avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1031 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Speta regim matrimonial
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Speta regim matrimonial

Buna ziua,
X si Y sunt casatoriti dinaintea intrarii in vigoare a noului cod civil, X are un apartament si o garsoniera dinainte de casatorie, acum X vrea sa vanda garsoniera si apartamentul si sa cumpere un teren si sa construiasca o casa, insa Y nu doreste sa faca o conventie la notar prin care fiecare sa fie cu bunurile lui, cum poate X sa ramana cu bunurile proprii fara sa ajunga la divort? poate trece ceva in contract? o clauza?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: leonida , utilizator 23:53, 21 Mai 2013
daca bunul este bun propriu ,de ce nu poate sa-l vanda ? pentru ca este bun care nu face obiectul partajului.
X si Y cum nu au facut nici o conventie, conform noului cod civil intra la comunitate de bunuri, notarul este obligat sa intrebe regimul matrimonial si sa mentioneze in contract acest regim care acum este al comunitatii legale precum si ca acestia nu au incheiat nici o conventie de schimbare a regimului matrimonial si trebuie sa semneze amandoi, aceasta cumparare se face in timpul casatoriei, cum poate dovedi X ca banii sunt proprii dupa aceea in caz de partaj?
Ultima modificare: Miercuri, 15 Mai 2013
leonida, utilizator
Se va specifica in contract ca terenul este bun propriu, pretul platit provenind din vanzarea unor bunuri proprii. Este subrogatia cu titlu universal.
va multumesc mult de raspuns,
cu deosebit respect,
Leonida.
Dovada faptului ca noul bun - desi achizitionat in timpul casatoriei - este bun propriu doar al sotului se va face foarte simplu cu contractele de vanzare cumparare ale imobilelor vechi si cu extrasele bancare.

Alte discuții în legătură

Partaj bunuri in caz de divort mirelada mirelada Buna ziua, Va rog frumos sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea intrebare: Sunt casatorita de 4 ani si am pe numele meu un apartament de 2 camere, ... (vezi toată discuția)
Bunuri dobandite in timpul casatoriei eduard69 eduard69 Buna ziua, Sunt casatorit de 2 luni si as vrea sa imi vand garsoniera, aceasta am cumparat-o in urma cu 5 ani .Acum doresc sa o vand si sa ne luam impreuna un ... (vezi toată discuția)
apartament dobândit înaintea căsătoriei. o convenție matrimonială mă ajută să nu-i pierd valoarea dacă îl voi vinde și vom cumpăra altul, după căsătorie? Nustiucine Nustiucine Salutare. As dori sa stiu raspunsul la cateva intrebari legate de conventia matrimoniala deoarece anul acesta ma voi casatori. Momentan am un apartament pe ... (vezi toată discuția)