956 Daniel1956 In 2009,pentru a termina amiabil un divort,am fost pus in situatia,in loc de partaj,care imi parea un gen de tiganie,sa primesc acceptul la divort in schimbul ... (vezi toată discuția)