avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1947 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Odiseea: Sa contest proces verbal sau ... solutii ?!
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Odiseea: Sa contest proces verbal sau ... solutii ?!

In drum spre casa am fost oprit de un echipaj de politie care erau "la produs" cu radarul.
Cum nu aveam viteza, centura era pusa, chiar eram curios de ce ma opreste.
Nici macar nu ma intreaba daca stiu ca am un bec ars la farul din partea stanga, imi zice numai: aveti un bec ars, actele sa facem procesul verbal.
Eu raman stupefiat, zic cu jumatate de gura: nu stiam, nu se vede din masina. Ma duc ma uit si eu, intr-adevar era numai faza scurta dusa (bec H4). Zic nu-i problema, am set complet de rezerva in portbagaj, il schimb.
El imi zice sa-l schimb in 5 min. ca altfel raman si fara talon.
Iar am ramas masca, m-am gandit sa nu ma "mai iau in gura" cu ei, il schimb, imi da o amenda acolo de 50 RON si 25 RON in 48 de ore si gata.
Incerc sa il schimb, nu e chiar complicat, e destul de greoi, dar fara lumina e chiar f. greu. N-am reusit, ei intre timp completau la PV. Ma duc spre masina lor sa vad care e treaba. Agentul sef imi mai face o bucurie si imi zice ca primesc amenda si pt. permis, eu avandu-l la preschimbat, dar ei nu "m-au gasit". Si eu ce sa fac, sa ii iau de nevasta ? De la eliberari permise nu iti da dovada, chiar am intrebat daca "imi da ceva la mana" ca las permisu acolo, dar d-na de acolo m-a asigurat ca nu e nici un fel de problema.
Se apropie omul de final si zice cu voce tare, o sa aveti 360 RON amenda pt. lumini, talonul suspendat si pt. permis ...
Nu l-am lasat sa termine, ca am zis ca nu semnez, dar presupun ca urma o suma de bani si pt. permis. A oprit un martor care a semnat cum ca eu nu semnez PV, mi-am luat buletinu si am plecat.
A 2-a zi am inlocuit becul, m-am dus la RAR unde am pierdut o jumatate de zi si platit 71 RON ca sa verifice inginerul ca se aprinde becul. Apoi la politia rutiera unde mi-am recuperat talonul. Permisul inca nu mi-a fost eliberat.
Cam astea ar fi datele problemei.
Acum cai de rezolvare ?!
1. Atitudinea politistului: nu cred ca trebuie sa va mai precizez ca avea asa un aer de parca a terminat cibernetica si a inventat gaura in macaroana iar eu nu stiu nici sa-mi leg sireturile. Cred ca au luat cursuri de actorie, pt. ca am observat un comportament total opus atunci cand au oprit martorul, mai un pic si cred ca i-o dadea si pe fie-sa de nevasta.
2. Daca am primit amenda si pt. permis (nu stiu pt. ca nu am vazut PV, in schimb mi-a venit acasa un fluturas sa ridic o recomandata 99% fiind PV) mi se pare legitim sa contest ? Pareri ?
3. Amenda se pare ca am luat-o in baza:
Art.101. - (1) Constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda prevazuta în clasa a III-a de sanctiuni urmatoarele fapte savârsite de persoane fizice:
....
11. circulatia cu un autovehicul, remorca sau tramvai cu defectiuni la sistemul de iluminare sau de avertizare sonora ori când acestea lipsesc;
....
OK. Nu ma mira, doar suntem la Romania, mie cel putin mi se pare ambigua formularea asta, si indreptatit ar fi in cazul in care, da' dom'le n-ai lumini deloc. Daca ar fi sa fac si eu pe desteptu cum fac ei in legi as zice ca sistemul meu de iluminare nu are nici cea mai mica defectiune, merge perfect, atat ca e becu ars pe faza scurta.
Din punct de vedere legal pot sa ma folosesc si de:
Art.99. - (1) Constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda prevazuta în clasa I de sanctiuni urmatoarele fapte savârsite de catre persoane fizice:
18. conducerea pe drumurile publice a unui vehicul cu defectiuni tehnice, altele decât cele prevazute la art.102 alin.(3) lit.b) ori care are lipsa unul sau mai multe elemente de caroserie sau aceasta este deteriorata vizibil.
Art.102. (3) b) conducerea vehiculului cu defectiuni grave la sistemul de frânare sau la mecanismul de directie, constatate de politia rutiera împreuna cu specialistii Registrului Auto Român; ???
Cum la art. 102 (3) b) zice de sist. de franare + explicatia mea la Art. 101 (1) 11 in baza caruia mi-a dat agentul amenda nu inseamna ca m-a incadrat gresit ? Eventual sa ma duc la RAR si sa iau o hartie de acolo din care sa reiese ca nu aveam defectiuni la sistemul de iluminare ci numai un bec ars ?

Cam astea ar fi, daca ajung sa contest sunt dispus sa merg pana in panzele albe ca sunt satul de practici din astea.
Adica, poate sunt eu defect, dar consider ca intr-o tara cu apa calda, agentul ar trebui sa te avertizeze in prima faza, eventual sa te si ajute cu o lanterna ceva daca nu ai tu, si sa tina cont de faptul ca eram totusi in oras (Timisoara), si ca e absurd sa iesi din 5 in 5 min afara din masina sa vezi daca iti ard becurile mai ales in traficul urban.
Daca se ajunge la contestare PV (asta si in functie de ce sfaturi primesc de la voi) vreau neaparat ca in acelasi timp sa fac plangere si impotriva agentului, sa stiu o treaba. Poate data viitoare, creierul lui de cibernetician analizeaza si circumstantele si mai ales isi aduce aminte de rolul politiei in raport cu cetateanul. Aceasta plangere unde se depune, tot la politia rutiera ?
Poate fi o varianta si neridicare PV de la posta ? Am cautat un pic pe net si am gasit:
OG 2/2001 prevede ca necomunicarea sanctiunii in termen de 30 de zile de la aplicarea amenzii duce la prescriptia executarii amenzii. Prescritia inseamna ca titlul (PVB) in baza caruia trebuia sa platiti nu mai poate sa va fie imputat daca au trecut cele 30 de zile.
Mersi si scuze pt. postul cam lung.





Cel mai recent răspuns: saxx , utilizator 09:26, 4 Martie 2009
Necomunicarea procesului verbal in termen de 30 de zile de la intocmire conduce la nulitatea acestuia.
Identificati si alte motive care conduc la desfiintarea procesului verbal de constatare a contraventiei .
Plangerea e adresata judecatoriei in a carei raza teritoriala a fost savarsita contraventiei , in termen de 15 zile de la comunicare !
Succes
Cu alte cuvinte ce se intampla daca nu ridic procesul verbal ? Pe varianta asta as vrea sa merg, sa nu il ridic, ca chef de alergat pe la tribunale sincer nu am.
Il loveste nulitatea dupa 30 de zile ?

PS: Martorul lor ca nu am semnat procesul nu are nici o importanta in aplicarea sanctiunii in caz ca nu ridic PV ?
Ultima modificare: Marți, 3 Martie 2009
saxx, utilizator
Daca v-a fost comunicat , nu-l loveste nulitatea .Deci simplu fapt ca dvs nu l ridicati , se considera culpa dvs , iar nu motiv de nulitate.
Incercati sa indentificati alte motive de nulitate astfel incat sa l atacati in instanta.
mult succes
Stoica Ioana a scris:

Daca v-a fost comunicat , nu-l loveste nulitatea .Deci simplu fapt ca dvs nu l ridicati , se considera culpa dvs , iar nu motiv de nulitate.

Pai asta nu inteleg, cand mi-a fost comunicat ? De semnat, n-am semnat, ca mi-a venit mie un aviz sa ridic o recomandata de la posta, recomandata care poate sa fie orice altceva, eu numai banuiesc ca e PV. Deci am numai avizul ca trebuie ridicat "ceva" de la posta, aviz care daca stau bine sa ma gandesc "totusi nu a venit, nu am gasit nimic in posta."(asta e varianta oficiala:P).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Este legal sa se retina talonul masinii pentru un bec ars? cristi_123 cristi_123 Am depasit masina politiei logan nou mcv ,care se deplasa in afara localitatii,pe un drum judetean si circula ostentativ cu aproximativ 40 km/ora.Dupa ... (vezi toată discuția)
Ajutor. 720 lei amenda (un bec ars la faza de intalnire+permis expirat de 9 zile) andrei987ro andrei987ro Buna ziua Incepand de vineri, 19.03.2010 am inceput sa am probleme cu Politia Romana. Am fost oprit de un echipaj de Politie datorita \"defectiunilor la ... (vezi toată discuția)
Deficiente majore la sistemul de iluminare Mircea Muntean Mircea Muntean Vă rog să mă ajutați cu privire la art.101 al.11 dîn OUG 195/2002 , adică ce se înțelege prin deficiente majore la sistemul de iluminare si cine are ... (vezi toată discuția)