avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 764 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Cum se poate ataca o donatie in instanta, de catre ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Cum se poate ataca o donatie in instanta, de catre donator?

Buna ziua. Am si eu cateva intrebari va rog daca ma puteti ajuta. Nasa mea, are doi copii, iar apartamentul l-a donat unuia dintre ei, acesta din urma decedand anul trecut in luna noiembrie. Intrebarea mea este daca se mai poate face ceva sa treaca apartamentul pe numele celuilat copil, decedatul fiind casatorit pentru a doua oara( dar despartiti de 4 ani) si avand o fata din prima casatorie, cu care nasa mea nu tine legatura. Mentionez ca sotia decedatului a decedat si ea la doua saptamani dupa el. Va rog sa ma ajutati sa imi spuneti daca nasa mea mai are posibilitatea sa treaca apartamentul pe numele copilului in viata, ea fiind in vârstă si avand nevoie de intretinere. Am inteles ca ar exista posibilitatea printr-un proces civil, va rog sa ma ajutati cu aceste informații. Multumesc. Astept raspuns. O zi placuta!
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 18:05, 12 Martie 2015
Ar fi existat posibilitatea revocarii donatiei in timpul vietii donatarului (cel care a primit donatia).

NCC
Revocarea donaţiei
Art. 1020 - Cauzele de revocare
Donaţia poate fi revocată pentru ingratitudine şi pentru neexecutarea fără justificare a sarcinilor la care s-a obligat donatarul.
Art. 1023 - Cazuri
Donaţia se revocă pentru ingratitudine în următoarele cazuri:
a) dacă donatarul a atentat la viaţa donatorului, a unei persoane apropiate lui sau, ştiind că alţii intenţionează să atenteze, nu l-a înştiinţat;
b) dacă donatarul se face vinovat de fapte penale, cruzimi sau injurii grave faţă de donator;
c) dacă donatarul refuză în mod nejustificat să asigure alimente donatorului ajuns în nevoie, în limita valorii actuale a bunului donat, ţinându-se însă seama de starea în care se afla bunul la momentul donaţiei.
Art. 1024-Cererea de revocare
(1) Dreptul la acţiunea prin care se solicită revocarea pentru ingratitudine se prescrie în termen de un an din ziua în care donatorul a ştiut că donatarul a săvârşit fapta de ingratitudine.
(2) Acţiunea în revocare pentru ingratitudine poate fi exercitată numai împotriva donatarului. Dacă donatarul moare după introducerea acţiunii, aceasta poate fi continuată împotriva moştenitorilor.

Prin urmare donatia poat fi revocata numai daca actiunea a fost introdusa inaintea decesului donatarului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am donat toți banii fiicei mele pentru cumpărarea unui case , am act de donație a banilor , dar acum fata se poartă foarte urât cu mine mă înjură și e MarianaAlupei MarianaAlupei Am act de donație a banilor pentru jumătate din casă ( un alt apartament ) a fiicei mele , care acum se poartă foarte urât cu mine , cum pot să reintru ... (vezi toată discuția)
Donație gabrielion gabrielion Buna ziua!Dupa ce parintii au donat un apartament unicului copil,cu conditia de uzufruct iar intre timp tatal a decedat,se mai poate ataca in vreun fel ... (vezi toată discuția)
Donatia poate fi revocata? prettywomen prettywomen Imi poate spune cineva daca o donatie se poate revoca? ? Multumesc! (vezi toată discuția)