Buna seara
Va rog sa ma lamuriti si pe mine cu o problema . Momentan sunt in somaj (mai am 3 luni de somaj) . Am inteles ca este posibil de la momentul in care m-i se termina somajul , sa contribui in nume propriu cu o anumita suma pentru a avea un fel de continuitate . Adica , sa am toate contributiile la stat platite (CAS , somaj, pensie) . 1. Daca in aceasta perioada de contributie in nume propriu (toate contributiile obligatorii platite de la momentul terminarii somajului) raman insarcinata , o sa primesc indemnizatia de maternitate ? 2. Cum se calculeaza suma datorata statului , care sa acopere toate contributiile obligatorii (avand in vedere ca am studii superioare) ? . 3. Unde se platesc contributiile respective ? . 4. Legat de contributia la sistemul de pensii , cum m-i se adauga aceste contributii la vechime respectiv valoarea pensiei ? . Va multumesc f mult
In cazul dvs, pentru a beneficia de CCC trebuie sa realizati venituri conform art 2 alin 1 OUG 111/2010 beneficiaza de CCC, "persoanele care, în ultimul an anterior datei naşterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului.", precum si din stagiile asimilate prev la art 2 alin 5 OUG 111/2010.
Daca doriti sa incheiati puteti incheia contracte de asigurare cu CNPAS, ANOFM si CNAS. Suma minima la care va puteti asigura este de 778 lei in acest an. La aceasta se vor calcula contributiile de 31.3% la pensii, 5.5% la sanatate si 1% la somaj.
In perioada in care achitati respectivele sume beneficiati de stagiu de cotizare.
Va multumesc foarte mult de raspuns , dar nelucrand in domeniul dumneavoastra tot nu inteleg f bine un amanunt . Deci , daca eu inchei contracte de asigurare cu CNPAS , ANOFM si CNAS , trebuie sa platesc 778 lei + contributiile de 31.3% la pensii , 5.5% la sanatate si 1% somaj ? sau doar contributiile de 31.3% la pensii , 5.5% la sanatate si 1% somaj din valoarea 778 lei ? . Si daca inteleg f bine , daca toate aceastea sunt platite voi beneficia de indemnizatia de maternitate , nu ?. Imi cer scuze pentru repetarea unor intrebari ,dar vreau sa ma lamuresc f bine in ceea ce priveste aceasta situatie , pentru ca inteleg mai greu sistemul asta social . Va multumesc f mult inca odata
Pentru acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului nu are relevanţă plata contribuţiilor de asigurări sociale, singura modalitate de a beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului este realizarea de venituri supuse impozitului pe venit in ultimul an anterior dtaei nasterii copilului timp de 12 luni, aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010.
..... sau doar contributiile de 31.3% la pensii , 5.5% la sanatate si 1% somaj din valoarea 778 lei ? . Si daca inteleg f bine , daca toate aceastea sunt platite voi beneficia de indemnizatia de maternitate , nu ?.....
Platiti doar contributiile si beneficiati de stagiu de cotizare la pensii, somaj si sanatate. Nu beneficiati de indemnizatie pt CCC.
Pt a beneficia de CCC trebuie sa realizati venituri conform art 2 -3 OUG 111/2010.
1. Puteti sa va asigurati la pensii, sanatate si somaj, in conditiile legii, in baza unor contracte de asigurare incheiate cu fiecare institutie in parte.
A) - Se poate asigura in sistemul public de pensii, pe baza de contract de asigurare sociala, orice persoana care doreste sa-si completeze stagiul de cotizare si/sau să îşi completeze venitul asigurat.
- Conform prevederilor Legii bugetului asigurarilor de stat se plateste o contributie lunara de asigurari sociale de 31,3% din venitul lunar asigurat.
- În conformitate cu prevederile art. 36 din Legea nr. 263/2010, nivelul minim al venitului lunar asigurat înscris în contractul de asigurare sociala este de 778 lei, iar nivelul maxim de 11.115 lei.
- Contractul de asigurare sociala se incheie intre persoana interesata sau, dupa caz, mandatarul acesteia desemnat prin procura speciala si casa teritoriala de pensii din raza de domiciliu sau resedinta a persoanei interesate.
- Plata contributiei de asigurari sociale poate fi efectuata atat de catre titular, cat si de orice alta persoana desemnata de acesta , lunar sau anticipat, pe o perioada de cel mult 12 luni.
- Contractul de asigurare sociala se incheie in forma scrisa si produce efecte de la data inregistrarii acestuia la casa teritoriala de pensii.
- Asadar pentru un venit minim asigurat de 778 lei veti plati 244 lei lunar.
B) - Conform Legii 95/2006, pentru a beneficia de serviciile medicale oferite de stat o persoana trebuie sa se asigure in sistemul de sanatate.
- Daca are un contract individual de munca este asigurat prin efectul legii.
- Daca nu are nici un venit se poate asigura prin incheierea unui contract de asigurare cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate.
- Venitul minim asigurat este salariul minim pe economie (750 lei) iar contributia lunara este de 5,5% din venitul asigurat.
- In cazul venitului asigurat egal cu salariul minim pe economie contributia este de 41 lei pe luna.
C) - Conform Legii 76/2002 se poate asigura în sistemul asigurarilor pentru somaj orice persoana care realizeaza venituri din activitati desfasurate potrivit legii, si care nu sunt asigurate prin efectul legii.
- Persoanele fizice pot incheia contract de asigurare pentru somaj cu agenţia pentru ocuparea fortei de munca in a carei raza teritoriala isi au domiciliul, daca au cel putin varsta de 18 ani si sunt asigurate in sistemul public de pensii si in sistemul asigurarilor sociale de sanatate.
- Venitul lunar pentru care se face asigurarea nu poate fi mai mic decat salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, stabilit potrivit legii (acum = 750 lei), si mai mare decat echivalentul a de 5 ori castigul salarial mediu brut, stabilit potrivit legii, in vigoare in luna pentru care se plateste contributia de asigurare pentru somaj.
- Contributia lunara este de 0,5% din venitul asigurat, deci minimum este 3,75 lei.
2. - Pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC trebuie ca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) sa aveti venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate (somaj indemnizat, concedii medicale, concediu de maternitate etc.).
- Dupa somaj puteti incheia un contract individual de munca chiar si cu timp partial (1 ora pe zi sau pe saptamana) si veti putea beneficia de indemnizatie pentru CCC.