avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 432 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie crestere copil 2013
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie crestere copil 2013

Buna ziua,

Va rog frumos sa ma ajutati cu cateva raspusuri si anume:
1. Conteaza pentru incasarea indemnizatiei de crestere a copilului ca beneficiarul (cel care va sta cu copilul acasa) sa aiba taxele, impozitele, amenzile etc achitate la zi. Exista conditionare in functie de datoriile celuilalt parinte? Adica trebuie ca ambii parinti sa aiba achitate la zi amenzile, impozitele etc catre bugetul local?

2. In cazul meu, optez pt 12 luni de concediu pt crestere copil. Stiu ca in situatia in care ma intorc la munca fie si cu o zi inainte de a implini copilul 1 an, voi primi stimulent de insertie in val de 500 lei. Va rog sa imi spuneti daca este necesar ca intr-una dintre cele 12 luni sa stea si tatal cu copilul. Daca da, ce indemnizatie primim? In functie de venitul meu sau al lui?
Plata indemnizatiei pentru luna in care trebuie sa stea cu copilul celalalt parinte, este conditionata de plata datoriilor catre bugetul local al celuilalt parinte? Plata stimulentului de insertie este conditionata de ceva?

Multumesc anticipat,
Oana
Ultima modificare: Duminică, 12 Mai 2013
oana1704, utilizator
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:07, 13 Mai 2013
1. Din Normele de aplicare a OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 38.1
(1) Pentru mentinerea dreptului la indemnizatie, stimulent de insertie sau a celor prevazute la art. 31 alin.(1) si (2) si art. 32 alin. (1) lit. c) si d) din ordonanta de urgenta, in conditiile art. 38 din ordonanta de urgenta, beneficiarii cu drepturi stabilite de cel putin 6 luni au indatorirea sa isi achite obligatiile legale fata de bugetul local pentru bunurile pe care le detin in proprietate, conform prevederilor Codului fiscal.

(2) Obligatiile legale prevazute la alin. (1) sunt cele stabilite potrivit art. 248 lit. a)-c) din Codul fiscal si se datoreaza bugetelor locale ale comunelor, oraselor, municipiilor, respectiv sectoarelor municipiului Bucuresti.


2. Din Codul fiscal:

Art. 248
11. (1) Constituie integral venituri proprii ale bugetelor locale ale comunelor, oraşelor, municipiilor, sectoarelor municipiului Bucureşti sau judeţelor, după caz, următoarele resurse financiare:
A. impozitele şi taxele locale, instituite prin prezentul titlu, respectiv:
a) impozitul şi taxa pe clădiri
b) impozitul şi taxa pe teren
c) impozitul pe mijloacele de transport
...

3. Deci este vorba de impozitele si taxele de mai sus si nu de amenzi sau alte datorii catre administratia locala.


4. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 11
Dreptul la concediul pentru cresterea copilului stabilit potrivit prevederilor art. 2 alin. (1) se acorda pe baza netransferabila persoanelor ai caror copii se nasc incepand cu data de 1 martie 2012, precum si celor aflate in situatiile prevazute la art. 8 alin. (2), incepand cu aceasta data, in situatia in care ambele persoane din familia respectiva indeplinesc conditiile de acordare a acestuia, dupa cum urmeaza:

a) cel putin o luna din perioada totala a concediului de crestere a copilului este alocata uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept;

b) in situatia in care persoana prevazuta la lit. a) nu solicita dreptul la concediul care ii revine, celalalt parinte nu poate beneficia de dreptul la concediu in locul acesteia.

Art. 12
(1) Drepturile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta se acorda in situatia in care solicitantul indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:

a) este cetatean roman, cetatean strain sau apatrid;

b) are, conform legii, domiciliul sau resedinta pe teritoriul Romaniei;

c) locuieste in Romania impreuna cu copilul/copiii pentru care solicita drepturile si se ocupa de cresterea si ingrijirea acestuia/acestora.

(2) Începând cu anul 2012, pentru menținerea drepturilor prevăzute de prezenta ordonanță de urgență, beneficiarii care au drepturi stabilite de cel puțin 6 luni au obligația să își achite impozitele și taxele locale față de bugetul local pentru bunurile pe care le dețin în proprietate, conform prevederilor Legii nr. 571/2003, cu modificările și completările ulterioare

(3) Pentru persoanele singure care se ocupă de creșterea și îngrijirea unuia sau a mai multor copii, menținerea drepturilor reglementate de prezenta ordonanță de urgență nu este condiționată de obligația prevăzută la alin. (2)

(4) Pentru familiile legal constituite, obligația legală față de bugetul local se aplică asupra bunurilor familiei, indiferent de soțul care deține în proprietate respectivele bunuri.


5. Daca tatal nu doreste sa intre o luna in CCC atunci dvs. veti sta in CCC numai pana implineste 11 luni, o luna nu veti primi indemnizatie pentru CCC, iar dupa ce implineste copilul 1 an veti beneficia de stimulentul de insertie de 500 lei lunar pana va implini copilul 2 ani.

6. - Daca tatal va intra in CCC pentru o luna va proceda la fel ca dvs. cand ati intrat in CCC.
- Indemnizatia pentru CCC pentru tata se calculeaza tot 85% din media veniturilor nete ale sale din cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil emil2014 emil2014 Buna ziua Din cauza datoriilor mari la impozit si cateva amenzi nu am putut beneficia de aceasta indemnizatie de la inceput. Intrebarea mea este daca exista ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie daca nu ai platit la fisc? luscinia1987 luscinia1987 Eu voi intra in concediu de crestere a copilului,dar sotul meu are o amenda data la circulatie pe care nu a achitat-o,din cate stiu daca ai chitante neplatite ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil florianzy florianzy In cat timp se poate depune dosarul pt idemnizatie crestere copil? Este un termen de la care nu mai poti depune? Sotia a nascut pe 12 februarie 2014. Am ... (vezi toată discuția)