avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 525 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Apartament dobândit înaintea căsătoriei. O ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Apartament dobândit înaintea căsătoriei. O convenție matrimonială mă ajută să nu-i pierd valoarea dacă îl voi vinde și vom cumpăra altul, după căsătorie?

Salutare. As dori sa stiu raspunsul la cateva intrebari legate de conventia matrimoniala deoarece anul acesta ma voi casatori. Momentan am un apartament pe numele meu. Daca nu voi face conventia matrimoniala inainte de casatorie si voi dori sa vand apartamentul dupa casatorie, o parte din valoarea vanzarii va reveni si sotiei in caz de divort? Ca exemplu, daca vand apartamentul deja detinut si doresc sa-mi cumpar altul, apartamentul nou va fi si al sotiei? Se poate reglementa ca apartamentul nou sa ramana doar al meu prin conventia matrimoniala, mentionand ca sotia nu va avea vreo implicare in procesul de vanzare-cumparare? Prin conventia matrimoniala se poate stabili ca orice bun cumparat dupa casatorie sa ramana al aceluia care l-a cumparat, in caz de divort (de exemplu factura unui produs e pe numele meu iar dupa divort ramane al meu)? In acest caz trebuie facuta o lista a produselor detinute si mers la notar sau exista o regula generala pentru orice bun in functie de proprietarul lui?
Ultima modificare: Luni, 15 Ianuarie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 06:20, 16 Ianuarie 2018
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu e nevoie sa faceti o conventie, ap e propriu al dvs si asa va ramane. Daca il vindeti, specificati la cumparare ca bunul cumparat e propriu pt ca inlocuieste un alt bun propriu si intabulati ca bun propriu, ori, daca puneti o diferenta in comun veti specifica in actul de cumparare cat a fost contributie proprie, iar in acest caz, bunul e comun, dar veti avea o cota mai mare.
Daca veti adopta regimul separatiei de bunuri, poate aveti venit mai mare si asa ar fi corect, bunurile cumparate pe numele dvs, vor fi proprii ale dvs.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Art. 340 Cod civil
Bunurile proprii
"Nu sunt bunuri comune, ci bunuri proprii ale fiecărui soţ:
g) bunurile, sumele de bani sau orice valori care înlocuiesc un bun propriu, precum şi bunul dobândit în schimbul acestora;"

Daca vindeti apartamentul, pretul obtinut va fi doar al dvs.
Imobilul achizitionat cu acea suma va fi doar al dvs (va sfatuiesc sa ii pastrati intr-un cont si sa mentionati acest aspect in contractul de vanzare cumparare al noului imobil). Daca bunul pe care il veti cumpara are o valoare mai mare, el va fi comun pentru diferenta de bani.
Bunurile dobandite anterior casatoriei sunt si raman proprii.
Va multumesc pentru raspuns. Mai vin cu o intrebare: daca nu e nevoie de o conventie matrimoniala, cum pot adopta regimul separatiei de bunuri?
Sunt 2 chestiuni separate, ori adoptati regimul separatiei de bunuri si incheiati conventie, pt nu puteti incheia altfel o conventie, ori nu incheiati conventie adica optati pt regimul comunitatii legale, adica lasati lucrurile cum sunt, ca v-am explicat ca imobilul dvs nu e in pericol.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzarea unui imobil dobandit in timpul casatoriei Radu Aura Radu Aura Va rog sa ma ajutati cu un raspuns pt urmatoarea situatie. Daca in timpul casatoriei se achizitioneaza un imobil, pe actul de vanzare cumparare( pe actul de ... (vezi toată discuția)
Pastrare bunuri dobandite inainte casatorie miric miric Buna ziua .M am casatorit si am niste bunuri achizitionate inainte de casatorie printre care un apartament care este pe numele meu si care si dupa casatorie a ... (vezi toată discuția)
Separatia de bunuri in timpul casatoriei - mostenitori Crina.Crina Crina.Crina Bună ziua. Am citit mai multe răspunsuri legate de acest subiect, dar tot nu m-am lămurit deplin. Eu și soțul deținem acum la comun un apartament. El are ... (vezi toată discuția)