avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 656 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Grupa se ia in calcul la stabilirea pensiei anticipate?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Grupa se ia in calcul la stabilirea pensiei anticipate?

Reducerea vârstei de pensionare pentru grupa I sau a II a se cumulează sau nu cu reducerea de maxim 5 ani la stabilirea pensiei anticipate , respectiv anticipate parțial?

Mie mi se pare că art. 63 din Legea pensiilor și art. 50 din H.G. 257/2011 de aplicare sunt în contradicție totală!

Art. 63 din legea pensiilor 263/2010 La acordarea pensiei anticipate, reducerea vârstei standard de pensionare prevăzute la art. 62 alin. (1) nu poate fi cumulată cu nicio altă reducere reglementată de prezenta lege sau de alte acte normative.


Art. 50 din HG 257/2011 (1) În vederea deschiderii dreptului la pensia anticipată şi la pensia anticipată parţială, stagiul de cotizare cuprinde şi perioadele suplimentare acordate pentru activitatea desfăşurată în grupele I şi a II-a de muncă, respectiv în condiţii deosebite, condiţii speciale şi alte condiţii de muncă.

Aștept cu mare interes păreri ...
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Nu este nici o contradictie.

2. Perioadele lucrate in grupe superioare de munca sau in conditii deosebite sau speciale aduc doua feluri de beneficii pensionabililor:
- reduc varsta standard de pensionare (in conditiile legii);
- maresc stagiul efecti de cotizare (in conditiile legii).

3. In cazul pensiilor pentru limita de varsta, anticipata sau anticipata partiala se valorifica si perioadele lucrate in grupe superioare de munca sau in conditii doesebite sau speciale, prin adaugarea perioadelor suplimentare la stagiul de cotizare efectiv.

4. Pensia anticipata sau anticipata partiala se acorda numai daca pensionabilul are cel putin stagiul complet de cotizare, respectiv 8 ani peste acest stagiu.

5. - Pensia anticipata sau anticipata partiala se acorda cu 5 ani inainte de a implini varsta standard de pensionare (prevazuta de lege, in functie de sex si de data nasterii);
- Aceasta reducere de 5 ani nu se poate cumula cu alta reducere, adica pensia anticipata sau anticipara partiala nu se acorda mai devreme de 5 ani inainte de a implini varsta standard de pensionare.
Vă mulțumesc mult pentru răspuns.
Deci, dacă am înțeles bine, la stabilirea vârstei pentru acordarea pensiei anticipate respectiv anticipate parțiale, va fi luat în calcul doar unul din beneficiul grupei și anume mărirea stagiului de cotizare nu și reducerea vârstei standard de pensionare? asta înseamna că diminuarea cu 0,75 la suta pentru fiecare luna de anticipare în cazul pensiei anticipate parțiale se va reduce cu perioada majorata conform grupei. De ex. dacă se solicită pensie anticipată parțială cu 5 ani înainte de vârsta standard iar solicitantul beneficiaza de 1 an de majorare a stagiului conform grupei diminuarea de 0,75 la suta se va calcula doar pentru 4 ani. Gândesc bine sau ...?:-/
Ultima modificare: Duminică, 12 Mai 2013
ContSters61634, utilizator
1. Nu ati inteles bine ce am scris eu.

2. - In cazul pensiei anticipate partiale se procedeaza si la reducerea varstei standard de pensionare si la marirea stagiului de cotizare in acelasi timp (in cazul in care exista perioade lucrate in grupe superioare de munca sau in conditii deosebite su speciale de munca).
- Reducerea varstei standard de pensionare se aplica numai in cazul in care stagiul efectiv de cotizare este cel putin egal cu stagiul complet de cotizare.

3. - Diminuarea pensie se face pentru perioada dintre varsta standard redusa de pensionare si varsta la care solicitati pensie anticipata partiala.
- Daca dvs. aveti un stagiu efectiv de pensionare cel putin egal cu stagiul complet de cotizare si beneficiati de reducerea varstei standard de pensionare cu un an atunci diminuarea pensiei se aplioca numai pentru 4 ani.
- Nu confundati reducerea varstei standard de pensioanre cu marirea stagiului de cotizare, sunt doua notiuni distincte.

4. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 3
(1) In intelesul prezentei legi, termenii si expresiile de mai jos au urmatoarele semnificatii:
...
p) stagiu de cotizare — perioada de timp pentru care s-au datorat contributii de asigurari sociale la sistemul public de pensii, precum si cea pentru care asiguratii cu declaratie individuala de asigurare sau contract de asigurare sociala au datorat si platit contributii de asigurari sociale la sistemul public de pensii;

r) stagiu complet de cotizare — perioada de timp prevazuta de prezenta lege in care asiguratii au realizat stagiul de cotizare pentru a putea beneficia de pensie pentru limita de varsta, pensie anticipata sau pensie anticipata partiala;
...
v) varsta standard de pensionare — varsta stabilita de prezenta lege, pentru barbati si femei, la care acestia pot obtine pensie pentru limita de varsta, in conditiile legii, precum si varsta din care se opereaza reducerile prevazute de lege.
Ok ... deci...
1. La stabilirea cuantumului pensiei anticipate se calculează și majorarea stagiului conform grupei.
2. În ceea ce privește vârsta de la care se poate acorda pensia anticipată reducerea de maxim 5 ani nu se poate cumula cu reducerea vârstei conform grupei.
3. Diminuarea vârstei de 0,75 se face pentru fiecare lună de anticipare ceea ce însemnă ca pentru 5 ani este de 5*12=60 de luni *0,75=45% din stagiul efectiv de cotizare. Ori dacă stagiul efectiv de cotizare este majorat ca efect al grupei cu un an reducerea se va face practic doar pentru 4 ani.

4.De ex. dacă pentru mine vârsta standard de pensionare este de 65 de ani iar stagiul compet de cotizare este de 35 de ani, pensia anticipată se poate obține cu cinci ani înainte adică de la 60 de ani insa doar dacă am inca 8 ani peste stagiul complet adică 43 de ani. Totusi stagiul de 43 de ani va putea fi redus cu stagiul cumulat datorita grupei. Daca beneficiez de 3 ani si 6 luni de grupa voi putea să beneficiez de pensie anticipata cu cinci ani inainte daca am 39 de ani si 6 luni stagiu.
Ultima modificare: Duminică, 12 Mai 2013
ContSters61634, utilizator
1. Dati datele dvs. concrete si veti intelege mai bine.

2. - Spuneti data nasterii, sexul, stagiul de cotizare (vechime in munca) la pensie (din care in gr.a II-de de munca sau in conditii speciale).
- Daca am aceste date va voi spune cand si ce fel de pensie puteti solicita.

Alte discuții în legătură

Pensionare dorel57 dorel57 nascut 1957 04 vechime in munca 36 ani lucrat gr.2 12ani .cand ma pot pensiona anticipat . multumesc (vezi toată discuția)
Grupa munca ciubotarudan ciubotarudan Pentru 13 ani si 7 luni lucrati in gr. 2 de munca, la impliniriea varstei de pensionare se adauga ceva . Mentionez ca sunt barbat ,nascut pe20.06.1954 , in ... (vezi toată discuția)
Pensie camybya camybya Tatal meu, nascut in 1958, are o vechime in munca de 35 de ani, stagiul militar de 2 ani, si in plus are grupa a doua pentru o perioada de 5 ani. As dori sa ... (vezi toată discuția)