avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 941 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Firma nu vrea sa acorde concediu de risc maternal
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Firma nu vrea sa acorde concediu de risc maternal

Sunt angajata la o societate privata din luna ianuarie 2010. Am fost in concediu de crestere copil pana in august 2012.Cand m-am intors l-a servici nu mi s-a redat locul de munca avut anterior , deoarece persoanei angajate in locul meu i s-a facut contract pe termen nedeterminat, iar eu am fost fortata sa accept alt post. Cand au expirat cele 6 luni pe care le-am avut sub protectie de intoarcere din concediu crestere copil au vrut sa ma dea afara , dar ghinionul lor a fost ca sunt din nou insarcinata si nu au mai putut. In schimb m-au fortat sa accept postul de ajutor de bucatar , chiar daca incadrarea mea a ramas aceeasi ( vanzator).
Acum sunt insarcinata in 16 saptamani si am probleme cu sarcina , adica hipertensiune arteriala ( 160/90 ) . Doctorul mi-a recomandat concediu de risc maternal deoarece am in antecedente , la sarcina anterioara , sarcina cu preeclamsie si nastere prematura la 36 de sapt. De la servici nu vor sa mi se dea dreptul la acest concediu deoarece functia de vanzator la cafeterie nu imi intampina nici un risc , chiar daca eu de fapt lucrez in bucatarie , in caldura mare.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:22, 15 Mai 2013
Faceti o sesizare la ITM (Dep. SSM = securitate si sanatate in munca).
Acordarea concediului de risc maternal este prevazuta in art.10 din OUG nr.96/2003, si anume:
Art. 10. - (1) În cazul în care angajatorul, din motive justificate în mod obiectiv, nu poate să îndeplinească obligaţia prevăzută la art. 9, salariatele prevăzute la art. 2 lit. c)-e) au dreptul la concediu de risc maternal, după cum urmează:
a) înainte de data solicitării concediului de maternitate, stabilit potrivit reglementărilor legale privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, salariatele prevăzute la art. 2 lit. c);
b) după data revenirii din concediul postnatal obligatoriu, salariatele prevăzute la art. 2 lit. d) şi e), în cazul în care nu solicită concediul şi indemnizaţia pentru creşterea şi îngrijirea copilului până la împlinirea vârstei de 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, până la 3 ani.
(2) Concediul de risc maternal se poate acorda, în întregime sau fracţionat, pe o perioadă ce nu poate depăşi 120 de zile, de către medicul de familie sau de medicul specialist, care va elibera un certificat medical în acest sens, dar nu poate fi acordat simultan cu alte concedii prevăzute de legislaţia privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale.

Obligatia angajatorului este sa-i modifice în mod corespunzător condiţiile şi/sau orarul de muncă ori, dacă nu este posibil, să o repartizeze la alt loc de muncă fără riscuri pentru sănătatea sau securitatea sa, conform recomandării medicului de medicina muncii sau a medicului de familie, cu menţinerea veniturilor salariale. Numai daca angajatorul nu poate indeplini aceasta obligatie, atunci se acorda concediul de risc maternal.


Mai multe detalii gasiti aici:
www.avocatnet.ro/content/for...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de risc maternal si concediu de maternitate ContSters367675 ContSters367675 Buna ziua, sunt insarcinata in 5 saptamani, lucrez de 6 luni ca lucrator comercial si vroiam sa va intreb daca pot intra in concediu de risc maternal si de la ... (vezi toată discuția)
Concediu odihna dupa ccc Doinadoina38 Doinadoina38 Bună ziua, am anunțat firma unde lucrez ca sunt insarcinata și ca voi prezenta concediu risc maternal imediat după ce termin concediu crestere copil 1. ... (vezi toată discuția)
Concediu de risc maternal larisamn larisamn Buna ziua. Sunt însărcinata in 3 luni si am o sarcina toxica. Dr ginecolog a decis ca de luni sa ma bage in concediu de risc maternal. Eu am 7 luni vechime ... (vezi toată discuția)