Buna ziua...O persoana fizica poate emite factura si chitante altor persoane fizice sau juridice ? Aceasi intrebare v-as ruga pentru o PFA (daca exista diferente).....Asta ar insemna sa tin un registru de casa,sa am stampila ? Este vorba de 1-2 operatiuni comeciale pe an ...Recunosc,nu ma pricep absolut deloc la acest domeniu dar pentru 2013 se pare ca va trebui sa platesc un impozit pe venit provenit dintr-o vanzare de masa lemnoasa provenita de pe un teren forestier al carui proprietar sunt.
Am gasit acest text de modificare si completare a normelor metodologice :
B. Titlul III „Impozitul pe venit”
1. Dupa punctul 72 se introduce un nou punct, punctul 73, cu urmatorul cuprins: „Codul fiscal: Venituri neimpozabile Art. 42 [ ]
g) veniturile primite ca urmare a transferului dreptului de proprietate asupra bunurilor imobile si mobile din patrimoniul personal, altele decat castigurile din transferul titlurilor de valoare, precum si altele decat cele definite la capitolul VIII1. Sunt considerate bunuri mobile la momentul instrainarii si bunurile valorificate prin centrele de colectare, in vederea dezmembrarii, care fac obiectul Programelor nationale finantate din bugetul de stat sau din alte fonduri publice; Norme metodologice: 73. Este considerat bun mobil din patrimoniul personal masa lemnoasa exploatata in regie proprie de persoanele fizice potrivit prevederilor Codului silvic sau prin intermediul formelor de proprietate asociative, din padurile pe care contribuabilii le au in proprietate, in volum de maximum 20 mc/an. Veniturile realizate de persoanele fizice din valorificarea acesteia direct sau prin intermediul formelor de proprietate asociative sunt venituri neimpozabile.”
Sa inteleg ca masa lemnoasa sub 20 mc/an este neimpozabila la valorificare ?
Da,este o cantitate suficienta chiar si din lemn pentru foc pentru a-mi plati paza catre Ocolul Silvic precum si alte operatiuni silvice.Nu s-a imbogatit nimeni din acest tip de exploatare,mai mult nici nu aproba Ocolul Silvic.Ceea ce vedem din cand in cand prin presa reprezinta cu totul altceva.La aia nu ajunge niciodata Fiscul din motive care-mi scapa.