Va rog sa ma ajutati cu un raspuns referitor la folosirea unui program de tip keyloggerspy pentru interceptarea (poze, text) activitatii pe skyp a angajatilor. Program instalat de "responsabila" pe perioada cat lipseste administratorul fara informare angajatilor si nici a firmei.
Mentionez ca Id-ul de skype este personal (parola personala) dar folosit si in interes de serviciu. Calculatoarele nu au restrictii, se fac si plati personale (card bancar, parole la alte site-uri, mail, etc).
La sedinta de dupa extragerea discutiilor private intre angajati au fost amenintati cu referat pentru "rautati" la adresa altor colegi.
Corect ar fi fost sa va anunte ca monitorizeaza traficul pe net.
Afirmati ca firma nu stie ca a fost instalat acel program. A reclamat cineva gestul?
Conturile despre care scrieti ar trebui sa fie separate: unul personal si unul pentru a va indeplini obligatiile de serviciu.
Sunt multi angajatori care interzic categoric angajatilor sa foloseasca resursele companiei in interes personal pentru ca se consuma curentul pe care ei il platesc si nu sunt obligati sa ofere din canalul lor de internet, din calculatoarele companiei, cu softurile companiei, pe care le-au platit, mai ales ca angajatii sunt platiti sa faca altceva decat sa discute online sau sa-si rezolve problemele personale.
Unii angajati au fost chiar concediati pentru abateri repetate in aceasta directie.
Sunt interzise si sanctionate si barfele si/sau folosirea unui limbaj necorespunzator - aici intra si barfirea unor colegi sau chiar a companiei pe retelele de socializare sau bloguri (asa procedeaza companiile care se respecta: barfitorii si/sau rautaciosii sunt chiar concediati).
Pentru “socializare online”, pentru plati si altele de gen, angajatul are pauza de masa sau timpul liber.
Aveti dreptul sa cereti angajatorului sa scrie clar intr-un act aditional la contractul de munca daca aveti dreptul (nu dv personal, ci toti angajatii) sa utilizati computerele si in interes personal - astfel nu vor mai exista neclaritati.
In principiu, angajatorul are dreptul sa va interzica utilizarea resurselor companiei in interes propriu si sa va monitorizeze accesarile in retea si sa sanctioneze abaterile de la reguli.
Cititi, eventual, regulamentul de ordine interioara, sa va lamuriti exact ce si cum.