avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 545 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Executare silita dupa noul sau vechiul Cod Civil
Discuție deschisă în Executare silită

Executare silita dupa noul sau vechiul Cod Civil

Buna seara. Desi am citit noul Cod Civil, exista prevederi legate de executarea silita care imi sunt neclare, motiv pentru care va cer ajutorul. M-ar interesa in special reglementarile referitoare la numarul de licitatii posibile si diferenta de pret a bunului intre acestea.Problema mea este legata de locuinta proprietate personala, care este executata silit ca urmare a unui credit neachitat, pentru care am avut calitate de garant ipotecar. Desi s-au organizat deja doua licitatii si nu s-a prezentat niciun cumparator, cea de-a treia a fost stabilita la termenul prevazut de lege insa la acelasi pret ca in cazul celei de-a doua, adica redus cu 75% fata de valoarea initiala a apartamentului. Din cunostiintele mele, stiam ca la a treia licitatie pretul se va reduce din nou, urmand ca bunul sa fie valorificat la o suma cu pana la 50% mai mica. Intrebarea mea vine in contextul in care o ruda s-a oferit sa participe la ce-a de-a treia licitatie si sa cumpere apartamentul urmand sa ii restitui banii in timp. Cum aceasta persoana nu dispune de suma ceruta acum de executor, adica 23.000 de euro, asteptam ca la a treia licitatie sa mai scada pretul si sa fie undeva pe la 20.000, cat detine acest binevoitor. Executorul mi-a comunicat insa ca pretul apartamentului nu poate scadea sub 75% din valoarea initiala, adica 23.000 euro, iar daca nici la a treia licitatie nu se prezinta nimeni cu acesta suma, se vor organiza altele pana cineva va oferi banii ceruti. Deci, in opinia sa, numarul licitatiilor este infinit, iar pretul batut in cuie! As fi recunoscatoare oricui mi-ar putea oferi un raspuns corect la acesta dilema, conditiile impuse de BEJ fiindu-mi straine chiar dupa citirea repetata a Codului Civil. Este corecta oare abordarea sa? Cum ar putea o persoana care doreste cumpararea bunului cu mai putin de 75% din valoare sa sa procedeze? De asemenea, demararea procedurii de executare inainte de luna februarie, deci dupa prevederile vechiului Cod Covil si organizarea primei licitatii in martie, dupa modificarea legii, are vreo importanta?Va multumesc.

Ultima modificare: Sâmbătă, 11 Mai 2013
bianca34, utilizator
Se aplica vechiul cod de procedura civila. pretul de pornire este de 75% incepand cu a doua licitatie si pana se va vinde imobilul.
Daca se prezinta 2 licitatori se poate vinde la orice pret, evident la cel mai mare pret oferit de licitatori.
Multumesc frumos pentru raspuns.
Executarea silita va fi initiata dupa vechiul Cod de procedura civila.

Art. 509

(1)Licitaţia începe prin citirea de către executor a publicaţiei de vânzare şi a ofertelor primite până la acea dată.

(2)Executorul va oferi apoi spre vânzare imobilul, prin trei strigări succesive, la intervale de timp care să permită opţiuni şi supralicitări, pornind de la preţul oferit care este mai mare decât cel la care s-a făcut evaluarea potrivit art. 500 alin. (2) sau, în lipsa unei asemenea oferte, chiar de la acest preţ.

(3)Dacă imobilul este grevat de vreun drept de uzufruct, uz, abitaţie sau servitute intabulate ulterior înscrierii vreunei ipoteci, la primul termen de vânzare strigările vor începe de la preţul cel mai mare oferit sau, în lipsă, de la cel fixat în publicaţie, scăzut cu valoarea acestor drepturi socotită potrivit art. 500 alin. (4).

(4)Dacă din cauza existenţei drepturilor arătate la alin. (3), nu s-a putut obţine un preţ suficient pentru acoperirea creanţelor ipotecare înscrise anterior, socotite după datele din cartea funciară, executorul judecătoresc va relua în aceeaşi zi licitaţia pentru vânzarea imobilului liber de acele drepturi; în acest caz, strigările vor începe de la preţul menţionat în publicaţia de vânzare, fără scăderea arătată în alin. (3).

(5)În cazul în care nu este oferit nici preţul la care imobilul a fost evaluat, vânzarea se va amâna la un alt termen, de cel mult 60 de zile, pentru care se va face o nouă publicaţie în condiţiile art. 504 alin. (3). La acest termen, licitaţia va începe de la preţul de 75% din cel la care imobilul a fost evaluat. Dacă nu se obţine preţul de începere a licitaţiei, la acelaşi termen bunul va fi vândut la cel mai mare preţ oferit. Vânzarea se va putea face chiar dacă se prezintă o singură persoană care oferă preţul de la care începe licitaţia.


Prin urmare, ceea ce spunea anterior Jocandi Causa este confirmat de dvs. si textul de lege, evident. Pe scurt si pe intelesul tuturor, daca se prezinta cel putin 2 licitatori se va putea vinde si sub pretul de 75%. Insa, este nevoie de cel putin 2 persoane interesate. Va multumesc.
buna ziua,

am si eu o dilema...

in 2007 am luat un credit ....din acela cu buletinul de la [editat[ am platit rate pana prin 2011 iar apoi cand am incercat sa reesalonez nu au vrut cei de la [] si nu am mai platit.
azi i-am sunat si mi-au spus ca au dat cazul meu spre un executor judecatoresc
ce se poate intampla in cazul meu (ca si scenarii) daca nu am nici un bun mobil sau imobil inafara de un vw polo inscris pe Bulgaria

cu respect.
Ultima modificare: Luni, 13 Mai 2013
ContSters214341, utilizator

Alte discuții în legătură

Pret licitatie sammy44 sammy44 Pana la cat poate scade intr-o licitatie prin executare silita , valoarea unui imobil? (vezi toată discuția)
Executare silita Marta Tot Marta Tot Doresc un raspuns pentru urmatoarea situatie: un pensionar are trei credite de nevoi personale, fara ipoteca, la trei banci diferite, in valoare totala de ... (vezi toată discuția)
Cui ii revine casa Justitiarul711 Justitiarul711 O persoana gireaza cu casa un imprumut la banca . Achita din datorie o suma considerabila dupa care cand ajunge la suma de 17.000 lei pleaca in strainatate si ... (vezi toată discuția)