Am si eu o problema si as vrea sa va cer o parere.
Pe data de 10.05.2013, 2 politisti s-au prezentat la mine la usa cu o dispozitie prin care sunt informat ca am acumulat 15 puncte de penalizare si am 5 zile in care sa predau permisul de conducere. Citind dispozitia am observat ca de fapt perioada mentionata in dispozitie e 28.07.2012 - 28.01.2013.
Am citit si eu norma dupa care am fost sanctionat, si la art 103 alin 3 spune ca "hotararea de suspendare se comunica titularului in termen de 10 zile de la data constatarii ultimei contraventii".
De asemenea, la alin 4 se mai mentioneaza ca punctele se anuleaza la implinirea a 6 luni de la data constatarii contraventiei.
In aceeasi zi in care am primit dispozitia am fost la politie pt a incerca sa lamuresc problema. Am incercat sa le explic ca nu mi se pare legal faptu ca primesc in mai 2013 decizia de suspendare pt niste fapte din 2012, atat timp cat legea prevede clar o perioada maxima de 10 zile de la data ultimului proces verbal (care a condus la acumularea celor 15 puncte) pt a-mi suspenda permisul.
In momentul in care am dat articolul pe care ma bazez atitudinea politistului s-a schimbat radical, a zis ca nu are ce sa-mi zica, si cand l-am intrebat unde as putea depunde o reclamatie mi-a zis in scitir un nr de birou si dupaia mi-a zis "dar aveti grija, poate va treziti cu el suspendat pe 60 de zile daca faceti asta". Evident, l-am intrebat de ce, si pe ce se bazeaza cand zice asta, moment in care el a zambit spunandu-mi "faceti plangere si o sa aflati...".
Ca sa nu mai lungesc mult, din pct dvs de vedere, exista vre-o sansa sa-l recuperez, tinand cont ca perioada de informare nu s-a respectat (cele 10 zile)? In acelasi timp, calculand punctele, eu in mom emiterii deciziei (cat si cu 10 zile inainte de emiterea ei) nu aveam 15 puncte acumulate. Ma gandesc ca daca e legal, atunci pot sa ma astept peste 2 luni la inca o decizie pt cine stie ce perioada din 2011. Nu mi se pare ok.
Politstul (al 2-lea) unde am depus plangerea mi-a zis ca oricum am fost informat inainte si decizia e ultimul act care se elibereaza.
Eu neprimind nimic la posta (si deci nesemnand pt nimic) evident ca nu stiam. De asemenea, in cazul in care deja fusesem informat si am refuzat predarea permisului, ar fi trebuit sa aplice si art 103 alin 7, prin care in cazul in care in 5 zile nu predau permisul mi se prelungeste perioada cu inca 30 de zile. Deci eu ma gandesc ca logic ar fi fost sa primesc decizia pt 60 de zile (cu cele 30 "pedeapsa" ca nu l-am predat cand m-au informat). Ei sustin ca pot demonstra ca am fost informat, lucru care mi se pare cel putin ciudat, mai ales ca stiu ca nu am semnat nici un act ca as fi primit ceva.
Ce as putea face? Trebuie sa deschid actiune in instanta? Fiind o decizie, aceasta nu poate fi revocata de autoritatea emitenta, sau este nevoie de actiune in instanta? Eu astazi urmeaza sa ma duc in audienta la comandat si sa incerc sa lamuresc lucrurile (desi slabe sanse).
Multumesc