avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 815 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Executare silita
Discuție deschisă în Executare silită

Executare silita

Doresc un raspuns pentru urmatoarea situatie: un pensionar are trei credite de nevoi personale, fara ipoteca, la trei banci diferite, in valoare totala de 15000 euro. Din motive obiective nu a putut achita ratele. Are un apartament estimat la 60000 de euro. Cele trei banci vor scoate impreuna apartamentul la licitaţie şi îşi vor recupera banii? Iar dacă prin licitaţie nu va da nimeni suma la care este evaluat apartamentul, acesta poate fi vândut doar cu suma datorată respectiv 15000 euro ? Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: ContSters214341 , utilizator 16:35, 11 August 2011
prima masura va fi poprirea pensiei
Art. 509 C.proc.civ prevede:
Licitatia incepe prin citirea de catre executor a publicatiei de vanzare si a ofertelor primite pana la acea data.
Executorul va oferi spre vanzare imobilul, prin trei strigari succesive, la intervale de timp care sa permita optiuni si supralicitari, pornind de la pretul oferit care este mai mare decat cel la care s-a facut evaluarea potrivit art. 500 alin. 2 sau, in lipsa unei asemenea oferte, chiar de la acest pret.
Daca imobilul este grevat de vreun drept de uzufruct, uz, abitatie sau servitute intabulate ulterior inscrierii vreunei ipoteci, la primul termen de vanzare strigarile vor incepe de la pretul cel mai mare oferit sau, in lipsa, de la cel fixat in publicatie, scazut cu valoarea acestor drepturi socotita potrivit art. 500 alin. 4.
Daca din cauza existentei drepturilor aratate la alin. 3 nu s-a putut obtine un pret suficient pentru acoperirea creantelor ipotecare inscrise anterior, socotite dupa datele din cartea funciara, executorul judecatoresc va relua in aceeasi zi licitatia pentru vanzarea imobilului liber de acele drepturi; in acest caz, strigarile vor incepe de la pretul mentionat in publicatia de vanzare, fara scaderea aratata in alin. 3.
In cazul in care nu este oferit nici pretul la care imobilul a fost evaluat, vanzarea se va amana la un alt termen, de cel mult 60 de zile, pentru care se va face o noua publicatie in conditiile art. 504 alin. 3. La acest termen licitatia va incepe de la pretul de 75% din cel la care imobilul a fost evaluat. Daca nu se obtine pretul de incepere a licitatiei, la acelasi termen bunul va fi vandut la cel mai mare pret oferit. Vanzarea se va putea face chiar daca se prezinta o singura persoana care ofera pretul de la care incepe licitatia.
Buna ziua,

in cazul descris de dvs. oricare dintre cele trei banci poate scoate la licitatie apartamentul respectiv.
In cadrul acestei proceduri celelalte doua banci pot interveni astfel incat sa participe la distribuirea pretului ( adica sa primeasca si ele bani din pretul obtinut ).
Vanzarea apartamanetului se va face pornind de la suma la care bunul a fost evaluat printr-o expertiza care se dispune in cadrul dosarului de evaluare.
Este putin probabil ca bunul de 60000 Euro sa se vanda la 15000 de euro dar nu este exclus. Dupa reduceri succesive de pret, in anumite conditii procedurale bunul se poate vinde la cel mai mare pret oferit,care ar putea fi 15.000 euro. Totusi, probabil ca bunul se va vinde cu un pret mult peste 15.000 Euro.

Zi buna,
Avocat Boncu
Executarea silita o poate face sau incepe oricare dintre banci. Pot participa la executare si celelalte banci cu conditia sa stie despre aceasta.
Executarea se poate face simultan prin poprire pe pensie sau prin vanzarea bunurilor mobile si/sau imobile.
Daca se scoate apartamentul la vanzare, acesta va fi mai intai evaluat de catre un expert desemnat in dosarul de executare silita, dupa care se va face publicatia de vanzare. Daca la prima licitatie nu se prezinta niciun ofertant sau nu se ofera pretul stabilit prin evaluare, la a doua licitatie pretul va fi diminuat la 75%. Daca de aceasta data sau la licitatiile ulterioare se prezinta doi sau mai multi ofertanti, vanzarea se poate face la cel mai bun pret oferit (sub pretul de pornire si chiar si sub valoarea creditului/creditelor). Daca la a doua licitatie sau urmatoarele se prezinta NUMAI UN SINGUR OFERTANT, vanzarea se poate face la pretul de pornire a licitatiei, respectiv la 75% din pretul evaluat.
Personal cred ca o astfel de procedura nu este tocmai corecta, dar asa este ea regelmentata de Codul de procedura civila, in forma actuala...

In rest, NUMAI DE BINE !
Ultima modificare: Joi, 11 August 2011
CABINET DE AVOCAT Valentin PRECUP, Avocat
costiboncu a scris:

Buna ziua,

Dupa reduceri succesive de pret, in anumite conditii procedurale bunul se poate vinde la cel mai mare pret oferit,care ar putea fi 15.000 euro. Totusi, probabil ca bunul se va vinde cu un pret mult peste 15.000 Euro.

Zi buna,
Avocat Boncu


Reducerile succesive de pret sunt de fapt una singura, cu 25% din pretul de evaluare, in cazul in care imobilul nu se vinde la prima licitatie. Daca, la a doua licitatie, nu se ofera 75% din pretul de evaluare, bunul se poate vinde la cel mai mare pret oferit, daca sunt prezenti cel putin doi licitatori.
Daca vanzarea o face un executor judecatoresc, nu m-ar mira ca pretul de adjudecare sa fie chiar sub 15.000 EUR. Diferenta e deobicei virata in buzunarul propriu al executorului judecatoresc, inainte de licitatie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pret licitatie sammy44 sammy44 Pana la cat poate scade intr-o licitatie prin executare silita , valoarea unui imobil? (vezi toată discuția)
Executare silita dupa noul sau vechiul cod civil bianca34 bianca34 Buna seara. Desi am citit noul Cod Civil, exista prevederi legate de executarea silita care imi sunt neclare, motiv pentru care va cer ajutorul. M-ar interesa ... (vezi toată discuția)
Cui ii revine casa Justitiarul711 Justitiarul711 O persoana gireaza cu casa un imprumut la banca . Achita din datorie o suma considerabila dupa care cand ajunge la suma de 17.000 lei pleaca in strainatate si ... (vezi toată discuția)