avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 653 soluții astăzi

Marți, 18 februarie, are loc evenimentul: Procedura de negociere colectivă de la A la Z. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu Casatorie - Cand se poate lua?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu Casatorie - Cand se poate lua?

Buna ziua,
Am o intrebare referitoare la concediul de casatorie si n-am gasit raspuns. Poate ma puteti ajuta dvs

Conform CCMUN 2011-2014, pentru evenimente speciale - casatorie, se acorda 5 zile de concediu
ART.61. (1) Salariaţii au dreptul la zile libere plătite pentru evenimente deosebite în familie sau pentru alte situaţii, după cum urmează:
a) căsătoria salariatului - 5 zile;

Intrebarea mea e:
cand e acorda acest concediu, si daca angajatorul poate fi obligat sa-l acorde in perioada solicitata de angajat?

Pe surt situatia cu care ma confrunt e in felul urmator.

data casatorie si slujba religioasa - 17 august. Iar pentru perioada 12-23 deja am programat inca de la inceputul anului concediul de odihna.

2. Pot sa-mi iau concediul de casatorie in continuarea celui de odihna, avand in vedere ca exista o diferenta de o saptamana intre data casatoriei si concediul de casatorie?

3. Peste tot se spune ca acele 5 zile acordate pentru casatorie trebuie sa fie imediat dupa sau inaintea evenimentului. As vrea sa vad si eu articolul de lege care mentineaza acest lucru.

Apoi,
4. Poate angajatorul sa refuze acordarea concediului de casatorie in acest caz?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:10, 13 Mai 2013
CCMN invocat de dvs nu are nicio va;oare juridica si nu se pot obtine drepturi in baza acestuia .. Acest CCMN nu a mai intrat in vigoare.

Pentru sectorul privat, evenimentele familiale deosebite şi numărul zilelor libere plătite sunt stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern ori prin contractul individual de munca.

Acest tip de concediu se solicita, in practica, in perioada in care are loc casatoria ...
Multumesc pentru raspunsuri,
Mai am insa neclaritati
1. In momentul actual nu exista contract colectiv de munca la nivel national?
2. Si contractul colectiv de munca la nivel de ramura - sanatate(lucrez la o clinica medicala privata), prevede cele 5 zile de concediu pentru casatorie. Nici acela nu se aplica ?
Ultima modificare: Luni, 13 Mai 2013
grandanat, utilizator
1. Incepand cu 01.01.2011 nu mai exista Contract colectiv de munca la nivel national

2. Contractul colectiv de muncă la nivel de Grup de Unităţi al Ministerului Sănătăţii şi unităţilor din subordine pe anii 2012-2013 prevede la art. 130:
(1) Salariaţii au dreptul la zile libere plătite, pentru evenimente deosebite în familie, după cum urmează:
a) căsătoria salariatului - 5 zile;
b) naşterea - 5 zile;
c) căsătoria unui copil - 3 zile;
d) decesul soţului/soţiei, copilului, socrilor şi rudelor de gradul I inclusiv - 5 zile;
e) ziua de naştere a salariatului, la cerere, urmând a se efectua recuperarea zilei libere acordate.
Si acel contract de munca la nivel de ramura se aplica si pentru firmele private?
Daca da, revin cu intrebarile initiale.

2. Pot sa-mi iau concediul de casatorie in continuarea celui de odihna, avand in vedere ca exista o diferenta de o saptamana intre data casatoriei si concediul de casatorie?

3. Peste tot se spune ca acele 5 zile acordate pentru casatorie trebuie sa fie imediat dupa sau inaintea evenimentului. As vrea sa vad si eu articolul de lege care mentineaza acest lucru.

4. Poate angajatorul sa refuze acordarea concediului de casatorie in acest caz?

1. Se poate lua zilele libere platite pentru casatorie in continuarea CO

2. In principiu, se acorda inainte sau dupa casatorie ..legea nu prevede expres perioada

3. Daca nu este reglementat la nivel de angajator, acesta poate refuza acordarea unor astfel de zile.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediul pentru evenimente deosebite (casatorie, nastere etc) Bernath Ioanina Bernath Ioanina Buna ziua. Cate zile de concediu pentru evenimente deosebite (casatorie, nastere etc) are obligatia sa acorde angajatorul conform noilor reglementari ... (vezi toată discuția)
Acordare zile libere platite pentru evenimente deosebite in familie ileanacs ileanacs Buna ziua. Pentru mine este inca neclar: CCMN 2007-2010 este inca in vigoare ? Se aplica CCMN 2011-2014? Sau nici unul din acestea? Ca sa ... (vezi toată discuția)
Zile libere platite pt evenimente familiale deosebite cocuta1973 cocuta1973 Am si eu un salariat care are nunta cu fiul sau. La cate zile libere platite are dreptul? Va rog sa specificati si legea. Va multumesc. (vezi toată discuția)