avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 572 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Tatal recasatorit si decedat, succesiune complicata, 3 ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Tatal recasatorit si decedat, succesiune complicata, 3 notari mi-au dat 3 raspunsuri diferite

Mama mosteneste in 1950 de la parintii ei o casa si gradina. (exista 2-3 martori, nu am inca acte). Parintii se casatoresc si rezulta 2 copii (eu si fratele meu care este handicapat/ s. Down).
In 1970 moare mama si nu se face succesiune.
Tata se recasatoreste cu o persoana (vaduva) care avea deja un baiat (ce nu va fi adoptat de tata si nici noi de catre mama vitrega) si construieste o a doua casa pe acelasi pamant.
In 1990 tata a decedat si se face succesiune. Mostenitori sunt eu, fratele si mama vitrega (fratele vitreg nu apare pe certificatul de mostenitor). Noi 3/8 si mama vitrega 5/8 din total (si nu din 5/8 al tatei daca era facuta succesiunea)
Notarul a fost pacalit si de faptul ca mama vitrega are acelasi nume cu mama mea naturala, nici noi n-am precizat atunci.
Daca mama vitrega devine curator, il poate mosteni pe fratele meu?
Succesiunea nefacuta in 1970 mai poate fi adusa in discutie?
Daca fratele vitreg isi va mosteni doar el mama (nu contest asta) nu se vor schimba automat si procentele, realizandu-se de fapt si corectia ce (adica in loc de noi 3/8, fratele 5/8 din total --> noi 39/64, fratele v 25/64 din casa veche si gradina si noi 3/8 si fratele v 5/8 din casa noua)?
Cel mai recent răspuns: ContSters250994 , utilizator 09:33, 14 Mai 2013
Buna ziua,
cam confuza relatarea.
Puteti solicita dezbaterea succesiunii de pe urma mamei dumneavoastra decedata oricand.
Despre celelalte puncte, fiti mai explicit pentru a va putea da lamuriri.
av. Gabriel Klein Kiritescu
La o prima vedere trebuie facuta succesiunea dupa mama. Dupa Tata nu putea sa intre in masa succesorala si bunurile care au apartinut mamei dvs. Curatorul nu mosteneste persoana care o reprezinta. Mergeti cu actele fie la un notar fie la un avocat.
Imi pare rau, nu vad ce e neclar.
Mama vitrega traieste. Are acelasi nume cu mama buna.
Pe certificatul de mostenitor din 1992 scrie masa succesorala bunuri imobile: 1/2 parti indivize din locuinta, doua cantoane si 2000mp teren aferent constructiei, dobandit astfel: locuinta prin construire de catre soti in cote si parti egale in timpul casatoriei pe terenul prin schimb de la CAP. Restul de 1/2 parte din bunurile de mai sus cota de bun comun al soului supravietuitor. Nu s-au prezentat acte. Nu s-a intocmit inventar. Nu exista testament. Mostenitorii au cotele:X in baza art. 1 din legea 119/1944 ii revine si a acepat succesiunea in termen legal in calitate de sotie 2/8 din intreaga masa succesorala descrisa mai sus, eu si fratele fiecare cate 3/8. Fratele vitreg nu e trecut.
REPET, notarul nu a stiut ca mama vitrega nu e mama buna avand acelasi nume si ca trebuia facuta succesiunea dupa mama buna intai.
Realitatea e ca mama buna avea in 1950 inainte de casatorie cu tatal un canton si tot terenul dar dupa decesul din 1970 nu s-a facut succesiunea.
Dupa recasatoria tatalui in 1971 au construit impreuna al doilea canton pe terenul mamei bune (casa).
Pot ataca certificatul de mostenitor ca nu reflecta realitatea dupa atat timp?
Mai pot dezbate succesiunea mamei bune chiar daca s-a facut o alta dupa decesul tatei si mama vitrega a profitat datorita coincidentei de nume?
Cum se poate remedia situatia pentru ca apare situatia ciudata cand fratele vitreg nu are nimic si brusc dupa moartea mamei vitrege, pe care noi n-o mostenim, va avea , singur, 10/16 dintr-o mostenire nemeritata si eu doar 3/16?
Totusi a intrat pentru ca notarul in 1992 nu s-a sesizat ca noi eram nascuti cu 15 ani inainte de casatoria cu mama vitrega din 1971. Eu nu stiam legea (recunosc), ea a profitat de asemanarea de nume dar nici notarul n-a cerut date suplimentare. Aemanarea de nume la derutat.
Se poate anula certificatul de mostenitor din 1992 sau/si reface succesiunea din 1970?
Cum poate fratele vitreg mosteni 10/16 din toata mostenirea, avand pe certificatul de mostenitor din 1992 pe mama sa (mama vitrega pe care noi n-o putem mosteni) cu 1/2+1/4*1/2=10/16 si eu doar 3/16. Inteleg ca pe fratele meu l-as mosteni doar eu, singura ruda, deci in total 6/16 din teren si 1 canton avut candva doar de mama mea buna inainte de casatoria cu tata. Ciudata lege!
Ca sa puteti cere anularea certificatului de mostenitor dezbateti succesiunea dupa mama dvs.

Alte discuții în legătură

Intrebare mostenire rozi88 rozi88 Buna ziua , Avem urmatoarea situatie din familie . Mama mea vitrega a ramas vaduva in 1963 avand o fetita , iar tatal meu a ramas fara sotie in 1962 cu un ... (vezi toată discuția)
Nelamuriri legate de mostenire baderca2 baderca2 V-as ruga daca puteti sa ma lamuriti intr-o speta. Tatal meu a murit acum 4 ani (nu am facut succesiunea), iar mama mea acum 4 luni si a ramas casa parinteasca ... (vezi toată discuția)
Succesiune Maryzin Maryzin Buna ziua! As dori și eu câteva răspunsuri la niște situații legate de o succesiune, moștenire. Tatăl meu a fost căsătorit cu mama mea 45 de ani, ... (vezi toată discuția)