avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 721 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Cheltuieli judiciare - modalitati de plata
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Cheltuieli judiciare - modalitati de plata

Buna ziua ma numesc Mario am 17 ani si de curand am fost eliberat sub supraveghere mai precis am primit 2 ani cu incercare si 1 an cu executare.Intrebarea mea este am cheltuieli judiciare in jur de 300 ron in caz de neplata acestor bani ce se poate intampla? Si care este termenul de plata a acestor cheltuieli judiciare: PS: Parte civila in proces am cu suma de 1200 ron ince termen trebuie platiti acesti bani? Intrebarea mea pe scurt ce consecinte sunt daca nu platesc cheltuielile judiciare se poate sa imi revoce suspendarea conditionata ?:((
Ultima modificare: Miercuri, 15 Mai 2013
mario999, utilizator
Cel mai recent răspuns: catalin1980 , utilizator 22:51, 20 Mai 2013
Codul penal:

ART. 86^4
Revocarea suspendării executării pedepsei sub supraveghere
Dispoziţiile art. 83 şi 84 se aplică în mod corespunzător şi în cazul suspendării executării pedepsei sub supraveghere.
Dacă cel condamnat nu îndeplineşte măsurile de supraveghere prevăzute de lege ori obligaţiile stabilite de instanţă, aceasta poate să revoce suspendarea executării pedepsei dispunând executarea în întregime a pedepsei, sau să prelungească termenul de încercare cu cel mult 3 ani.

ART. 84
Revocarea în cazul neexecutării obligaţiilor civile
Dacă până la expirarea termenului de încercare condamnatul nu a îndeplinit obligaţiile civile stabilite prin hotărârea de condamnare, instanţa poate dispune revocarea suspendării executării pedepsei, afară de cazul când cel condamnat dovedeşte că nu a avut putinţa de a îndeplini acele obligaţii.

Ultima modificare: Miercuri, 15 Mai 2013
Lăzăruţiu Lucian, Avocat
Este corect, doar că partea cu : ,, sau să prelungească termenul de încercare cu cel mult 3 ani,, nu mai este valabilă, alin. 2 fiind modificat prin Legea nr. 278/2006.

Multumesc mult ! Am inteles din pacate doar a doua , cea cu partea civila, cheltuielile judiciare sunt penale? sau cum ? Pot primi pe romaneste condamnare daca nu platesc cheltuielile judiciare?
Va interveni obligatoriu revocarea suspendarii sub supraveghere ,in cazul in care d-voastra nu va indepliniti, cu rea credinta,obligatiile civile stabilite prin hotararea de condamnare,in cursul termenului de incercare.Cheltuielile judiciare nu sunt obligatii civile,in caz de neplata a lor (d voastra stiti cum le aveti de platit,esalonat sau integral)va interveni executarea silita.In concluzie nu le platiti,nu se va revoca suspendarea sub supraveghere.Dar veti avea altele pe cap...
Obligatii civile pot fi:daune morale,daune materiale,eventual cheltuieli de spitalizare

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Poate fi revocata suspendarea executarii ped. in cazul neplatii cheltuielilor judiciare? pici80 pici80 Influenteaza neplata cheltuielilor judiciare suspendarea conditionata a pedepsei? (vezi toată discuția)
Termen de incercare MihaiIancu MihaiIancu Buna ziua ! am si eu o nelamurire si va multumesc anticipat pentru raspunsuri..se poate da pedeapsa cu executare dupa terminarea termenului de incercare ? sau ... (vezi toată discuția)
Termen de incercare beghean beghean Buna, un prieten a primit 2 ani de inchisoare cu suspendare conditionata si termen de incercare 4 ani.Practic 6 ani nu trebuie sa faca nimic ... (vezi toată discuția)