Va rog sa ma ajutati cu o speta a unui prieten(sa-i spunem X),angajat intr-o institutie publica: deci,X are ca atributie de serviciu sa inainteze organelor fiscale ,pentru luarea in debit, procesele-verbale de contraventie aplicate de institutia publica in care lucreaza.
Conform art.141(7) din Codul de procedura fiscala,acesta trebuia ca in termen de 90 de zile de la emiterea unui titlu executoriu provenit in urma sanctionarii contraventionale ,sa-l inainteze Primariei pt.luarea in debit a contravenientului.
X a uitat sa inainteze acest proces-verbal in termen si l-a trimis la primaria respectiva dupa cele 90 de zile.
Primaria in cauza a transmis institutiei din care face parte X ca au primit procesul verbal de contraventie in afara termenului legal de 90 zile si roaga institutia din care face parte X ca,in temeiul art.141(7) Cod proc.fiscala sa emita decizie de imputare prin care X sa plateasca banii in contul primariei in cauza.
Intrebari:
- care este termenul in care institutia din care face parte X trebuie sa emita decizia de imputare?
- daca X este functionar public,nu trebuie o hotarare judecatoreasca in acest sens?
- cum se vor opri banii imputati lui X?
Art. 141 - Titlul executoriu şi condiţiile pentru începerea executării silite
(1) Executarea silită a creanţelor fiscale se efectuează în temeiul unui titlu executoriu emis potrivit prevederilor prezentului cod de către organul de executare competent în a cărui rază teritorială îşi are domiciliul fiscal debitorul sau al unui înscris care, potrivit legii, constituie titlu executoriu.
(2) Titlul de creanţă devine titlu executoriu la data la care creanţa fiscală este scadentă prin expirarea termenului de plată prevăzut de lege sau stabilit de organul competent ori în alt mod prevăzut de lege.
(3) Modificarea titlului de creanţă atrage modificarea titlului executoriu în mod corespunzător.
(4) Titlul executoriu emis potrivit alin. (1) de organul de executare competent va conţine, pe lângă elementele prevăzute la art. 43 alin. (2), următoarele: codul de identificare fiscală, domiciliul fiscal al acestuia, precum şi orice alte date de identificare; cuantumul şi natura sumelor datorate şi neachitate, temeiul legal al puterii executorii a titlului.
(5) Pentru debitorii obligaţi în mod solidar la plata creanţelor fiscale se va întocmi un singur titlu executoriu.
(6) Titlurile executorii emise de alte organe competente, care privesc creanţe fiscale, se transmit în termen de cel mult 30 de zile de la emitere, spre executare silită, potrivit legii, organelor prevăzute la art. 136.
(7) Netransmiterea titlurilor executorii provenite în urma sancţionării contravenţionale, în termen de 90 de zile de la emiterea de către organele competente, conduce la anularea acestora. Conducătorul organului emitent al titlului executoriu are obligaţia emiterii deciziei de imputare a contravalorii contravenţiei personalului care se face vinovat de întârziere. Termenul de 90 de zile se prelungeşte cu perioada scursă în procedura de contestare a proceselor-verbale de constatare a contravenţiei.
Din pacate asa este legislatia in aceasta privinta. Daca ar fi personal contractual, ar putea invoca prevederile COdului muncii in care se stipuleaza ca orice retineri din salariu se fac numai pe baza unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile.
Ok,am inteles ca nu trebuie hotarare judecatoreasca,totusi nu m-am lamurit care este termenul in care trebuie facuta decizia de imputare si cum se procedeaza(plateste institutia din care face parte X si apoi i se retin bani din salariu acestuia sau cum?)