avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 688 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Valabilitate juridica - contract imprumut intre 2 pers ...
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Valabilitate juridica - contract imprumut intre 2 pers fizice. nelegalizate la notar

Buna ziua,

La cumpararea apartamentului, am intocmit si semnat un contract de imprumut cu fostii proprietari, pentru o parte din avans. Contractul suna asa:

Contract de imprumut, incheiat azi..., intre creditor ... si debitor (eu), obiectul contractului - imprumut banesc acordat in suma de 5500 Euro pe perioada determinata, din data de ... pana in data de..., cu o dobanda fixa de 10% pe an; ptr aceasta perioada, dobanda cuvenita este de 230 Eur, suma care se va achita odata cu restituirea imprumutului..
conditiile contractului, pe scurt, creditorul acorda imprumut pana la data convenita, fara sa ceara restituire inainte de termen, iar debitorul se obliga sa restituie suma pana la data convenita; in momentul achitarii sumei imprumutate, se va intocmi un act care sa confirme acest lucru, iar prezentul contract isi pierde valabilitatea...martori...semnaturi

Ulterior contractul s-a completat si semnat cu prelungirea scadentei si cu o suma in plus, pe care am fost de acord sa o platim compensatie ptr cheltuielile notariale ale vanzatorului. Tot atunci s-a convenit verbal ca vanzatorul nu mai are pretentia la dobanda, drept contraserviciu pentru compensatiile de mai sus.

Ma confrunt cu urmatoarea situatie: sumele au fost restituite integral, cu semnaturile de rigoare, mai putin dobanda despre care s-a discutat si pentru care creditorii nu mai aveau nici o pretentie. Acum insa au pretentie asupra incasarii si acestei dobanzi.
Eu nu vreau sa o achit.

Ce se poate intampla daca nu o achit? Contractul nu este legalizat la notar si nici la avocat.

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Silvia Monica , utilizator 08:41, 5 Martie 2009
Acest tip de contract nu are nevoie de legalizare notariala. Daca v-ati inteles ca nu mai platiti dobanda si ati scris acel lucru nu patiti nimic. Daca va da in judecata va paratai si puteti castiga.
Este un inscris sub semnatura privata si produce efecte juridice stabilite in cuprinsul sau.
Multumesc. Din pacate, acordul comun privind renuntarea la dobanda a ramas doar verbal, in contract este scrisa dobanda. #-o
Aveti alte mijloace de proba? Martori, alte inscrisuri din care sa rezulte renuntarea la dobanda? IN principiu in 3 ani de la data scadentei, obligatia se prescrie, si daca veti fi data in judecata veti putea opune prescriptia. Cred ca este vorba de o suma nu prea pare, si puteti face apel in prima faza la obrazul celeilalte parti, cu care ati convenit ceva de care acum nu mai tine cont. Poate veti aplana conflictul prin vorbe intelepte.;)
Aveti dreptate. Nu am lasat timpul sa treaca si am profitat de consilierea primita - ma pot lauda cu un "happy end".
Am reusit sa inchei si sa semnez un act aditional la acel contract de imprumut, in care, pe langa faptul ca s-a semnat in dreptul sumelor restituite si a stingerii tuturor obligatiilor rezultate din contract, s-a renuntat de comun acord si in scris, la dobanda de 230 Euro.
Cu mentiunea personala ca am invatat ceva din experienta asta.
Multumesc frumos pentru vorbele dumneavoastra intelepte. :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract cu banca auroraica auroraica Buna ziua. Este vorba despre un contract cu banca pentru cumpararea unui televizor . In seare zilei de 04. 11.11 am mers la banca sa semnam contractul era si ... (vezi toată discuția)
Chitanta sub semnatura privata ella24 ella24 Buna ziua. Am imprumutat de la o persoana o suma de bani(mai precis 35.000 ron) si am semnat o chitanta sub semnatura privata in care ma oblig ca pana la ... (vezi toată discuția)
Contract de imprumut kontesa kontesa Buna ziua! O persoana fizica poate acorda imprumut unei persoane juridice fara alte pretentii financiare?(de exemplu dobanda) in ce conditii? exista un cadru ... (vezi toată discuția)